Artėjančioms Kalėdoms – ypatingo skonio „Pamario kepyklos“ šakočiai ir kiti gardėsiai

sakociai Zebeliu_DaivaPrieškalėdis – intensyvus ne tik dovanų, bet ir šventinių saldumynų paieškos metas. Kartu tai ir dvigubai ar net trigubai padidėjęs darbo krūvis tuos gardumynus gaminančioms įmonėms.

Tai patvirtina „Pamario kepyklos“ šeimininkė, krašto politikė Daiva ŽEBELIENĖ, kurios vadovaujama įmonė sekmadienį, gruodžio 3-ąją paminės 4 metukų sukaktį. Kartu verslininkė turi ir kuo pasidžiaugti: per tuos metus 3 kartus išaugo įmonės gamybos apimtys, o ypatingo skonio pamariškių šakočiai jau pamėgti ne tik savame krašte – padėkų sulaukiama net iš tolimiausių Lietuvos kampelių.

Ilgos recepto paieškos buvo teisingas žingsnissakociai Zebeliu_Kalediniai_saldumynai

2014-ųjų pabaigoje šakočių kepimo ėmęsi Daiva ir Romualdas Žebeliai pirmiausia prisimena, jog šio verslo pradžią lėmė mintis, kad būtent šakočiai yra tarsi nacionalinis lietuvių paveldas, pavyzdžiui – kaip cepelinai.

Po to buvo ilgas – bene pusmetį užsitesęs to „savojo skonio“ kepinio paieškų periodas, kol šeima atrado savąjį to paveldo receptą. Verslininkai pasakoja, jog tuomet kartu su šeima vis ragavo, ragavo, ragavo… Tada namuose pasistatė pirmąją šakočių kepimo krosnį, kepė ir vėl ragavo… Mat ieškojo ypatingo skonio kepinio recepto – tokio, kuris jį paragavusiam žmogui ilgam atmintyje išliktų.

Į pagalbą ragautojams „atėjo“ netikėtumas, kai kartą jiedu namuose aptiko gal du dešimtmečius gulėjusį, nuo laiko net pageltusį popieriaus lapelį. Jame buvo užrašytas kleboniško šakočio receptas – senovinis, toks, kokį tuometinės gaspadinės kepdavo klebonams.

Pagal tą receptą išsikepę šakotį pradžioje jie nutarė, kad gal jis per riebus ir pernelyg saldus… Tačiau svarbiausia buvo tai, jog kepinys jau buvo visai kitokio – šakočiams neįprasto skonio.Sakociai Zebeliu_sakociai_zali

Užbėgant įvykiams už akių galima pasakyti, jog tos ilgos paieškos buvo teisingas pasirinkimas, mat pernai Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ir „Šilutės naujienų“ laikraščio surengtuose skaniausių Pamario krašto šakočių rinkimuose dalyvavę šilutiškiai – viso Šilutės rajono kultūros barų artojai – „Pamario kepyklos“ produktui skyrė „Gardžiausio šakočio“ nominaciją. Tai patvirtinantis ženklas šiandien kabo įmonės parduotuvėlėje.

Produkcijos apimtys išaugo trigubai

Laikas patvirtino ir kitus dėsningumus: kad teisingas buvo įmonės vadovų principas su kolegomis (taip Žebeliai vadina konkurentus) konkuruoti ne žema kaina, bet gera kokybe, ir kad reklamos jie nori tik tokios, kuri eitų iš lūpų į lūpas.

Ir išties šios įmonės reklaminių plakatų nepamatysi beveik niekur, užtat padėkų už gardžią produkciją sulaukiama net iš tolimiausių šalies kampelių.

„Stebiuosi ir būna labai malonu, kai paskambina žmonės iš visai kitų rajonų ir sako, kad nori tiesiog  padėkoti už tokį gardų kepinį“, – džiaugiasi įmonei vadovaujanti D.Žebelienė.

Išsipildė ir kiti prieš 4 metus verslininkų kurti planai. „Pamario kepykloje“ dirbančių žmonių skaičius jau išaugo trigubai – pradžioje sukūrę 8 darbo vietas ir pastatę gamybai 3 kepimo krosnis, šiandien verslininkai jau įdarbina apie 30 žmonių, o šakočius kepa 9 specialios krosnys.

Gerokai per tuos metus išplėstas ir gaminių asortimentas. Dabar į įmonės parduotuvėlę (Tilžės g. 24) atvykę pirkėjai gali išsirinkti įvairių dydžių, formų, įvairiai puoštų ir ne mažiau įvairiai supakuotų dviejų rūšių  šakočių, bei daug kitų gardėsių. Čia kepami įvairūs sausainiai, grybukai, o vienas naujausių produktų – ypač pastaruoju metu jaunimo pamėgti „Macaronc“ kepinukai.      

Visi kepiniai kepami iš aukščiausios rūšies produktų, kuriuos tiekia nuolatiniai ir jau įvertinti tiekėjai. 

Didžiausias įmonės turtas – žmonės

Pradžioje prekiavę tik keliose Šilutės parduotuvėse šilutiškiai šakočių kepėjai dabar savo produkciją siunčia į visus didžiuosius kitų šalies miestų prekybos tinklus. „Ir ypač smagu, kad ne mes ieškome prekybininkų, bet jie mus susiranda“, – ir vėl ta iš lūpų į lūpas einančia reklama pasidžiaugia D.Žebelienė.

Į užsienį patys savo produkcijos Žebeliai neveža, anot Daivos, prekiauti savoje šalyje tiesiog paprasčiau. Tačiau jie taip pat sulaukia atsiliepimų, jog jų gaminius – savojo krašto šakočius – į daugelį užsienio valstybių – JAV, Jungtinę Karalystę, Airiją, Švediją, Italiją – išveža patys pirkėjai, lankantys ten gyvenančius artimuosius, arba tie patys gimtinėje apsilankę emigrantai.

Žinoma, ypač tų lauktuvių ieškoma artėjant Kalėdoms ir Velykoms, tad ir šiam metui verslininkams tenka ruoštis iš anksto.

„Planuojame gamybos padidėjimą. Ir šį rudenį ieškojome daugiau darbuotojų, pirkome įrangos“, – sako D.Žebelienė.

Ir vėl ji pasidžiaugia, kad kol kas Šilutėje nėra sunku rasti darbščių ir pareigingų žmonių.

„Džiaugiamės savo komanda, tai išties yra šaunūs ir pareigingi žmonės. O didžiausias įmonės turtas yra nuo pirmos dienos dirbantys žmonės, kurie jau moko naujai ateinančiuosius“, – sako D.Žebelienė.