Kaip rinktis kiaušinius ir kaip virti, kad nesutrūkinėtų lukštai

 kiausiniu-marginimas.81Kasmet artėjant Velykoms, laužote galvą, kodėl vištų kiaušiniai yra skirtingų spalvų ir kurie gi – balti ar rudi yra naudingesni? Kodėl vieni kiaušiniai virdami sutrūkinėja, o kiti – ne? Nuo ko priklauso jų lukšto tvirtumas?

„Kiaušinio lukšto spalva priklauso nuo vištų veislės.  Baltus kiaušinius deda tik vienos – Leghorno veislės vištos. Jų kiaušiniai pas mus paklausiausi būna prieš Velykas. Jie geriausiai tinkami marginimui – gražiausiai nusidažo“,- sakė bendrovės „Dovainonių paukštynas“ viščiukų peryklos vedėja Jurgita Krasniakova.

Pasak jos, nors kiaušinių maistinės ir skoninės savybės nuo lukšto spalvos visiškai nepriklauso, ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse populiariausi –  rudi kiaušiniai.

Tiek paukštininkai, tiek prekybininkai šią tendenciją paaiškina tuo, jog, rudi kiaušiniai daugeliui primena kaimiškus, pas močiutę po kiemą laisvai lakstančių vištų kiaušinius, kurie yra sveikesni, tvirtesni ir neva natūralesni.

Tvirtumas priklauso nuo vištos amžiaus

O lukšto tvirtumas, pasirodo, priklauso nuo vištos amžiaus.

„Patys tvirčiausi yra jaunų, ką tik pradėjusių dėti vištų kiaušiniai. Jie paprastai būna nedideli –  S, M – dydžio.

O didelius ir su dviem tryniais pasitaikančius kiaušinius deda senesnės, stambesnės vištos. Kadangi joms pačioms su amžiumi atsiranda didesnis kalcio poreikis, mažiau jo tenka kiaušinio lukštui, ir jis būna silpnesnis“, – sakė J.Krasniakova.

Kad verdant kiaušinio lukštas nesutrūkinėtų, J.Krasniakova pasidalijo keliomis kiaušinių virimo taisyklėmis.

Negalima iškart virti šaldytuve laikytų kiaušinių, jie turėtų valandą kitą pabūti kambario temperatūroje.

Prieš verdant kiaušinius būtina nuplauti šaltu vandeniu ir, sudėjus į virimo indą, juos užpilti, kad apsemtų – ir vėl tik šaltu vandeniu. Tada dar įberti arbatinį šaukštelį druskos arba sodos, užvirti ir virti, kiek reikia.

Jei norite minkšto trynio, virkite ne ilgiau kaip 2-3 , jei pusiau minkšto – 5-6, o jei kietesnio – 8 – 10 minučių.

Išvirtus kiaušinius vėl reikėtų užpilti šaltu vandeniu ir palaikyti apie 10 minučių. Po tokios šalto vandens „vonios“ kiaušinių lukštas lengviau nusilupa.

Šviežumui patikrinti – paprastas būdas

O ką daryti, jei vistik nepasisekė, ir kiaušinis verdant įtrūko?

„Tokį kiaušinį turėtumėte pirmiausia suvalgyti. Kadangi kiaušiniais galima labai ir sunkiai apsinuodyti, nederėtų jų per ilgai laikyti.

Per kiek laiko suvartoti virtus kiaušinius, priklauso nuo to, kur juos įsigijote.

Jei žinote, kad jie tikrai švieži – močiutės ar tėvų lauktuvės iš kaimo, išvirtus ir vėsioje vietoje laikytus kiaušinius turėtumėte suvalgyti per 3 – 5 dienas, o jei kiaušiniai atkeliavę iš prekybos centro ir dar parduoti su nuolaida – per 2 – 3 dienas“, – teigė pašnekovė.

Kiaušinio šviežumą galima patikrinti labai paprastai. Pusėje litro vandens ištirpinkite valgomąjį šaukštą druskos ir įdėkite kiaušinį. Jei jis šviežias – nusileis į indo dugną, o jei pasenęs – plūduriuos paviršiuje. Toks kiaušinis maistui netinkamas. Šiek tiek „pagulėjęs“ kiaušinis apsistos ir plaukios kažkur ties indo viduriu.

Kiaušinio kokybę lemia pašarai

Kiaušinis nuo seno laikomas pavasario ir atgimimo simboliu. Tai unikalios sudėties, universalus ir maistingas produktas – jame yra lengvai įsisavinamų baltymų, vitaminų ir kitų naudingų medžiagų.

Kiaušinis susideda iš lukšto (10 – 12 proc.), baltymo (56 – 61 proc. ) ir trynio (27 – 32 proc.).

Kiaušinio maistinės savybės, taip pat ir trynio spalva priklauso pašarų, kuriais yra šeriamos vištos.

„Trynio spalva bus ryškesnė, geltonesnė, jei vištos maitinsis kuo natūralesniu pašaru, kuriame bus kukurūzų, žalios žolės ar net morkų.

Kiaušinius su tokiais tryniais dės ir tos vištos, kurios nemažai laiko praleidžia saulėje“, – sakė bendrovės „Girelės paukštynas“ vyriausioji zootechnikė Angelė Nartautienė.

Moteris patikino, kad beveik kasdien pusryčiams suvalgo po kiaušinį.

Tuos, kurie baiminasi dėl cholesterolio, esančio kiaušiniuose, ji nuramino.

„Daugiausiai cholesterolio yra tik jaunų vištų pirmuosiuose kiaušiniuose“,- sakė ji.