Artėjant šventėms, „Maximos“ šaldikliuose rekordinis kiekis – 10 tūkst. kalakutų

 

Arvi keptas_kalakutasArtėjant didžiosioms metų šventėms, dažnas suka galvą, kaip nustebinti ir pamaloninti svečius. O pastarųjų metų apsipirkimo prieš šv. Kalėdas tendencijos rodo, jog kalėdiniam pietų stalui pirkėjai vis dažniau renkasi kalakutą. Būtent dėl šios priežasties gruodžio 20 d. į lietuvišką prekybos tinklą „Maxima“ atkeliauja didžiausias iki šiol, rekordinis kiekis – 10 tūkst. ekologiškai užaugintų kalakutų, kuriuos šventėms paruošė didžiausias šalyje, lietuviškas kalakutų augintojas „Arvi kalakutai“.

„Analizuodami pirkėjų poreikius pastebėjome, jog pastaraisiais metais daugėja pirkėjų, kurie ieško vis originalesnių ir įdomesnių produktų. Ši tendencija dar labiau išryškėja artėjant šventėms, kai žmonės šventiniais, nekasdieniais patiekalais nori palepinti save ir artimuosius. Ne išimtis, o greičiau būtinybė, jog ruošdami šventinį kalėdinį stalą, žmonės ypač daug dėmesio skiria pagrindiniam patiekalui. Mūsų pardavimai rodo, jog be tradicinių patiekalų tokių kaip vištiena, jautiena ar žuvis, keletą pastarųjų metų didžiosioms metų šventėms artėjant, išskirtinio susidomėjimo sulaukia kalakutai.

Nuolat prekiaujame kalakutų dalimis ir kalakutienos gaminiais, tačiau artėjant šventėms, pirkėjams pristatome nedalytus paukščius. Praėjusiais metais visą turėtą kiekį, apie 3 tūkst. kalakutų pardavėme per maždaug 3 valandas, todėl šiemet jau užtikrinsime visą mūsų pirkėjams reikalingą kalakutų kiekį“, – dalinasi Vilma Drulienė, „Maximos“ pirkimų departamento direktorė.

Gerokai padidėjusį susidomėjimą kalakutais fiksuoja ir lietuviškas „Maximos“ tiekėjas „Arvi kalakutai“. „Kalėdos tikrai yra tas metas, kai žmonės suvalgo daugiausiai kalakutienos per metus. Mūsų skaičiavimais, apie tris ketvirtadalius visų per metus parduodamų nedalytų kalakutų. O per dešimtmetį kalakutienos suvartojimas Lietuvoje išaugo 13 kartų“, – sako Marija Jasiūnaitė, „Arvi kalakutai“ rinkodaros vadovė.

Ji pasakoja, jog šįmet ant kalėdinių lietuvių stalų nuguls specialiai Kalėdoms skirti, rudenį pradėti auginti kalakutai. „Kalakutus šioms šventėms auginti pradėjome rugsėjo mėnesį, jiems subręsti prireikė net apie 15 savaičių. Tai labai išrankūs paukščiai: jie nelesa nežinomo ar sugedusio lesalo, negeria nešvaraus vandens, taip pat nepakenčia triukšmo. Mūsų užauginti kalakutai – ekologiški, laikomi itin palankiomis, jiems tinkamomis sąlygomis“, – sako M. Jasiūnaitė.

Tačiau norint, jog šventinis patiekalas išties paliktų gerą įspūdį, svarbu ir kaip paukštis bus paruoštas. Todėl dalinamės keletu receptų.

Kaip žinoti, kad kalakutas jau iškepęs?

Kiek laiko reikia kepti kalakutą priklauso nuo jo svorio, įskaitant ir įdarą. Pavyzdžiui, kepant 180 °C 5 kg paukštis bus tinkamai iškepęs po 3-3,5 val.

Kalakutas yra pakankamai iškepęs, kai mėsos termometras kalakuto krūtinėlėje ir šlaunelėse fiksuoja apie 82 °C, bet ne mažiau nei 74 °C. Ar kalakutas jau iškepęs, patikrinti galite ir iešmeliu ar peiliu įbedę į storiausią šlaunelės dalį – jeigu bėgs skaidrus, o ne rausvas skystis, kalakutas jau tinkamas valgyti.
Iškepę kalakutą palikite bent 20 minučių „pailsėti“ – nepjaukite jo išėmę iškart iš orkaitės, nes mėsos sultys išbėgs iš jos, mėsa liks sausa. Geriausi pasaulio šefai rekomenduoja kalakutą ramybėje palikti 45-60 min valandai. Kad neatvėstų, laisvai apklokite garuojantį patiekalą folija.

Klasikinis marinuotas kalakutas

Norint paskanauti pagal klasikinį receptą kepto kalakuto, pirmiausia reikės paruošti marinatą. Šiam sumaišyti prireiks 5 l vandens, 200 g druskos, 50 g cukraus, 15 g citrinų rūgšties, juodųjų pipirų, česnakų ir prieskoninių žolelių pagal skonį, 2 citrinų.

Visiškai marinatu apsemtą kalakutą reikia 12 valandų palaikyti vėsioje patalpoje, vėliau – įtrinti prieskoniais ir įvynioti į foliją. Taip suvyniotą kalakutą į 250 laipsnių įkaitintą orkaitę dėkite krūtinėle į viršų, įpilkite 1 l vandens. Sumažinę temperatūrą iki 200 laipsnių, kepkite 2 valandas. Tada kalakutą apskrudinkite: perkirpkite foliją ir kepkite dar apie valandą.

Graikiškais riešutais ir kepenėlėmis įdarytas kalakutas

Druska ir pipirais ištrintą kalakutą pernakt palaikykite šaltai. Paruoškite įdarą: sumalkite 500 g svieste pakepintų paukštienos kepenėlių ir sumaišykite jas su 500 g smulkintų graikinių riešutų, ketvirčiu piene mirkyto batono, šiek tiek sviesto, 4 kiaušiniais, žiupsneliu druskos ir mėgstamų prieskonių. Šiuo mišiniu įdarykite kalakutą ir jį užsiūkite, o tada kepkite orkaitėje vis palaistydami išsiskiriančiomis sultimis.

Džiovintomis slyvomis ir obuoliais įdarytas kalakutas

Druskos, kmynų, maltų pipirų ir 4 česnako skiltelių mišiniu įtrinkite kalakutą ir palikite jį pernakt. Vėliau po kalakuto oda ties krūtinėle ir šlaunelėmis įtrinkite 100 g suminkštėjusio sviesto, žolelių prieskonių ir paprikų miltelių mišinį.

Pasiruoškite įdarą: vandenyje pamirkytas džiovintas slyvas ir skiltelėmis pjaustytus obuolius pagardinkite 2 česnako skiltelėmis, žiupsnelių kmynų, pipirų ir druskos. Įdarykite kalakutą ir jį užsiūkite, suriškite jo kojeles ir dėkite į sviestu ištrintą skardą.

Kepkite kalakutą 200 temperatūroje, maždaug pusketvirtos valandos. Norėdami, kad kalakutas apskrustų, vis apšlakstykite jį išsiskiriančiomis sultimis. Iškepusį kalakutą pridenkite foliją ir 20-30 minučių palaikykite šiltoje vietoje. Išėmę iš kalakuto siūlus galite skanauti!

Gruodžio 21 d., ketvirtadienį, šiems kalakutams skelbiama akcija – 1 kg kalakuto „Maximoje“ kainuos tik 3,49 eurus.

TRUMPA TEKSTINĖ REKLAMA SU NUORODA 60€/MEN.