Cinkas toks pats svarbus, kaip vitaminai C ir D

Apie geležį, magnį ar kalį kalbama dažnai, cinkas yra rečiau minimas mikroelementas, nors yra vienas iš trijų būtiniausių. Cinkas naudingas ne tik imuninei sistemai, bet ir grožiui. „Eurovaistinės“ specialistai sako, kad svarbu, jog rudenį jo nepritrūktų mūsų organizmui, nes jis naudingas kovojant su peršalimo ligomis.

„Eurovaistinės“ farmakotechnikė Elvyra Ramaškienė sako, kad cinko atsargos svarbios kovojant su peršalimo ligomis. „Cinkas turi daug antioksidacinių savybių, taip pat mažina uždegimų riziką, padeda greičiau pasveikti, skatina žaizdų gijimą, jis būtinas kovojant su infekcijomis ir virusais.

Apie šio mikroelemento trūkumą įspėja lėtai gyjančios žaizdos, suprastėjęs apetitas ir netikėti svorio pokyčiai.

Cinkas dažnai dar gali būti vadinamas ir grožio mikroelementu. Jo trūkumą gali išduoti slenkantys plaukai ar lūžinėjantys nagai. Jis svarbus ir gerai odos būklei palaikyti, jo trūkumas gali paskatinti aknės paūmėjimą. Šis mikroelementas ypač svarbus vyresniems žmonėms, besilaukiančioms ir maitinančioms moterims.

Renkantis cinko preparatus naudinga pasikonsultuoti su vaistininku, nes jį galima rasti įvairiomis formomis – tabletėmis, milteliais, kartu su kitomis medžiagomis, nuo to priklauso ir cinko įsisavinimo greitis. Cinko milteliai naudingi norintiems kuo greitesnio efekto. Juose yra cinko citrato – lengvai įsisavinamos cinko formos. Jis tirpus burnoje, jonizuotas cinkas greitai pasisavinamas per gleivinę.

Naudinga, jeigu kankina peršalimo ligos, sloga, gerklės skausmas, jis iškart veikia gleivines.
Taip pat galima rasti cinko ir kartu su kitomis medžiagomis, pavyzdžiui, selenu, kuris irgi veikia kaip antioksidantas.

Peršalus svarbu kuo anksčiau imti vartoti cinko preparatus, nes patekęs jis galės greičiau imti veikti nosies ir gerklės gleivines.

Papildyti cinko atsargas gali padėti ir subalansuota mityba, jo gausu raudonoje mėsoje, jautienoje ir avienoje, įvairiuose riešutuose, pieno produktuose, arbatoje, kavoje, obuoliuose, kriaušėse ir kituose maisto produktuose. Cinko ypač gausu jūros gėrybėse, daugiausiai jo randama austrėse, sakoma, kad jose esantis cinko kiekis 10 kartų didesnis nei mėsoje.

Prieš pradedant vartoti cinko preparatus dėl konkrečios dozės svarbu pasikonsultuoti su gydytoju arba vaistininku.

Daugiau: Maisto papildai