Grybų ir uogų – per akis, o pirkėjų mažiau „užderėjo“

grybai DSCN8956Vasaros antroji pusė – derlingiausias metas, tad turgaus dienomis, trečiadienį ir šeštadienį, Šilutės turgavietėje už prekystalių susitinka jau ne vieną dešimtmetį miško gėrybėmis prekiaujantys šilutiškiai. „Seni vilkai“ grybauja ir uogauja ir dėl malonumo, ir norėdami šiek tiek prisidurti pajamų.

Apytiksliai už litrą mėlynių šiuo metu prašoma 2-3 eurų, o už kilogramą baravykų – net 5 eurų. Kalbinti prekeiviai pripažįsta, jog šiemet ir grybų, ir uogų – nors vežimu vežk, todėl, deja, vis mažiau „uždera“ pirkėjų…   
Bėga nuo konkurencijosgrybai DSCN8949

Trečiadienį Šilutės turgavietėje buvo ir mėlynėmis prekiaujančių moterų, atvykusių net iš Jurbarko rajono. Smalininkietės Rasa ir Daiva sakė, jog jų krašto miškuose šiemet itin gausu šių uogų, tad ir konkurencija gana didelė.   Moterys už litrą mėlynių iš šilutiškių prašė po 2,5 euro. Paklaustos, ar šiemet Smalininkuose jau dygsta grybai, abi sakė, jog Šilutėje jų daugiau.

„Jau randame ir voveraičių, ir baravykų, kitų rūšių grybų – mažiau. Gaila, kad baravykai šiemet linkę kirmyti. O kai prasidės pilnatis, turėtų dar labiau gesti“, – nuogąstavo Rasa.

Moteris ant prekystalio su mėlynėmis turėjo po krūvelę kelių rūšių grybų: už voveraičių litrą prašė po 2 Eur, už raudonviršių, šilbaravykių ir baravykų – po 2,5-3 Eur.

Išperka nuolatiniai klientai

Šilutiškė Gražina pirkėjams siūlė vaivorų, mėlynių ir įvairių grybų, surinktų Ramučių apylinkės miškuose. Už mėlynių litrą prekeivė prašė po 3 Eur, vaivorų – 2,5 Eur. Tiesa, šios uogos šiemet gerokai mažesnės, nes, anot moters, matyt, paveikė vasaros pradžioje buvusi sausra. Moteris iš ankstaus ryto turėjo ir gausybę baravykų, kuriuos pirkėjai kaip mat išpirko, liko tik keli litrai voveraičių.

grybai DSCN8952„Prekiaujame miško gėrybėmis jau ne vienerius metus ir turime nuolatinių klientų. Kol aš renku uogas, vyras grybauja. Beje, šiemet grybų itin gausu. Pavyzdžiui, kol aš vakar nuėjau iki uogienojų, pririnkau net du kibirus grybų“, – sakė Gražina.

Anot moters, Ramučių miškuose gausiausia baravykų, šilbaravykių, lepšių, voveraičių. Kol kas grybai negenda. Už voveraičių litrą moteris prašė 2 Eur, už kitus grybus – po 5 Eur.

Voveraitės dygsta jau 2 mėnesius

Angelė iš Sausgalvių Šilutės turgavietėje grybais ir uogomis prekiauja jau bene 20 metų. Moteris pati ir uogauja, ir grybauja.   „Keliuosi 4 val. ryto, pašeriu gyvulius ir skubu į mišką. Šiuo metu randu raudonviršių, baravykų, voveraičių, lepšių, paberžių, vieną kitą grūzdą, žieminių rudokų. Voveraitėmis prekiauju jau apie du mėnesius. Na, o baravykai šiemet silpnesni, linkę labiau gesti“, – sakė prekeivė, už voveraičių litrą prašanti 1,5-2, už kitų grybų – 5 Eur, o už mėlynių litrą – 3 Eur.

Anot moters, baravykai šiemet auga krūvomis – kai randi, tai randi. Panašiai taip buvę prieš trejus metus. Angelė sakė, kad nors grybų daug, bet prekyba prastėja, nes mažėja pirkėjų. Tačiau, kaip grybai DSCN8958bebūtų, kiekvienas gėrybių sezonas atneša ir pelno. Vos prasidėjus voveraitėms, moteris už jų litrą gaudavo apie 3-4 eurus. Sausgalviškė jau skaičiuoja, kad iš viso vien šių grybų yra pardavusi apie 50 litrų.

