Cepelinų diena Šilutėje: vaišino kavinės, valgyklos, svečių namai

 

Cepelinu diena_TAU_2Praėjęs sekmadienis – vasario 3-oji visoje Šilutėje kvepėjo cepelinais – šią, jau pasauliniu mastu švenčiamą dieną duris atvėrė net ir tos maitinimo įstaigos, kurios įprastai savaitgaliais nedirba. Ir šįkart atvėrė ne tam, kad užsidirbtų, bet tam kad vaišintų ir prisijungtų prie tinklaraštininko „Riebus katinas“ visoje Lietuvoje vykdytos akcijos „Pavaišink senjorus cepelinais“.

 

Pirmadienį sulaukėme tinklaraštininko padėkos“, nes mūsų, „Šilutės naujienų“ dėka prie akcijos prisijungė daugiausiai kavinių Lietuvoje – net 8 iš 22!

„Šilutės naujienos“ sekmadienį taipogi apsuko keletą valgyklų ir kavinių, ir taip pat skanavo cepelinus.

Vaišino kavinės

Neabejotinai „cepelinų sostine“ Šilutėje vadinama kavinė „Klumpė“, tad pirmiausia ten ir sukome. Kavinės šeimininkė Virginija Mirauskienė sakė šiemet net nesiskelbusi, jog dalyvaus senjorų vaišinimo akcijoje. Tačiau iš pat ryto sulaukusi vyresnių žmonių užsakymų telefonu, ji kvietė visus atvykti į kavinę jais pasivaišinti. „Vaišinsime visus senjorus, kurie tik užeis“, – nesismulkino žinomos kavinės šeimininkė.

Kad „Klumpė“ vertinama ne tik Šilutėje, čia pat patvirtino pagėgiškių pora Virginija ir Albinas. Abu sakė dažnai važinėjantys į uostamiestį, ir niekada nepraleidžiantys progos papietauti „Klumpėje“. „Čia ne tik maistas gardus, bet ir visa aplinka tokia, kad jaučiamės kaip namie. O pati šeimininkė spinduliuoja tokią energiją, kad ir patys tarsi pasikrauname“, – dėstė Albinas. O sužinoję, kad tądien bus dar ir pavaišinti, pagėgiškiai sakė, kad jiems tiesiog labai pasisekė.

Prie gretimo stalelio įsitaisę šilutiškis pedagogas Algirdas su žmona Birute irgi skanavo cepelinus.

Jiedu taip pat tikino dažnai pietaujantys „Klumpėje“, ir dažnai pasirenkantys cepelinus. Žinoję ir cepelinų dieną, tad tokios progos tikrai negalėję praleisti. cepelinai klumpe

Artėjant vidudieniui, vyresnio amžiaus šilutiškiai vėrė ir vos prieš 3 mėnesius atidarytos kavinės „Trukio stotelė“ duris. Šios įstaigos šeimininkė Virginija Vaitiekienė su kolektyvu sakė kasdien išverdanti apie 10 porcijų cepelinų su mėsa ir varške, tai yra kasdienis šilutiškių pietų patiekalas. Bet tądien prireikė gaminti dvigubai daugiau. Tiesa, čia gaminama ir daugiau patiekalų iš bulvių – vėdarai, bulviniai blynai, plokštainis. Nemažai jau nuolatiniais klientais tapusių šilutiškių kavinės šeimininkėms išsitarė kaip tik dėl šių patiekalų mėgstantys čia pietauti.

Neatsiliko ir valgyklos

Lankytojų gausa tądien nesiskundė ir vos pusmetį veikianti „Šilutės baldų“ valgykla „Baldinukė“ – 11 val. čia gardžių cepelinų porcijomis jau gardžiavosi pagyvenusi pora. Išeidami šilutiškiai ne tik nuoširdžiai dėkojo virėjoms, bet dar ir sėkmės bei sveikatos joms linkėjo. „Labai skanūs“, – gyrė cepelinus senjorai.

Ne tik baldininkus maitinančios įstaigos gamybos vadovė Rasa Vaškylienė pasakojo, jog cepelinai yra vienas populiariausių šios valgyklos patiekalų, jų čia kasdien išverdama po 45 – 50 porcijų. Ir jie vis tiek pirmieji dingsta iš puodų – kartais net 12 val. jų jau nebėra.

Pasak Rasos, tądien dirbusios virėjos Rasa Katkutė ir Daiva Jucienė geranoriškai sutiko aukoti darbui poilsio dieną. Moterys sakė, jog vaišinti yra labai malonu, be to, jos pačios turinčios senyvus tėvus, tad būtų malonu, jei ir juos kas nors tądien pavaišintų cepelinais.

Valgykla „Šyša“ cepelinų dieną padarė pirmadienį, ir išvirė didžiausią kiekį – net apie 70 cepelinų. Tiesa, šios valgyklos kolektyvui tai jokia naujiena, cepelinai – ir su mėsa, ir su varške čia kasdienis, pietaujančiųjų labai mėgstamas patiekalas. Pasak „Šyšos“ šeimininko Modesto Vilko, skiriasi tik tai, kad kartais jie gaminami iš virtų, o kartais iš tarkuotų bulvių.

Pernai apie akciją pavėluotai sužinojęs „Šyšos“ kolektyvas šiemet jau iš anksto suplanavo, kad šiemet pakvies pasivaišinti ne vieną dešimtį senjorų. „Bet juk tai nemenkos išlaidos įmonei“, – klausėme M. Vilko. „Taip, nemenkos, bet vaišinti yra malonu“, – atsakė jis.Cepelinai sysa

TAU studentus pakvietė „Villa Verdaine“

Gausiausią senjorų būrį tądien pakvietė Verdainėje įsikūrę svečių namai „Villa Verdaine“ – čia sugužėjo daugiau nei pusšimtis Šilutės trečiojo amžiaus universiteto (TAU) klausytojų. Šių namų šeimininkė Virginija Budrikienė pasakojo, kad mintis pavaišinti cepelinais senjorus kilo jos vyrui Ginidijui. O šis šmaikštavo dar prisimenantis, jog studentai yra tie žmonės, kurie niekada nesijaučia sotūs, visad būna alkani, ir kurių maistas nr. 1 yra bulvės. Tad ir pamanęs, kad studentija yra ta grupė žmonių, kuriuos reikia vaišinti.

Tiesa, „Villa Verdaine“ irgi nesiregistravo „Riebaus katino“ feisbuke, o tiesiog suorganizavo senjorams gražią šventę. Ir buvo joje ne tik cepelinų – dar ir „Danutės šakočio“ saldumynų, ir smagios muzikos, kurią dovanojo Antanas Kmita su Izidoriumi Auškalniu.

Virginija Budrikienė neslėpė, kad cepelinai nėra įtraukti į šios įstaigos valgiaraštį, tad ir jai, ir virėjoms Gražinai ir Ilonai išvirti daugiau nei pusšimtį jų porcijų buvęs nemenkas iššūkis. Tačiau tą iššūkį svečių namų komanda įveikė puikiai.

TAU rektorius, ilgametis pedagogas Pranas Avižinis irgi pritarė, kad studentai alkani, bet alkani jie ne tiek maisto, kiek žinių. Tad ir tądien, pasak rektoriaus, jie susirinko ne tiek alkio malšinti, kiek bendrystėje pasibūti. „Nesijauskit maitinami – jauskitės vaišinami“, – ragino rektorius savo studentus.

Tądien senjorus dar vaišino kavinės „Astra“, „Gilija“, Saugų „Valentina“ ir nesiskelbusios rajono maitinimo įstaigos.

Daugiau nuotraukų „Facebook“ albume.