„Halipos kepyklėlėje“ šilutiškiai ras rytietiškos duonos

halipos kepyklele krosnisNuo birželio 6-osios M.Jankaus gatve einantys šilutiškiai uodžia naujus kvapus, kol 8-ajame name pamato „Halipos kepyklėlės“ iškabą. O užsukusių vidun smalsuolių laukia nematytoje krosnyje kepamos rytietiškos duonos vaizdas ir didelis asortimentas dar neragautų bandelių su įvairiais įdarais ir be jų.

Tokią naujovę – rytietišką duoną ir bandeles – mūsų miesto gyventojams pasiūlė klaipėdietės Elos Vaupšienės įmonė.

Kas ta „halipa“?, – toks pirmas klausimas šauna į galvą šilutiškiams, pamačiusiems tokį pavadinimą. Išsiaiškiname, jog žodis „halipa“ turkų ir arabų kalbose reikškia rytai – rytų sostinė. Kadangi kepyklėlėje kepama rytietiška duona, tai toks ir pavadinimas.

halipos kepyklele bandelesTik visai neseniai – vos prieš kelis mėnesius – naujų skonių produkcijos E.Vaupšienės įmonė pasiūlė Klaipėdos ir Priekulės gyventojams. Pamačius, kad ten rytietiškos duonos ieško ir šilutiškiai, sumanyta kepyklėlę atidaryti ir mūsų mieste.

Įmonės direktorė E.Vaupšienė pasakoja, jog idėja kepti rytietišką duoną specialioje rytietiškoje krosnyje kilo todėl, kad taip gaunamas visiškai natūralus produktas. Tešla minkoma tik su natūraliu raugu iš miltų, vandens, druskos ir mielių, jokių kitų priedų joje nėra.

Brandinama ji pusantros valandos, o tada formuojama pagal gruzinų papročius ir rytietišku papročiu lipdoma prie vidinių krosnies sienelių.

Beje, krosnis tokia, kad į kepyklėlę verta užeiti vien tik į ją pasižiūrėti. Ją sumontavo net iš pačios Gruzijos pakviestas meistras.

Pasak direktorės, išanalizavus, kiek Lietuvos rinkoje yra sunaudojama duonos, nutarta, kad čia dar yra vietos naujovėms. „Orientavomės į tai, kad žmonėms būtų arti namų, kad jie galėtų ateiti pasiimti dar šiltų kepinių kada tik patogu. Dabar jiems galime pateikti didelį gaminių asortimentą“, – pasakoja E.Vaupšienė.

Ir išties pasirinkimas čia – didelis. Juoda duona, duona su kmynais, sūriu ir špinatais, su sūrio plutele, bandelės su įvairiais džemais ir uogienėmis, varškės įdarais, su šonine, žuvimi ir t.t.

halipos kepyklele pagalvele 1Tiesa, įdarai šiek tiek „sulietuvinti“ žinant, kad ne visiems lietuviams patinka ryškūs rytietiški prieskoniai.
Be to, čia galima užsisakyti ir kavos išsinešti, o netrukus bus galima paragauti ir tikro gruziniško limonado.
Kepyklos šeimininkai džiaugiasi, kad šilutiškiai jau įvertino jų produkto išskirtinumą, ne vienas atėjęs pasako, kad buvo skanu ir sotu. Nepralošia ir tie, kas ateina baigiantis darbo dienai ar kepyklėlėn užsuka ankstų rytą – tuomet vakarykščių gaminių gali įsigyti kur kas pigiau.

Įmonė ketina toliau plėsti savo verslą, iš viso planuoja Lietuvoje turėti apie 40 kepyklėlių.