Artėjanti vasara įspėja: svečius priimkite ir maitinkite saugiai

veterinarijos seminaras pranesejaiArtėjant vasarai – turistų pamėgtam laikui, Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai sukvietė viešojo maitinimo įmonių, kaimo turizmo sodybų, renginių organizatorių ir seniūnijų atstovus į pasitarimą.

Renginio tikslas – informuoti krašto turizmo ir viešojo maitinimo srities verslininkus ir renginių organizatorius apie privalomus saugos reikalavimus teikiant įvairias paslaugas lauko sąlygomis, kaimo turizmo sodybose, dažniausiai pasitaikančius pažeidimus ir pastarųjų metų naujovę – reitingavimą.

Higiena, tvarka, atliekų tvarkymas ir tai reglamentuojantys teisės aktai – tai pagrindinės temos, dar kartą primintos verslininkams, nuo kurių priklauso visų atvykstančių turistų vasaros poilsis, o dažnai – ir sveikata.
Mirti galima net suvalgius vieną pyragaitį

„Galime tik pasidžiaugti, kad pernai neturėjome skaudžių įvykių, sunkių ligų protrūkių“, – sakė susirinkusius verslininkus pasveikinęs Šilutės VMVT viršininkas Edmundas Ciparis.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Šilutės skyriaus vedėja Roma Jovaišaitė dar kartą priminė visas užkrečiamąsias ligas, kurios grasina kiekvienam, nesilaikiusiam higienos reikalavimų arba valgiusiam tokių reikalavimų nesilaikančioje įmonėje.
Visi, kas gamina maistą ir apgyvendina žmones, privalo ypač saugotis salmoneliozės – ligos, kuri negydant yra mirtina. Gydytoja pasakojo atvejį, kai net vieną kreminį pyragaitį pakelės užeigoje nusipirkęs ir suvalgęs pagyvenęs vyras mirė, nes užsikrėtė salmonelėmis.

Šią ligą sukelia apie 2000 salmonelių rūšių, užsikrečiama per gyvūninius maisto produktus. Salmonelės jautrios tik aukštai temperatūrai, todėl ruošiant maistą svarbu laikytis visų higienos reikalavimų.

Yra daug pavojingų ligų

Legioneliozė – dar viena pavojinga ir pasaulyje sparčiai plintanti ir sunkiai gydoma liga. Plinta ji per vandenį, yra neatspari aukštai temperatūrai. Pasidžiaugti galime tik tuo, kad kol kas Šilutės rajone ji dar nebuvo nustatyta. Sukėlėjų – bakterijų – rezervuarai yra visos vandens sistemos. Todėl karšto vandens sistemoje vanduo turi cirkuliuoti nuolat ir jo temperatūra turi būti ne mažesnė kaip 50 laipsnių.

Kaimo turizmo verslininkams patariama ne tik kartą per metus atlikti privalomus vandens tyrimus legioneliozės sukėlėjams nustatyti, bet ir imtis kitų atsargumo priemonių.

Toksakarozė – šunų ir kačių platinama liga, kurios sukėlėjų – toksakarų – dažnai aptinkama vaikų smėlio dėžėse. Užsikrečiama dirvožemyje pabuvusiais ir ten subrendusiais kiaušinėliais, todėl tik šuniuką paglostęs vaikas neužsikrės, tačiau pažaidęs gyvūnų išmatomis užterštoje smėlio dėžėje, gali sunkiai susirgti. Liga, pasak R.Jovaišaitės, yra labai sunki, todėl gyvūnų laikytojai dar kartą prašomi neteršti aplinkos savo augintinių ekskrementais.

Dar viena galima „atostogų dovanėlė“ – erkinis encefalitas. Suaugusiųjų mirštamumas nuo šios ligos siekia nuo 0,5 iki 2 proc. Trečdalis susirgusiųjų, pasak medikės, pasveiksta per 3 mėnesius, trečdalis – tik per metus, o likusieji taip ir nugyvena visą likusį gyvenimą neįveikę liekamųjų reiškinių.

