Italų virtuvės šefas šilutiškius pakvietė į unikalią vakarienę

Luca gamina_makaronus „Tokio lygio restoranas yra kažkas vau ne tik Šilutėje, bet ir visoje Lietuvoje. Tokią vietą sunkiai atrastum netgi Vilniuje“, – apie naująjį itališko stiliaus restoraną Šilutėje „Kitchen Inn“ sako italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Luca vadovauja ne vienam restoranui Vilniuje, yra televizijos laidų žvaigždė, o šilutiškių verslininkų Jurgitos ir Aurimo Pikelių prašymu tapo ir restorano „Kitchenn Inn“ virtuvės šefu.

Kokybiškiems itališkiems patiekalams gaminti Šilutėje Lucai yra sukurtos tobulos sąlygos: čia įrengta unikali picų kepimo krosnis, mėsos brandinimo spintos, pastos gaminimo aparatas, ledų gaminimo laboratorija.

Kiekvieną rytą restorane gaminama šviežia pasta (itališki makaronų gaminiai), picų tešla brandinama mažiausiai parą, o mėsa kepama ant grilio. Produktų spalva išgaunama natūraliais dažais, pavyzdžiui sepijų rašalų ar anglies tabletėmis.

Praėjusią savaitę Luca visus šilutiškius kvietė į vakarienę, kurios metu pristatė „Kitchen Inn“ virtuvę ir papasakojo apie itališkų patiekalų ypatumus. Norinčiųjų buvo tiek daug, kad vakarienę teko surengti ir  kitą vakarą.

 Geriau klientas su šypsena  Luca vakarienes_sveciai

„Aš nemanau, kad žinau daugiau negu kiti, tiesiog kuriu savo stiliaus virtuvę, kuri kitiems gali patikti arba nepatikti. Aš esu virėjas, kuris myli savo darbą“, – šilutiškiams save pristatė Luca. 

 Itališkos vakarienės svečiai ragavo patiekalų iš atnaujinto restorano valgiaraščio. Iš pradžių jie išbandė juodosios „tagliatelle“ (pastos rūšis), nudažytos sepijos (moliuskų rūšis) rašalu bei serviruotos su lašišos, apkepintos viskyje, padažu.

Vėliau šefas pateikė kelis picų variantus – vieną su tunu, kitą „carbonara“ (kepama su šonine ir kiaušiniu).  
Kaip antrąjį patiekalą šefas Luca siūlė klasikinį savo regiono patiekalą – triušieną. 

Desertui svečiai gardžiavosi juodaisiais „gelato“ – itališkais ledais. Juodą spalvą ledai įgavo, juos nudažius aktyvintos anglies tabletėmis.

Po vakarienės šefas bendravo su šilutiškiais, išklausė jų pastebėjimus ir pasiūlymus. Luca sutinka, kad kartais yra patiekalų, kurie yra skanūs, bet klientui gali nepatikti. Tokiais atvejais, pasak jo, reikėtų pasakyti, ir neskanus patiekalas bus pakeistas kitu. Anot jo, daug naudingiau, kai iš restorano klientas išeina su šypsena, o ne neskaniai pavalgęs ir piktas.

Picos kepimo krosnis – įspūdinga 

Luca su_PikelieneAtidaryti itališko stiliaus restoraną Šilutėje buvo verslininkės Jurgitos Pikelienės idėja. Būtent ji ir pakvietė Luca į Šilutę ir papasakojo apie šią savo svajonę.

 „Pradžioje nesupratau, kodėl nori čia atidaryti restoraną. Buvo baisu. Galvojau ar eis Šilutės žmonės vakare į restoraną, ar jie norės valgyti itališkos virtuvės patiekalus. Gal jie pripratę prie kitokių picų, kitokios mėsos ir pastos“, – prisipažįsta Luca.

 Kita vertus, jam patiko, kad Jurgita stengėsi sudaryti visas sąlygas, kad šefas čia galėtų gaminti kokybišką maistą.  

„Pirmą kartą Lietuvoje sutikau žmogų, kuris man sudarė tokias sąlygas dirbti“, – atvirauja Luca.

 Anot jo, „Kitchen Inn“ virtuvė yra patogi ir su visa reikiama įranga. Picoms kepti skirta krosnis gali būti kūrenama ir malkomis, ir dujomis, o viduje turi diską, kuris sukasi ir tolygiai kepa picas. Iš vidaus ji akmeninė, o išorėje – keramikinė, todėl pasiekia labai aukštą temperaturą. Luca prisipažįsta, kad tokios įspūdingos picų kepimo krosnies jis neturi netgi pats, kituose savo restoranuose.  Antrajame restorano aukšte yra itališkų ledų gaminimo laboratorija. Ledus čia gamina restorano savininkė Jurgita.

