Beatos obuolių pyragas visiems skoniams

Jurgio obuolių pyragas. / Organizatorių nuotr.Ir vėl, ir dar kartą, ir dar tūkstantį kartų obuolių pyragas kartojamas bus. Neįsivaizduoju, kaip be jo gyventi. Neįmanoma. Be abejonės, tai ne tik mano, bet, manau, ir daugelio jūsų pirmas iškeptas kepinys vaikystėje. Atsimenu, kai mūsų namuose atsirado toks šiuolaikinės virtuvės stebuklas kaip mikrobangų krosnelė, tai pyragų kepimui nebuvo galo, ypač tų, kurie su obuoliais…

Nebadykite pirštais ir negrūmokite, tai buvo labai seniai, dar tik tik Nepriklausomybės pirmai aušrai išaušus, kai mikrobangų krosnelė ir vaizdo magnetofonas buvo beveik pasaulio stebuklai. O tuos pyragus, paskaičius krosnelės instrukcijoje, iškepti buvo galima žaibo greičiu…

Žinau, kad lietuviškose knygose ir ypač internete tarp šeimininkių yra paplitęs senas geras lietuviškas obuolių pyragas, kuriame daug obuolių, o receptas maždaug toks: stiklinė grietinės, stiklinė cukraus, stiklinė miltų. Labai praktiškas ir lengvai atsimenamas receptas – pyragui jokių priekaištų neturiu, bet šis – ne ką prastesnis.

Tik čia atsiranda truputis kefyro ir šiek tiek ištirpinto sviesto. O kad būtų geriausias rezultatas, reikia neblogai išplakti kiaušinius su cukrumi iki purumo, paskui įplakti kefyrą ir miltus, bet tarptautinio skandalo tikrai nekils, jei kiaušinių neišplaksite iki debesų, o tik sumaišysite. Pyragą puikiai iškels kepimo milteliai. Miltų čia nedaug, todėl pyragas maloniai minkštas. Kadangi jis pakankamai saldus, verčiau rinkitės rūgštesnius obuolius. Šis pyragas – tai obuolio ir biskvito draugystė, o juodu švelniai sujungia vanilė.

Šitiek produktų skirta vienai apvaliai arba kvadratinei kepimo formai.

Reikės:

  • 125 g sviesto
  • 150 g  cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 100 ml kefyro
  • 150 g miltų
  • 2–3 obuolių (jie turės būti nulupti ir plonai supjaustyti)
  • 1 šaukšto vanilinio cukraus arba kelių lašų vanilės ekstrakto
  • 1 kupino šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 citrinos (jei baiminatės, kad nulupti ir supjaustyti obuoliai paruduos, kol lauks savo vaidmens pradžios)

Gaminame pyragą:

  1. Įjunkite orkaitę – temperatūra 190 C.
  2. Ištirpinkite ir truputį atvėsinkite sviestą.
  3. Kepimo skardą šiek tiek patepkite sviestu arba ištieskite kepimo popieriumi.
  4. Nulupkite ir plonai supjaustykite obuolius, kad, kai tešla bus paruošta, iš karto galėtumėte šauti ją ir kepti. Jei baiminatės, kad obuoliai paruduos, užlašinkite ant jų truputėlį citrinos sulčių.
  5. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi (ir vaniliniu, jei naudojate cukrų), kad jie gerai išputotų, tada supilkite kefyrą, ištirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą (jei naudojate skystą). Viską išmaišykite.
  6. Miltus persijokite su kepimo milteliais ir įsijokite į skystą pyrago masę. Išmaišykite šaukštu viską, kad išeitų vidutinio tirštumo tešla.
  7. Į tešlą suberkite obuolius ir šiek tiek juos pamaišykite.
  8. Masę pilkite į formą, kurioje kepsite, ir pašaukite į orkaitę maždaug 40 min.

Aš manau, kad šis pyragas be abejonės tiks su ledais, kaip puikiausias karštas desertas, arba tiesiog su liesa grietine ar jogurtu… O atšalęs jis dar gražiau „suskamba“, nes obuoliai visiškai suminkštėja. Jei obuoliai rūgštesni, būna labai gražus kontrastas su saldžiu biskvitu.

Ta pati tešla puikiausiai tiks ir obuoliniams keksiukams gaminti.