Šilutės turizmo ir paslaugų verslo mokykla įgyvendino mobilumo projektą „Europos virtuvė 3“, kurį finansavo Europos Sąjungos Mokymosi visą gyvenimą programa Leonardo da Vinči paprogramė.
Projekte dalyvavo 23 moksleiviai, besimokantys pagal virėjo, padavėjo barmeno ir viešbučio darbuotojo mokymo programas. Moksleiviai stažavosi Prancūzijoje, Suomijoje, Norvegijoje ir Bulgarijoje.
Stažuotėse moksleiviai tobulino savo profesinius ir užsienio kalbos gebėjimus, gilino teorines profesines žinias, susipažino su šalių maisto kultūra.
10 moksleivių dvi savaites stažavosi privačioje tarptautinėje kulinarijos akademijoje „Gastronomicom“, kuri įsikūrusi Pietų Prancūzijoje, Langedoko – Rosiljono regione. Stažuotės metu vyko užsiėmimai kulinarijos, konditerijos ir vynų srityse.
Kulinarijos užsiėmimų metu moksleiviai gamino užkandžius ir patiekalus iš žąsų kepenėlių, įvairių žuvų ir jūros gėrybių. Konditerijos pamokose gamino tradicinius prancūziškus kepinius, o vyno pamokose įgijo daug teorinių žinių apie vyno gamybą, prancūziškų vynų klasifikavimą ir mokėsi degustuoti bei pažinti vyną pagal 3 požymius – išvaizdą, kvapą, skonį.
Užsiėmimus vedė patyrę savo sričių specialistai – virtuvės šefas Iman, konditeris Florent ir vyno žinovė Valerie. Naudinga buvo ir tai, kad užsiėmimai vyko kartu su akademijoje besimokančiu jaunimu iš įvairių pasaulio šalių – JAV, Kanados, Japonijos.
4 moksleiviai keturių savaičių profesinę praktiką atliko Kotkos (Suomija) viešojo maitinimo įmonėse: kavinėse „Neptunus“, Rosso“ ir salotų bare „Datakisa“. Praktikos metu moksleiviai susipažino su darbo aplinka Suomijos maitinimo įmonėse, dirbo kasdienius virėjų ir padavėjų darbus, gamino populiarius suomių pietų patiekalus – salotas, žuvies patiekalus, lengvus užkandžius.
Stažuotė buvo labai naudinga ir moksleivių savarankiškumo bei kalbinių gebėjimų ugdymui, nes įmonėse jie dirbo po vieną, savarankiškai patys keliaudavo į darbą, bendraudavo su įmonių personalu. Moksleiviams patiko šilti ir draugiški suomiai, graži gamta ir Helsinkis, galimybė nemokamai lankytis baseine ir smagiai vakaroti bendrabutyje.
Melbu (šiaurės Norvegija, Vesteralen salynas) profesinėje mokykloje dviejų savaičių stažuotėje dalyvavo 4 moksleiviai. Stažuotė vyko mokyklos mokomojoje virtuvėje ir restorane kartu su norvegų moksleiviais, vadovaujant profesijos mokytojams Ivan, Hilde ir Egil. Moksleiviai grįžo patenkinti, išmokę gaminti įvairių patiekalų iš menkės, lašišos, jūros gėrybių, susipažinę su naujausia virtuvės įranga ir norvegiškomis patiekalų gamybos technologijomis.
Stažuotės metu moksleiviai lankėsi didžiausioje šiaurės Norvegijoje lašišų auginimo įmonėje „Nordlaks“, kuri savo produkciją eksportuoja į daugelį pasaulio šalių, taip pat ir Lietuvą.
Paskutinėje projekto stažuotėje Bulgarijoje dalyvavo 5 moksleiviai. Dviejų savaičių stažuotę organizavo Momchilgrado profesinė mokykla, kuri stažuotės dalyvius iškilmingai sutiko su duona ir druska, apsirengę tautiniais rūbais ir pakvietę vietos žurnalistus. Stažuotė vyko turizmo komplekse Makaza“, kuriame yra viešbutis (su dviejų tipų pirtimis – sauna ir turkiška), restoranas, pokylių salė, lauko baseinai, teniso kortai, lauko terasos.
Moksleiviai rytais gamino tradicinius bulgariškus viešbučio pusryčius, vakarais dirbo restorane – virtuvėje, bare ir lankytojų aptarnavimo salėje. Moksleivius ypač sužavėjo draugiški personalo santykiai, dėmesys turizmo komplekso klientams, gardūs bulgariški patiekalai. Stažuotės metu buvo apsilankyta keliuose naujai įsikūrusiuose ir moderniai įrengtuose vietos viešbučiuose ir maitinimo įmonėse, turistų lankomuose objektuose Tatul ir Perperikon, sostinėje Sofijoje, bendrauta su bulgarų moksleiviais ir mokytojais.
Po stažuočių projekto dalyviai parengė medžiagą apie aplankytos šalies virtuvės ypatumus, tradicinius patiekalus ir gėrimus, aptarnavimo kultūrą, serviravimą, patiekalų gamybos technologijas, žaliavas, įrengimus, įrankius, darbo aplinką. Visiems projekto dalyviams buvo įteikti Europass mobilumo dokumentai ir stažuotę patvirtinantys pažymėjimai.
Projektas baigėsi, tačiau moksleivių, būsimų virėjų, padavėjų barmenų ir viešbučio darbuotojų, atmintyje ilgai išliks žinios apie suomių, norvegų, prancūzų ir bulgarų virtuves, o širdyse – pagarba šalių tradicijoms, kultūrai, gyvenimo būdui ir šilti jausmai jų žmonėms.
Rašyti atsakymą