Bendrabučio gyventojų priekaištų lavina – namą administruojančiai bendrovei

Išdaužytus rūsių langus, pro kuriuos švilpia vėjai, žmonės patys užkala medinėmis lentomis.Laikraštyje perskaitę straipsnį „Šilutė prisijungė prie šilumos taupymo programos“ sujudo Laisvės alėjos 5-ojo namo vienos laiptinės gyventojai.

Į redakciją užsukęs buvęs „Šilutės butų ūkio“ meistras Jonas Mejeris piktinosi, kad įmonė neva tik giriasi apie rūpestingą daugiabučių priežiūrą ir darbus atlieka ne visur, kur jų tikrai reikia. Esą langus ir duris įdeda ten, kur žmonės to nepageidauja, o vėjo skersai ir išilgai košiamus namus palieka be priežiūros.

„Kai važiuoju keliu link Klaipėdos, matau už mūsų namą gražiau atrodančių tvartų“, – sarkastiškai palygino vyras.

Vyras tikriausiai nežinojo, kad liūdnai pagarsėjusio Laisvės al. 5 namo skola pastatą prižiūrinčiai bendrovei „Butų ūkis“ dabar yra apie 12 tūkst. litų. Bet įmonės vadovai žada nepaisyti prasiskolinusių ir namo patalpų netausojančių gyventojų gyvenimo būdo ir jau šį mėnesį pradėti tvarkingų gyventojų koridoriaus remontą.

Remonto nesulaukė

Minėtame straipsnyje buvo rašyta, kad daugiabučius namus Šilutėje administruojanti įmonė „Šilutės butų ūkis“ prisijungė prie Nacionalinės pastatų administratorių asociacijos (NPAA) paskelbtos „5 žingsnių šilumos taupymo programos“. Kad miesto daugiabučiuose būtų efektyviai naudojama šiluma, „Butų ūkis“ keičia laiptinių langus, duris.

„Siekiame padėti gyventojams suvartoti kuo mažiau šilumos – kovoti su vis augančiomis sąskaitomis už šildymą“, – sakė „Šilutės butų ūkio“ direktorius Aleksas Kvederis.

Tokie žodžiai ir papiktino kai kuriuos Laisvės al. 5 namo gyventojus. Dalis šeimų, turinčių jame butus, pasidarė atskirą įėjimą į savo koridorių pirmajame aukšte ir pavasarį parašė prašymą „Butų ūkiui“, kad būtų sudėti išdaužyti rūsių langai, dabar apkalti lentomis, kad laiptinėje būtų įstatytos durys į jų koridorių – dabar durų iš viso nėra. Taip pat buvo prašoma suremontuoti patį koridorių, nuo kurio sienų byra tinkas, matyti skylės.
butu ukis laiptine
Vasarą viename koridoriuje esančių devynių butų savininkams buvo parodyta darbų sąmata. Gyventojai sutiko, kad kiekvienas butas už remontą turės sumokėti po kiek daugiau nei 300 litų, tačiau laukti darbai taip ir neprasidėjo.

„Kai pamatėm tą straipsnį, sukilo pyktis. Bepigu direktoriui demonstruoti gražiai sutvarkytą laiptinę, o pas mus net langų rūsiuose nėra. Visi šiluminiai vamzdynai ten stovi, o pro langus vėjas kiaurai košia. Koks čia efektyvus šilumos taupymas?

Svarbiausia, kad visi kaimynai draugiškai sutarėme dėl remonto būtinybės, tačiau „Šilutės butų ūkis“ mūsų kratosi. Gal dėl to, kad Laisvės kv. 5 name nė vienas svarbesnis asmuo negyvena? Gal ieškoma riebesnio kąsnio?“, – nuoskaudą liejo šilutiškis.

Guodėsi ir kiti namo gyventojai. Žmonės rodė, kad  patalpose, kurioje stovi apskaitos skaitikliai, langai išdaužyti, neapsaugoti nuo šalčio ir vėjo, todėl praėjusią žiemą jau nebe pirmą kartą vienas jų ėmė ir susprogo. Remontas laiptinėje taip pat nedarytas nuo pat namo pastatymo laikų.

Jau kuris laikas be elektros ir vandens gyvenanti, iš 350 litų pašalpos besiverčianti, darbo niekur nerandanti gretimos laiptinės gyventoja svarstė, kodėl namas yra toks neprižiūrimas ir tiesiog paliekamas griūti.

„Dalis gyventojų neturi darbų, pinigų, tikrai negalėtų susimokėti už remontus. Turbūt dėl to niekas ir nekreipia į mus dėmesio. Be abejo, daugelis kaimynų ir patys apsileidę, nesitvarko, aš vienintelė iš visų laiptinės gyventojų rakinu savo rūsį. Bet dabar į jį įeiti net neįmanoma, nes grindys apsemtos vandens, kuris bėga pro kiaurus vamzdžius“, – pasakojo moteris.

butu ukis stogas duNamas turi skolų

„Šilutės butų ūkio“ direktorius A.Kvederis pasakojo, kad devynių butų savininkų pageidauti atlikti darbai dar nepradėti dėl to, kad meistrams pritrūko laiko, o kitos įmonės už paskaičiuotą darbų kainą dirbti nesutiko. Pirmiausiai buvo skubama remontuoti tuos namus, kuriems buvo iškilusios didžiausios grėsmės. Tačiau direktorius pažadėjo, kad pageidaujamas remontas Laisvės kv. 5 namo viename koridoriuje prasidės jau šį mėnesį.

Kalbėdamas apie bendrą namo būklę ir jame atliktus darbus, A.Kvederis neslėpė, kad iš 90 butų net 47-ių butų savininkai yra nemokūs ir skęsta skolose.

„Praėjusiais metais už 43 tūkst. litų pakeitėm du trečdalius stogo, pamūrijome stogo parapetus, kad žmonėms ant galvų plytos nekristų, už 2 tūkst. litų buvo atliktas viso namo kanalizacijos remontas, kiek vėliau už 2,5 tūkst. litų sutvarkėme pradėjusį pūti kitą stogo parapetą“, – pasakojo A.Kvederis, stebėdamasis, kad namo gyventojai to nemato.

Už visus atliktus darbus namas įmonei tebėra skolingas 12 tūkst. litų.

Pasak direktoriaus, stengiamasi daryti viską, kas įmanoma. Kai susidaro avarinė situacija namas gelbėtas ne kartą. Tvarkytis namo stogą, ant kurio jau buvo pradėję augti berželiai, bandė ir patys gyventojai.

„Gyventojai turi būti atsakingesni. Vien šiais metais dėl užkimštos kanalizacijos buvome kviečiami 6 kartus. Duris irgi būtų galima statyti kas savaitę, nes jos paprasčiausiai yra daužomos. Aišku, gaila tų žmonių, kurie iš dalies ir kenčia dėl savo kaimynų veiksmų ir nesuvokimo, tačiau mes irgi negalime restauruoti namo už dyką“, – sakė A.Kvederis.