Dėmesio: ir vėl ruošiamės kaisti žuvienės katilus

DSC 0538Po mėnesio – rugsėjo 7-ąją – Šilutės senojo turgaus aikštę ir vėl apgaubs laužų dūmų ir iš gausybės katilų sklindančio garo „smogas“: čia šurmuliuos jau 11-asis Tarptautinis žuvienės virimo čempionatas.

Artėjant šiam tūkstančių žmonių jau seniai pamėgtam renginiui „Šilutės naujienos“ ir vėl kalbina daugybės idėjų ir renginių, tarp jų – ir šio čempionato sumanytoją ir organizatorių Marių BUDRAITĮ.
Tai kada, kur ir kaip, Mariau?
– Rugsėjo 7 dieną Žuvienės virimo čempionatas savo katilų alėją įrengs istorinėje Šilokarčemos aikštėje. Esame jau subrendę ir patikrinti laiko, neatsitiktinai šį renginį finansiškai solidžiai parėmė ir Lietuvos kultūros taryba, pripažindama jo autentiškumą, tęstinumą ir savitumą. Aišku, tai paglosto širdį visai mūsų komandai, kurioje – Vygantas Stoškus, Šarūnas Stancikas, Jūratė Pancerova, Indrė Skablauskaitė, Laima Dumšienė, ir rimtas visų 11-os seniūnijų aljansas.

Aš jau nekalbu apie Šilutės rajono savivaldybės vadovus. Visi žinome savo vietą, savo pareigas, savo tikslus ir siekius. Žuvienės čempionatas turi ženkliai daugiau draugų nei priešų.

Grįžtant prie jūsų klausimo reikia atsakyti taip: sekite „Šilutės naujienų“ žuvienės įdomybių katilus ir visada būsite ant informacinės bangos, žinosite kada, kur ir kaip?..

Ko reikia norint išvirti gerą žuvienę?

– Arūno Plikšnio ir kitų žuvienės virimo čempionų, ir tada gali būti ramus, kad turėsi idealią žuvienę. Aišku, juokauju. Raimondą vertinu ypatingai, nes jis pirmasis išplėstinio čempionato formato nugalėtojas, o ir kaip žmogus – superinis. Nors ir visi trys Rusnės salos čempionai yra nerealūs žmonės. Žuvienė atspindi žmogaus sielos polėkį, jo laisvamanišką charakterį ir, žinoma, meilę visoms gamtos stichijoms. Aš visada visiems sakau, kad blogas žmogus niekada neišvirs geros žuvienės, tokie tegu varžosi rūgštynių ar batvinių čempionatuose. Žuvis ir jos vartojimo tradicijos – tai kažkas daugiau, nei paprastas maisto patiekalas. Gal dėl to čia, Pamario glėbyje gyvenantys piliečiai su žuvimi elgtis moka ir ją vertina ypatingai.

Ar ko nors bijote?

– Taip – „SOS medžių“, kad neuždraustų malkų ir medienos deginimo čempionato metu (šypsosi). Net ir blogo oro nebijau. Iki 9-ojo čempionato bijojau, po jo nebebijau, nes net ir tuometinė liūtis nebuvo kliūtis čia pas mus visiems susirinkti. Nebijau net ir žuvienės trūkumo, nes čempionatas nėra labdaros valgykla po atviru dangumi, nors pati žuvienė nekainuos nė cento.

Nebijau ir politikų antplūdžio, nors šie – rinkimų į LR Seimą metai. Kokia prasmė jų bijoti? Jie vis tiek atvažiuos ir jų bus ne mažiau, nei katilų visoje alėjoje. Bet ką tai rodo? Žuvienės virimo čempionato pripažinimą bei svarbą. Pirmas rugsėjo savaitgalis čia pas mus – tai tarsi gurmanų atlaidai po atviru dangumi su žuvienės degustacija. Galiu pažadėti: žuvienės bus daug ir pačios įvairiausios.

O prizų ir dovanų užteks?

Jau trečią kartą čempionato globėja bus viena solidžiausių Lietuvos europarlamentarių Vilija Blinkevičiūtė. Kiek daug simbolikos: trečia kadencija Europarlamente ir trečią kartą globos šį renginį. Galvojame, kad jau pats laikas scenoje jai įteikti tarptautinio žuvienės čempionato komisaro portfelį. Ji to tikrai nusipelnė.
Savo prizus ruošia rajono meras Vytautas Laurinaitis, administracijos direktorius Virgilijus Pozingis, Šilutės seniūnas Raimondas Steponkus. Taigi, jie taip pat įtraukti į visą kūrybinį procesą ir neturi jokių lengvatų ar poilsio. Jei ko reikia, sakom kad reikia, ir visi sutartinai sprendžiame iškilusias problemas.

Kas taps nugalėtoju?

– Tas, kas išvirs, komisijos manymu, geriausią žuvienę. Per dešimtmetį teko girdėti visokių kalbų: kad čia viskas surežisuota, kad iš anksto aišku kas nugalės. Tos kalbos nestebina, nes kai čempionate apsilanko per 10 tūkstančių žmonių, kas kaip nori, taip ir galvoja. Tokiems sąmokslo teoretikams aš visada sakau, kad man skaniausios mano bičiulių Arūno Jagmino ir Aido Ragelio išvirtos žuvienės. Bet jie niekada nepatenka ant nugalėtojų pjedestalo, nors dar nepraleido nė vieno žuvienės čempionato kaip virėjai. Tad jeigu vertinimas būtų mano valioje, per tuos 10 metų aš tikrai juos būčiau timptelėjęs aukštyn. Todėl į panašaus pobūdžio kalbas nekreipiame jokio dėmesio, o pačiai vertinimo komisijai su Birute Serviene priešakyje neturime jokių priekaištų: yra absoliutus pasitikėjimas ja.

Ar čempionate bus naujienų?

– Taip, jų visada yra, ir kyla jos iš pačių žmonių, įmonių ir bendrovių geranoriškumo, noro prisidėti prie mūsų komandos, kuri yra atvira pasiūlymams. Šiais metais norime parodyti visai Lietuvai, kad Šilutė yra ne tik žuvienės Meka, bet ir „Pik Nik“ sostinė. „Šilutės Rambynas“ pamalonins visus komandų virėjus vardinėmis dovanomis ir „Pik Nik“ rinkiniais. Radome bendrą kalbą su šiuo puikiu kolektyvu ir jo vadovu, kuris pareiškė norą įsijungti į mūsų šventę būtent tokia forma.
Apie naujienas ypatingai plėstis nenoriu, tiesiog sekite „Įdomybių katilus“ artimiausiuose „Šilutės naujienų“ numeriuose, pildykite dalyvio anketą Šilutės savivaldybės tinklapyje ir ruoškitės rugsėjo 7 dienos žuvienės puotai Šilokarčemoje.

Kalbino Vilija BUDRIKIENĖ