Kiekvienas dantų protezavimo būdas turi pranašumų

 

1Pasaulinė sveikatos organizacija skelbia, kad kiekvienas suaugęs žmogus anksčiau ar vėliau susiduria su dantų ligomis. Jei šios problemos laiku nesprendžiamos, tai tenka susidurti su blogomis pasekmėmis: suprastėjusia dantų išvaizda ar būkle, dantų jautrumu, skausmu arba dar blogiau – jų praradimu. Netekusiems dantų, šiandien siūloma šypseną atkurti įvairiais protezavimo būdais. Tačiau bene pati svarbiausia žinia yra ta, kad kiekvienas iš šių pasirinkimų turi tam tikrų privalumų. Neseniai rašėme apie protezavimo kainas, kompensavimą iš ligonių kasų, na o dabar apžvelgsime, kuo naudingas gali būti vienas ar kitas dantų protezavimo būdas.

Vainikėliai

Vienas galimų sprendimų – protezavimas dantų vainikėliais. Tai – puikus pasirinkimas, jei dantis yra dalinai nuskeltas arba patyrėte traumą. Šiuo būdu atkurtas dantis yra apsaugotas nuo pažeidimų, užtikrinamas ilgas tarnavimo laikas. Kadangi vainikėliai yra gaminami atsižvelgiant į danties formą, spalvą bei dydį, užtikrinamas natūralus vaizdas.

Tiltai

Nors šis dantų atkūrimo būdas neretai sulaukia kritikos dėl savo trūkumo – būtinybės šlifuoti šalia esančius dantis bei palyginti neilgo tarnavimo laiko (apie 10 – 15 metų), negalima pamiršti ir puikių privalumų. Tiltai yra geras pasirinkimas, kai nebėra vieno ar kelių vienoje eilėje esančių dantų. Šis protezavimo būdas leidžia ne tik atkurti estetišką vaizdą, bet ir dantų skaičių, funkcionalumą.

2Įklotai bei užklotai

Įklotai bei užklotai šiandien yra įvardijami kaip puiki alternatyva plomboms. Tai – tinkama išeitis tiems, kurie ieško ilgalaikių sprendimų, kadangi šie mikroprotezai nekeičia nei formos, nei spalvos. Dar daugiau – įklotai bei užklotai ypač mažai dėvisi; menka mikroplyšių atsiradimo tikimybė, todėl dantis apsaugomas nuo skilimo bei antrinio karieso.

Porceliano laminatės

Dėl daugiasluoksniškumo bei pralaidumo šviesai, atrodo ypač natūraliai, tarsi savi dantys. Tačiau tai – tikrai ne vienintelis pranašumas, kurį turi šis protezavimo būdas. Porceliano laminatėmis protezuotus dantis yra ypač lengva valyti; priežiūra nepareikalaus nei daug laiko, nei pastangų. Be to, iš porceliano pagamintos laminatės pasižymi ypatingu tvirtumu, stabilumu bei ilgu tarnavimu, nepažeidžia šalia esančių dantų.

Dantų plokštelė

Vis dėlto, dantų protezavimas apima ne tik fiksuotus (tačiau didžiausiam komfortui rekomenduojame protezavimą ant implantų), bet ir išimamus protezus. Vienas tokių pasirinkimų yra dantų plokštelė. Toks sprendimas puikiai tiks tuo atveju, jei trūksta visų arba labai didelės dalies dantų. Ir nors bene pats didžiausias šio pasirinkimas trūkumas yra tas, kad kramtymo funkcija atkuriama tik iš dalies (nepatariama valgyti kieto maisto), egzistuoja ir teigiama šio pasirinkimo pusė – patraukli kaina.

Kaip matyti, protezavimo pasirinkimų yra ne vienas, tuo tarpu odontologo tikslas – supažindinti pacientą su galimais sprendimais, įvardinti ne tik privalumus, bet ir trūkumus.

Statistika rodo, jog dantų protezavimas šiandien yra viena populiariausių odontologijos paslaugų. Vis dėlto, tokia tendencija tikrai nedžiugina, kadangi tai tik patvirtina faktą, kad didelės dalies šalies gyventojų dantų būklė yra labai prasta. Remiantis Higienos instituto duomenimis matyti, kad 10 000 gyventojų mūsų šalyje tenka vos 10,4 odontologo. Vis dėlto, siekiant išvengti dantų netekimo, reguliarūs apsilankymai pas specialistus gali tapti puikia prevencine priemone. Taip pat svarbu užtikrinti subalansuotą mitybą, tinkamą burnos higieną, atsisakyti rūkymo, nepiktnaudžiauti alkoholiniais gėrimais.