Braškės – birželio vinis! Tai vienos skaniausių ir organizmui naudingiausių uogų. Kuo ta uoga tokia ypatinga? Išties čia žodelis OHO! tiesiog per silpnas…
Įdomu tai, kad kuo ryškesnė braškių spalva, tuo daugiau jose naudingųjų medžiagų.
* Pagal antioksidantų kiekį braškės yra 4-os eilėje po juodųjų serbentų, spanguolių ir aviečių. Braškės gerina širdies darbą, o kraujagyslės tampa elastingesnės, sumažėja kraujospūdis. Mažina riziką susirgti vėžiu, pristabdo senėjimą. Tyrimai rodo, kad didelis antioksidantų kiekis braškėse gali padėti neutralizuoti neigiamą laisvųjų radikalų poveikį jūsų organizme. Antioksidantai taip pat stiprina imuninę sistemą ir padeda apsisaugoti nuo ligų, pavyzdžiui, šalčio ir gripo.
* Braškėse ir žemuogėse yra daug kalio, mineralų, kurie padeda reguliuoti elektrolitų kiekį, sumažinta riziką dėl širdies priepuolių ir insulto.
* Braškėse gausu folatų, tai pagrindinis raudonųjų kraujo kūnelių gamybos komponentas.
* Braškės turi daug vitamino C – daugiau nei citrusiniuose vaisiuose. 100 g braškių jo turi daugiau nei būtina paros norma.
* Mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
* Braškėse ir žemuogėse yra B2, B5, B6, vitamino K.
* Braškės turi daug folio rūgšties (vitamino B9), kuri gerina atmintį.
* Braškėse taip pat yra omega riebiųjų rūgščių.
* Braškėse esantys mikroelementai – geležis, kalis, kalcis, magnis -stiprina širdį, kaulus, dantis bei nervų sistemą.
* Dažnai braškė vadinama natūraliąja viagra, nes turi daug cinko, kuris didina lytinį potraukį, todėl verta prieš meilės naktį porai suvalgyti po kelias saujas aromatingų braškių.
* Braškės taip pat gali padėti išbalinti dantis, nes vaisių rūgštys, kaip žinoma, padeda pašalinti dėmes nuo dantų. Perpjovę braškę per pusę gabalėliu reikia patrinti dantis ir dantenas. Tai pašalina apnašas, stiprina ir gydo dantenas.
* Braškės puikiai tinka veido kaukėms, aišku, jei nesate alergiški braškėms. Tyrimai taip pat parodė, kad reguliariai vartojamos braškės teigiamai veikia odą ir plaukus.
* Braškės gali skatinti metabolizmą, sumažinti hormonų veikimą, susilpninti apetitą. Todėl jos gali padėti išlaikyti kūno svorį. Tyrimai rodo, kad viename puodelyje braškių yra tik 0,6 g riebalų.
Rekomenduoja braškes vartoti neapdorotas, nes tokiu būdu išsaugomos visos naudingos savybės.
Rašyti atsakymą