Kodėl ne visi galime gerti pieną?

woman-with-milk-glassLietuvoje daugiau nei 34 procentams gyventojų organizme trūksta pieno cukrų-laktozę skaidančio fermento, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno, gali pasireikšti nepageidaujami simptomai.

Nors laktozės netoleravimas yra dažnas, ne visi jaučiamus nepageidaujamus simptomus priskiria šiai būklei.

Kas yra laktozės netoleravimas?

Laktozės netoleravimą sukelia fermento laktazės trūkumas plonajame žarnyne. Fermentas laktazė skaido pieno cukrų – laktozę iki gliukozės ir galaktozės, o šios medžiagos yra absorbuojamos į kraują.

Jei laktozė yra nesuskaidoma plonajame žarnyne, kartu su maistu patenka į storąjį žarnyną, kuriame laktozę veikia storosios žarnos bakterijos. Šio proceso metu išsiskiria dujos, todėl jaučiamas pilvo pūtimas, gali atsirasti viduriavimas.

Tai dažniausiai nėra gyvybei pavojinga būklė, tačiau pasireiškiantys simptomai nemalonūs.

Įvairiuose pieno produktuose laktozės kiekis skiriasi.

Ne visuose pieno produktuose yra vienodas laktozės kiekis, todėl žmonėms, netoleruojantiems laktozės, svarbu žinoti, kad daug laktozės yra šviežiame piene, pieno milteliuose, leduose, lydytame sūryje.

Tokie žmonės geriau toleruoja rūgščius pieno produktus: nesaldžią varškę, nesaldų sūrį, kefyrą, rūgpienį, jogurtą ar grietinę.
Alergija pienui ir laktozės netoleravimas yra ne tas pats.

Alergija pienui

1. Pasireiškia naujagimystėje

2. Dalyvauja imuniniai mechanizmai

3. Simptomai atsiranda dėl neįprastos imuninių mechanizmų reakcijos į piene esančius baltymus.

4. Be maisto netoleravimui būdingų simptomų, gali atsirasti sloga, ašarojimas, odos niežulys, dilgėlinė, pasunkėjęs kvėpavimas ar net anafilaksijai būdingi simptomai.

Laktozės netoleravimas

1. Dažniausiai vyresniame amžiuje, kūdikystėje itin retai.

2. Imuniniai mechanizmai nedalyvauja.

3. Simptomai atsiranda dėl fermento laktazės trūkumo ir dėl to nesuskaidomos laktozės.

4. Simptomai būdingi maisto netoleravimui (pilvo pūtimas, viduriavimas ir pan.).

Laktozės netoleravimo sukeliami simptomailike-mother

 Simptomai dažniausiai pasireiškia praėjus 30 min. – 2 val. po pieno ar jo produktų vartojimo. Nustojus vartoti pieno produktus, simptomai paprastai išnyksta.

Didesnis suvartotas pieno ar jo produktų kiekis gali sukelti:

– pilvo pūtimą;

– pilvo dieglius;

– viduriavimą;

– vidurių užkietėjimą;

– meteorizmą;

– pykinimą;

– vėmimą;

– kūdikiams ir vaikams gali sulėtėti augimas ir sumažėti svoris.

Simptomų pasireiškimo stiprumas priklauso nuo su maistu gautos laktozės kiekio.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai pataria, kaip išvengti laktozės netoleravimo simptomų:

1. Atsisakykite pieno ar jo produktų arba sumažinkite jų kiekį savo maisto racione.

Nemažai žmonių, netoleruojančių laktozės, gali vartoti nedidelius pieno ar jo produktų kiekius nejausdami jokių neigiamų simptomų.

Apie 12 g laktozės (tai atitiktų maždaug 1 stiklinėje pieno esantį laktozės kiekį) dažniausiai nesukelia jokių simptomų.
Sumažinus suvartojamų pieno produktų kiekį, kyla pavojus gauti nepakankamą vitamino D, kalcio ir vitamino B2 kiekį su maistu, todėl prieš koreguojant savo maisto racioną, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

2. Paskirstykite suvartojamą pieno ar jo produktų kiekį į mažas porcijas.  Kartais žmonėms, netoleruojantiems laktozės, simptomai sumažėja vartojant pieno produktus mažais kiekiais t.y. suvartojamą tokių produktų kiekį suskirstant į nedideles porcijas.

3. Simptomai mažiau pasireiškia, jei pieno produktai vartojami su kitų rūšių produktais. Tuomet virškinimas ilgiau užtrunka ir geriau suskaidoma piene esanti laktozė.

4. Jei vartojate pieną, geriau rinkitės riebesnį. Riebesnio pieno virškinimas užtrunka ilgiau, taigi jame esanti laktozė ilgiau užsiliks virškinamajame trakte ir didesnis jos kiekis bus suskaidytas.

5. Rinkitės mažiau laktozės turinčius pieno produktus.

Ne visi pieno produktai sukelia vienodo stiprumo netoleravimo reakcijas, pvz., kietieji sūriai, tokie kaip šveicariškas Cheddar, turi nedidelį laktozės kiekį ir dažniausiai nesukelia jokių simptomų.

Taip pat mažiau išreikštus simptomus sukelia jogurtai, nes jų gamybos procese naudojamos bakterijos, kurios natūraliai gamina laktozę skaidantį fermentą.

6. Vartokite pieno produktus su sumažintu laktozės kiekiu.

Lietuvoje dar nėra labai populiaru, tačiau užsienio šalyse yra didelis pieno produktų be laktozės pasirinkimas.

7. Nepamirškite, kad laktozės yra ne tik pieno produktuose, bet ir iš jų pagamintuose gaminiuose, pvz., sriubose, salotų padažuose, kepimo mišiniuose, duonoje, sausainiuose, sausuose pusryčiuose, bulvių traškučiuose, saldainiuose, pieniškame šokolade ar net dešroje, todėl rinkdamiesi produktus, atidžiai perskaitykite etiketes.

8. Jei vargina nepageidaujami simptomai, kreipkitės į gydytoją.

Gydytojas, siekdamas sumažinti Jus varginančius simptomus, gali paskirti fermento laktazės preparatus.

NMVRVI specialistai netoleruojantiems laktozės žmonėms pataria atidžiai studijuoti maisto produktų etiketes. Pienas ir jo produktai (įskaitant laktozę) ar iš jų gautos medžiagos, naudoti maisto produktų gamyboje, turi būti paženklinti sudedamųjų dalių sąraše aiškiai pateikiant nuorodą, kad tai yra pienas ar jo produktas.

Nuo 2014 m. gruodžio 13 d. alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos privalės būti paženklintos taip, kad aiškiai išsiskirtų iš kitų sąrašo sudedamųjų dalių, pvz., pasirenkant tam tikrą šriftą, stilių arba fono spalvą.

Atidžiai perskaityta maisto produkto etiketė padės pasirinkti tinkamus maisto produktus ir išvengti tų, kurie gali sukelti nemalonius simptomus.