Kasdien suvalgykite po morką!

carrots1Pagal naudingų sveikatai medžiagų kiekį morkos – vienas vertingiausių šakniavaisių. Dažomoji morkų medžiaga – karotinas – organizme virsta vitaminu A. Morkose yra vitaminų C, B1, B2, C, PP, K, B9, gana daug cukrų, mineralinių medžiagų – magnio, cinko, fluoro, jodo, vario, sieros, fosforo, mangano, kobalto, geležies, pektinų. Dėl didelio ląstelienos kiekio ši daržovė labai naudinga virškinimui.

Morkos gerina kraują

Morkas valgyti patariama sergant mažakraujyste, sumažėjus apetitui. Sergant mažakraujyste reikėtų kiekvieną dieną, prieš pusryčius suvalgyti po 100 g tarkuotų morkų, galima gardinti augaliniu aliejumi ar grietine.

Morkose daug kalio druskų, todėl šią daržovę patartina valgyti sergant kraujagyslių bei širdies ligoms. Morkos mažina cholesterolio kiekį, todėl norint jį sumažinti bent 10-20 procentų, reikėtų valgyti po 2 morkas per dieną.

Morkose gausu karotino, kuris geriau organizme įsisavina su riebalais, todėl morkas valgykite pagardintas aliejumi, majonezu ar grietine. Taip karotino pasisavinsite iki 50 procentų daugiau nei įprasta. Nepamirškite, kad sutarkuotas morkas reikia valgyti iš karto, dėl to, kad veikiamas deguonies karotinas suyra. Daugiausia šios naudingos medžiagos turi tamsesnės spalvos morkos.

Morkos – prieš infekcijas ir vėžį

Kalbant apie morkas, kaip apie maisto produktą, retai susimąstome, kad ir morkų lapai taip pat puikus energijos šaltinis. Juose gausu seleno, kuris stabdo vėžinių ląstelių susidarymą. Todėl dėkite morkų lapus į salotas, sriubas. Galite ruošti net morkų lapų arbatą, užpildami vieną valgomąjį šaukštą lapų stikline verdančio vandens.

Morkos reikalingos ir tiems, kurie dažnai serga infekcinėmis ligomis, kadangi morkos stiprina imuninę sistemą, ligoms tapsite atsparesni. Valgykite tarkuotas morkas kelis kartus per dieną. Sergant inkstų ar skrandžio ligomis patariama valgyti išvirtas ir susmulkintas morkas.

Padės sergant akmenlige

Sergant šlapimo pūslės akmenlige rekomenduojama gerti morkų sultis. Jos skatina šlapimo išsiskyrimą ir tirpdo akmenis. Užteks prieš pusryčius išgerti vieną stiklinę šviežių morkų sulčių.

Jei norite sustiprinti širdį, užpilkite stiklinę morkų sėklų, stikline morkų sulčių, įpilkite 200 g spirito ir viską gerai išmaišykite. Gautą mišinį palikite savaitei pastovėti. Gautą gėrimą gerkite vakare po 3-4 šaukštus.

Morkos – akims

Jei regėjimas labai nusilpęs – žinoma, morkos neatstatys iš pagrindų jūsų regėjimo, tačiau daržovėje esantys vitaminai padeda palaikyti sveiką regėjimą, neleidžia jam silpti.

Vitaminas A, esantis morkoje, skatina rožinio akies pigmento, kuris vadinamas rodopsinu, susidarymą. Rodopsinas būtinas akims esant blankiai šviesai, nes jis padidina jautrios šviesai tinklainės dalies efektyvumą, todėl A vitamino trūkumas organizme gali sukelti naktinį aklumą, tai reiškia, kad prieblandoje matysite labai prastai.

Morkos – odai ir plaukams

Odai kenkia prasta mityba, sutrikusi medžiagų apykaita ir stresas. Todėl organizmą būtina maitinti vitaminų turinčiomis morkų sultimis. Kiekviena moteris nori dailios odos spalvos, todėl morkų sultys ne tik stiprina organizmą, bet ir keičia odos atspalvį.
Kadangi morkų sudėtyje yra karotino, kuris suteikia persikinį atspalvį, kodėl gi kenksmingo soliariumo lempų neiškeitus į morkų sulčių stiklinę?

Odą skaistina ir išorinis morkų naudojimas. Sutarkuokite keletą morkų, įlašinkite kelis lašus migdolų ar kokosų aliejaus ir tepkite ant veido. Palaikę 15 minučių nuprauskite veidą. Po kelių procedūrų pastebėsite sveikesnę veido odą ir spalvą, sukuriančią įdegio efektą.

Tarkuotų morkų kaukė odai

Jums reikės tarkuotą morką sumaišyti su kiaušinio tryniu, viską sumaišius tyrelę tepti ant odos. Atsipalaiduokite ir kaukę laikykite 20 minučių. Po to veidą nuplaukite šiltu vandeniu. Tokią veido odos procedūrą darykite kelis kartus per savaitę.

Naudokite morkas ir kūno šveitimui. Sutarkuokite pusę stiklinės morkų ir sumaišykite su puse stiklinės kavos tirščių, įdėkite 2 valgomuosius šaukštus avižų. Gauta mase, trinkite visą kūną, ypač kelius ir alkūnes, šios vietos sausėja labiausiai. Šis šveitiklis suteiks odai gyvybingumo, atstatys odos ląsteles.

Smulkiai sutarkuokite tris morkas, įmuškite vieną kiaušinio trynį, įberkite šaukštelį bulvių krakmolo ir kelis lašus augalinio aliejaus. Viską sumaišę gausite kaukę, kuria tepkite visą kūną, palaikykite 20 minučių ir nuplaukite šiltu vandeniu. Taip darydami kelis kartus per savaitę, palaikysite odos drėgmę ir sustangrinsite ją.

Tarkuotos morkos stiprina plaukus. Sutarkuokite kelias vidutinio dydžio morkas ir gauta košele įtrinkite galvos odą. Kaukę laikykite apie 20 minučių, po to gerai išskalaukite. Tai sustabdys plaukų slinkimą, stiprins plaukų šaknis. Pirmą mėnesį kaukę patartina vartoti prieš kiekvieną galvos trinkimą, vėliau plaukus stiprinkite kartą per mėnesį.carrot-cake

Nuostabusis morkų pyragas

Patariame tiems, kurie nesiryžta kepti morkų pyrago. Šio pyrago skonis bus nuostabus.

Jums reikės: 150 g cukraus, 1 kiaušinio, 1 šaukšto margarino arba sviesto, 200 g miltų, 300 g smulkiai tarkuotų morkų, 1 šaukštelio sodos.

Kiaušinį išsukite su cukrumi ir sudėkite tarkuotas morkas, masę išmaišykit. Dėkite margarino ir dar kartą viską išmaišykite. Paskui į masę pilkite miltus ir truputėliu acto gesintą sodą.

Paruoštą pyrago masę pilkite į kepimo skardelę, pateptą trupučiu sviesto, kepkite apie 25 min.
Pyragą dėkite į gilesnę skardelę, nes jis labai iškyla, pasidaro purus.

Skanaus!