Todėl, pasak R.Jovaišaitės, būna labai keista, kai net stovykloje, kurion suvažiuoja vaikai iš visos Lietuvos, laukiant stovyklautojų nepasirūpinama net žolę nupjauti. Šienauti apie savo sodybas privalo visi kaimo turizmo paslaugas teikiantys verslininkai.

Privalu turėti maisto tvarkymo subjekto pažymėjimąveterinarijos seminaras sale

Savivaldybės Ūkio skyriaus atstovė Irma Augutienė priminė, kad vasarį rajono Taryba patvirtino pakoreguotą renginių organizavimo tvarkos redakciją. Dabar organizatoriams keliami dar didesni saugumo užtikrinimo reikalavimai, sutrumpintas prekybos alkoholiu laikas – ji nutraukiama likus pusvalandžiui iki renginio pabaigos.

Naujovė yra ir tai, kad dabar organizuoti renginius jau gali ne tik juridiniai, bet ir fiziniai asmenys.

Šilutės VMVT specialistas Mantas Norvilis kalbėjo apie higienos reikalavimus viešojo maitinimo įmonėms paslaugas teikiant lauko sąlygomis ir maitinimo paslaugų teikimą kaimo turizmo sodybose.

Pasak specialisto, rajone yra apie 20 kaimo turizmo paslaugas teikiančių sodybų, bet tik viena iš jų oficialiai įteisino maisto gamybą. „O kur kiti?..“ – su šypsena veide klausė M.Norvilis, neabejodamas, kad bent minimaliai savo klientus maitina visi šeimininkai.

Visi ir privalėtų kreiptis į VMVT ir gauti neterminuotam laikui išduodamą maistą ruošti leidžiantį pažymėjimą.

„Kiekvienas kartkartėmis išsitaria, kad virė svečiams žuvienę arba košę, kad bent jau pieno produktų iš bobutės atvežė. Todėl privalote turėti maisto tvarkymo subjekto pažymėjimą“, – antrino M.Norviliui ir tarnybos vadovas.

E.Ciparis sakė nenorįs būti blogu pranašu, bet jei įvyktų kokios ligos protrūkis, tai sankcijos yra tokios, kad klientus susargdinusi įmonė, ko gero, nebeatsigautų…

Pažeidimų vis dar randama

Galiojančius teisės aktus aptarė inspektorė Virginija Kirjanovienė, nors, pačios pranešėjos žodžiais tariant, visus juos su verslininkais ji jau yra ne kartą aptarusi.

Šilutės rajone pagal naują reitingavimo sistemą (skiriant puodelius) bus reitinguojamos 27 įmonės. 9 iš jų jau apžiūrėtos, labai prastos būklės nerasta nė vienoje.

Vis dėlto specialistė fotografuotais vaizdais pademonstravo ne vieną situaciją, kuomet maisto gamintojai grubiai nusižengia maisto gamybos saugos reikalavimams. Suplyšusi grindų danga, pusgaminiai, kurių pagaminimo laiko neįmanoma atsekti, labai nešvarūs viršutiniai virėjų drabužiai, iš namų atsinešti konservuotų agurkų stiklainiai, lentynose vieni greta kitų sudėti padažai, mėsa ir daržovės, nešvarios viryklės ir sulūžusios lentynos – tai vis dar aptinkami pažeidimai.

„Maisto sandėliai neretai yra paverčiami visa ko, kas nebereikalinga namuose, kaupyklomis, o pašalinių daiktų gamybinėse patalpose negali būti“, – įspėjo V.Kirjanovienė.

Specialistė dar kartą priminė, kad jei sodyboje ar salėje švenčiama, lankytojams draudžiama atsinešti savus kreminius ar kitokius greit gendančius produktus, kad panaudotas aliejus negali būti išpilamas, jį reikia atitinkamai perdirbti ir teikti ataskaitą VMVT.

Pabaigoje specialistai verslininkams palinkėjo sėkmingo darbo vasarą ir pelningo sezono.