 Orientuojasi į picą ir pastą

 Klausiau Lucos, ar sveika valgyti itališką maistą? Anot jo,  visos virtuvės gali būti sveikos, svarbu nenuklysti į ekstremalumus. Savo itališko stiliaus virtuvėje jis naudoja šviežią pastą, kurią gamina tik iš itališkų miltų – ne dėl to, kad Lietuvoje miltai blogesni, o todėl, kad jis pripratęs prie itališkų miltų, kurie gauna daugiau saulės.

Jis taip pat naudoja itališkus sūrius bei pomidorus.

„Kitchen Inn“ pateikiamos picos yra visiškai kitokios. Jų tešla brandinama mažiausiai 24 valandas, todėl tokia pica lengviau virškinama. Untitled-3 copy

„Stengiamės viską daryti pagal seną tradiciją, bet su nauja technika, kad būtų skaniau, kokybiškiau ir sveikiau“, – pasakoja šefas.

Didžiąją dalį restorane siūlomų patiekalų sudaro picos ir pastos gaminiai, bet yra ir mėsos patiekalų, kurie gaminami ant grilio. Šefas gali pasiūlyti netgi kukurūzinį viščiuką. Kukurūziniais viščiukais, kurie tituluojami gražiausiais ir skaniausiais paukštienos atstovais, prekiauja net ne visos parduotuvės. Juk išskirtiniai produktai – gurmanų vertas pasirinkimas. Kukurūzinių, dar kitaip vadinamų geltonųjų viščiukų mėsa yra natūraliai dietinė, jų auginimo tradicijomis garsėja Prancūzijos ūkininkai.

Smaližiai čia gali paskanauti desertų – „Tiramisu“, firminio Luco sūrio pyrago, panakotos, lavos arba minkštos širdies.

Anot šefo, vis daugiau šilutiškių ir miesto svečių sužino apie šį restoraną ir jį pamėgsta.

„Yra kam labai patinka, žmonės palaiko. Smagu, kai šilutiškiai aplanko. Norėtųsi ir, kad moksleiviai dažniau  užsuktų, nes restoranas stovi tarp dviejų gimnazijų. Norėčiau, kad mokiniai ateitų čia ir pasiimtų picą ar pastą išsinešti. Tai sveikiau, negu kebabai ar blynai, kurie netinka  valgyti kiekvieną dieną“, –  pastebi Luca.

Džiaugiasi virtuvės komanda 

Lietuvoje Luca gyvena beveik 10 metų, Šilutėje irgi lankosi nebe pirmą kartą. Kai pirmą kartą čia atvažiavo, jį nustebino, šilutiškių draugiškumas.  Anot jo, čia žmonės tikresni: Vilniuje jau nebešneka su tavimi, o čia sustoja, pakalbina, kartais netgi autografo paprašo.

„Halės turguje labai kalbino mane močiutės, bet viskas buvo gerai“, – šypsosi italas.

Kai tapo „Kitchenn Inn“ virtuvės šefu, į Šilutę Luca stengiasi atvažiuoti kelis kartus per mėnesį. Jis sako, kad negali apleisti ir kitų savo restoranų, kuriuose kyla daugiau problemų negu  Šilutėje.

Jis džiaugiasi, kad „Kitchenn Inn“ komandą sudaro nuostabūs žmonės. Šiame restorane naujas stilius, kitokia tvarka, todėl apmokydamas darbuotojus šefas daug iš jų reikalavo.

„Mano virtuvėje labai gera ir juokinga atmosfera, bet visi dirba stipriai ir stengiasi – Valentinas ir Adas, ir Nastė, ir Birutė, ir Dalytė, ir nauji prie komandos prisijungę žmonės – jie nuostabūs“, – gerų žodžių negaili Luca.

Pabaigai italų virtuvės šefas atskleidžia nesudėtingą pomidorų pastos receptą, kurį savo namuose galėtų pasigaminti kiekvienas.

Jums reikės šviežių pomidoriukų, ančiuvių file, česnako, extra virgin alyvuogių aliejaus.

Keptuvėje pakepinkite ančiuvius ir  tada apskrudinkite pomidoriukus. Kai pomidorai suminkštės, pakeis spalvą ir aplink juos atsiras padažas, tada juos galima spausti ir dėti ant išvirtos pastos. Skanaus!