Grybavimas – malonumas

Stanislovas Proberkas iš Gardamo sakė, jog prasidėjus grybavimo sezonui turguje jis – nuolatinis prekeivis. Anot vyro, grybų šiemet užtektinai. Auga baravykai, raudonviršiai, voveraitės. Už šių gėrybių kilogramą jis prašo po 4-5 eurus.

„Grybavimas – ir malonumas, ir uždarbis. Keliuosi apie 5-5.30 val. ir skubu į mišką. Per valandą kartais prirenku net po du kibirus“, – sakė gardamiškis Stanislovas, grybais prekiaujantis jau nuo gegužės mėnesio.
Miško uogų šiemet taip pat užtektinai. Pasak Stanislovo, ypač gražios ir didelės avietės.

Geras būdas per atostogas užsidirbti

Voveraitėmis nukrautu prekystaliu praeivių akis traukė ir vienas iš jauniausių prekeivių – keturiolikmetis Valteris iš Saugų. Vaikinas sakė, jog pats su broliu ir grybauja, ir uogauja, o po to visas gėrybes parduoda. Sukauptus pinigėlius vaikinai skirs artėjantiems mokslo metams, būtiniausiems pirkiniams.  Anot Valterio, jau pavyko nemažai sutaupyti.

grybai DSCN8962Saugiškis pasakojo, kad aplinkiniuose miškuose daugiausia pridygę voveraičių. Už šių grybų litrą jaunasis prekeivis prašė 1,80 Eur, už pusę kilogramo lepšių – 1 Eur. Grybus ir uogas vaikinai renka dienomis, kai ką parduoda savo kaimo gyventojams, o kitas gėrybes veža į turgų.

Uogauti – gyvenimo būdas

Daugelio simpatijas yra užkariavusi ir viena žavingiausių prekeivių – 85-metį greit švęsianti ponia Kazimiera iš Šilutės. Močiutė „Šilutės naujienoms“ sakė, jog pati labiausiai mėgsta uogauti ir tai daro nuo septynerių metų.

„Gyvenome sunkiai, augome devyni vaikai, tad nuo mažens miškuose rinkome uogas ir grybus“, – sakė pašnekovė.

Garbaus amžiaus šilutiškė už litrą mėlynių prašė vos 1,7-1,8 Eur. Pasak močiutės, ji galėtų dieną naktį uogauti, nes tai – grynas malonumas. Kasdien Kazimiera prirenka po 5-6 litrus ir visus parduoda. Tiesa, šiemet mėlynės gana smulkios, tad litrą šių uogų moteris prirenka maždaug per dvi valandas.

Grybauti p. Kazimiera nelinkusi, nes reikia daug vaikščioti, o jau ir amžius, kaip pati sakė, nebe tas.
grybai DSCN8957
„Anksčiau, kai gyvenome Žemaitkiemyje, grybaudavome, nes žinojome to krašto grybynus“ – sakė Kazimiera. Senuolytė atviravo, kad šiemet uodai taip stipriai nepuola, o paklausta apie erkes, linksmai atšovė: „Erkės į mano kaulus jau nelabai lenda“.

Supirkimo punktuose – gerokai pigiau

Ne pirmi metai grybais prekiaujanti ramutiškė Gražina sakė, jog šiemet gausu voveraičių ir raudonviršių. Už pastarųjų grybų kilogramą moteris prašė 6 eurus.

Gražina prisipažino, jog grybavimo „amatą“ perėmė iš savo anytos, kuri kažkada surinktas miško gėrybes veždavusi parduoti net į Klaipėdą. Iš anytos moteris paveldėjo ir senovinį indą, kurio tūris – 1 litras. Tad iš šio indo ir dar šiandien grybus ji pardavinėja.

Pasak Gražinos, šiemet žmonės neskuba pirkti miško gėrybių. Tad, jei kas lieka iš neparduotų grybų, tenka juos pristatyti į supirkimo punktą, kuriame už kilogramą tepasiūlo vos po 2 eurus.

Per brangu

grybai DSCN8960Apie tai, kodėl pirkėjai neskuba pirkti grybų, papasakojo turgavietėje sutiktas šilutiškis Kazimieras. Šis vyras trečiadienį į turgų užsuko ne pirkti, o apsižvalgyti, pasidomėti, kokie jau grybai dygsta miškuose.

„Pamačiau, kokių grybų jau yra, tad, kai grįšiu į namus, susiruošiu su žmona, sėsime į mašiną ir važiuosime grybauti“, – sakė vyras, kuriam siūlomų gėrybių kainos pasirodė per didelės senjorų kišenei.