Kada kiaušiniai gali padėti, o kada pakenkti sveikatai?

kiausiniu patiekalaiKiaušinių reikėtų vartoti mažiau tiems, kas serga cukriniu diabetu ar turi bėdų, susijusių su cholesterolio kiekiu kraujyje, sako dietologė Eglė Kliukaitė. Tačiau sveikiems žmonėms, anot dietologės, kiaušiniai yra vienas iš geriausių baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinių.

„Kiaušinio baltymas yra aukštos maistinės vertės. Pagal amino rūgščių kiekį bei įvairovę jis prilyginamas mėsos ir žuvies baltymams. Tiek vištų kiaušinių, tiek putpelių, tiek žąsų ar stručio kiaušinių sudėtis iš tiesų labai panaši“, – aiškina E.Kliukaitė.
Iš kiaušinių pagal sudėtį galima būtų išskirti nebent putpelių kiaušinius, kuriuose gausu geležies. Šie kiaušiniai rekomenduojami alergiją vištų kiaušiniams turintiems žmonėms. Anot E.Kliukaitės, šiuose kiaušiniuose yra baltymo, kuris slopina alergines reakcijas.

„Putpelių kiaušiniai yra išskirtini ir tuo, kad juos galima valgyt su pačiu lukštu, kuriame yra naudingų medžiagų, ypač kalcio. Praturtinsime organizmą šiuo mineralu“, – tvirtina specialistė.

Ji pripažįsta, kad visų kiaušinių trynyje yra blogojo cholesterolio, bet atkreipia dėmesį, kad taip pat gausu naudingų ir netgi mūsų sveikatai būtinų medžiagų. Kai kurios jų labai svarbios regėjimo funkcijai palaikyti, todėl reguliariai valgyti kiaušinius aktualu vyresnio amžiaus žmonėms.

„Be abejo, kiaušinyje yra cholesterolio. Nuomonė dėl cholesterolio ir kiaušinio vartojimo ilgą laiką buvo tokia – reikėtų privengti tokio maisto. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad, valgant po vieną kiaušinį per dieną, sveikiems asmenims nedidėja širdies ligų rizika“, – nurodo dietologė.

Ji pabrėžia, kad trynyje cholesterolio vis dėlto yra daug, todėl dažnas jo vartojimas gali turėti nedidelės įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje. Atidesni turėtų būti sergantys cukriniu diabetu. Pasak dietologės, jie per savaitę turėtų valgyti ne daugiau kaip 2-3 kiaušinius. Žmonėms, kuriems sunku kontroliuoti savo cholesterolio kiekį, specialistė pataria būti atsargiems, valgant kiaušinio trynį, ir rinktis patiekalus tik su kiaušinio baltymu.

„Bet kiaušinyje yra kitų svarbių mūsų organizmui medžiagų, tokių, kaip baltymai, vitaminai B12, D, riboflavinas, folio rūgštis. Jos gali sumažinti širdies ligų riziką. Saikingai valgomas kiaušinis, pavyzdžiui, vienas per dieną, sveikiems žmonėms gali būti vienas iš sveikos mitybos produktų“, – tvirtina E.Kliukaitė.

Nereikia manyti, jog iš visų velykinių vaišių stalo patiekalų tik kiaušinis turi cholesterolio. Dietologės teigimu, jo gausu riebiuose pieno produktuose: piene, grietinėje, svieste. Taip pat – įvairiuose riebaluose, taukuose, riebioje mėsoje, paukštienos odelėje ir prie kiaušinių dažniausiai valgomame majoneze.