Kas trečiam lietuviui švenčių saldumą apkartina sutrikęs virškinimas

file52230113 9206a788Šventiniu periodu preparatų nuo sutrikusio virškinimo pardavimai šoktelėjo trečdaliu, rodo vaistinių tinklo „Camelia“ duomenys. Vaistininkų teigimu, pastarąją savaitę kas trečias gyventojas, apsilankęs vaistinėje, skundžiasi virškinimo problemomis: pilvo pūtimu, sunkumu skrandyje, pykinimu ir kitais nemaloniais pojūčiais.

„Virškinimo bėdos – aktualiausia tema vaistinėse pastaruoju metu. Tai siejame su šventiniu maratonu, kuris paprastai gyventojus skatina persivalgyti, taip pat dažnai valgomas riebus maistas. Skubėdami žmonės praranda saiką bei užmiršta maisto derinimo principus.. O per didelis maisto, ypač riebaus, kiekis sutrikdo kepenų, skrandžio, kasos veiklą, ir tada atsiranda nemalonūs pojūčiai virškinamajame trakte“, – komentavo „Camelia“ vaistininkė Gintarė Krikščiūnienė.

Jos teigimu, šios tendencijos atsispindi ir vaistinės pardavimuose – virškinimo fermentų, gerųjų bakterijų mišinių, skrandžio rūgštį mažinančių medikamentų gruodžio pabaigoje nuperkama trečdaliu daugiau nei įprastai. „Šios priemonės efektyviai palengvina virškinimo sutrikimų simptomus, tačiau ne mažiau svarbios yra profilaktinės priemonės ir mitybos įpročių kontrolė“, – pažymėjo G. Krikščiūnienė.

Pasak gydytojų, virškinimo sistemos ligos ir taip užima 2-3-čią vietą tarp dažniausių sveikatos sutrikimų, o nesaikingas šventimas problemas tik paaštrina.

„Per šventes žmonės labai daug ir dažnai valgo įvairų maistą, mažai juda, daug laiko praleidžia prie gausiai nukrauto vaišių stalo ir televizoriaus. Neapsieinama ir be alkoholio. Dėl to dažniausiai skundžiamasi pilnumo, sunkumo jausmu, dalis ligonių tai įvardija kaip „nevirškinimą“, „skrandžio sustojimą“. Jie pasireiškia skausmu epigastriume, rėmens graužimu, pykinimu, kai kada ir vėmimu. Vieni suviduriuoja, kitiems viduriai užkietėja, taip pat pučia pilvą, vargina spazminiai skausmai. Visa tai gali gan rimtai aptemdyti šventes“, – sakė „MediCA klinikos“ gydytoja gastroenterologė Edita Jakubauskienė.

Gydytoja akcentavo, kad jei šie simptomai užsitęsia ilgesnį laiką, bendra būklė negerėja, nepadeda namų vaistinėlėje esančios priemonės, reiktų sunerimti. „Gausus ir riebaus maisto vartojimas, alkoholis gali baigtis rimtomis komplikacijomis: sukelti skrandžio, kasos ar kepenų uždegimus, išprovokuoti kepenų dieglį, kurie būdingi tulžies pūslės akmenligei, gali atsirasti ar paūmėti opaligė. Būna, kad paūmėjus šiems simptomams daliai švenčių dalyvių tenka gydytis stacionare. Nors taip pasitaiko nedažnai, šias pasekmės turėti omenyje reikėtų turėtų visiems gyventojams“, – priminė E. Jakubauskienė.

Jos teigimu, dažniausiai virškinimo sutrikimai atsiranda dėl pasikeitusio raciono, suvalgyto didesnio nei įprasta maisto kiekio, riebesnio ar aštresnio maisto, nesubalansuotos mitybos. „Virškinimo sutrikimus taip pat gali lemti blogai sukramtytas, paskubomis suvalgytas maistas. Dar viena prastos savijautos po švenčių priežastis – vėlyvas valgymas. Baigiantis dienai, virškinimo sistema „atsipalaiduoja“, todėl įpratus valgyti vėlai, dažniausiai prasideda virškinimo sutrikimai“, – teigė gydytoja.

E. Jakubauskienė patarė, kad norint to išvengti, reikia nepersivalgyti, valgyti reguliariai, pilnai subalansuotą maistą, pakankamai vartoti skysčių. „Reikėtų rinktis kuo daugiau skaidulų ir baltymų turintį maistą, valgyti daugiau šviežių daržovių ir vaisių. Kita vertus, net ir riebiausi patiekalai nesudarys problemų, jei valgoma su saiku. Be to, valgyti reikėtų lėtai, nes sotumo jausmas atsiranda praėjus 15-20 minučių“, – vardijo „MediCA klinikos“ gydytoja gastroenterologė E. Jakubauskienė.