Kokių medžiagų organizmui trūksta po žiemos?

maisto-pasirinkimasDauguma žmonių pavasarį skundžiasi imuninės sistemos susilpnėjimu. Rezultatas – dažnesnės nei įprastai įvairiausių virusų ir infekcijų atakos.

Ankstyvą pavasarį organizmas kenčia nuo avitaminozės, imunitetas tampa nebe toks atsparus peršalimo ligoms, kitokiems sveikatos sutrikimams. Norint nesirgti, būti žvaliems ir energingiems, gerai jaustis, būtina organizmą aprūpinti vitaminais ir mikroelementais.

Kokių medžiagų po žiemos mums trūksta labiausiai?

Vitaminai C, E ir A neutralizuoja laisvuosius radikalus, tokiu būdu palengvindami imuninės sistemos darbą. Vitamino C turi citrusiniai vaisiai, dauguma šviežių vaisių ir daržovių. Vitamino A gausu kukurūzuose, burokuose, morkose, moliūguose, vitamino E – kviečių daiguose, riešutuose, žalios spalvos daržovėse, augaliniuose aliejuose.

Vitaminas D stiprina imuninę sistema, saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, yra reikalingas kaulams. Jo yra galvijų kepenyse, paukščių kepenėlėse, moliuskuose, riebiose žuvyse. Nemažai šio vitamino organizmas pasigamina pats, veikiamas saulės šviesos.

Vitaminas B1 palaiko nervų sistemos veiklą, teigiamai veikia medžiagų apykaitą. Šio vitamino yra kiaulienoje ir jautienoje, įvairiuose grūduose, riešutuose.

Vitaminas B2 didina hemoglobino kiekį kraujyje. Jo yra kiaušiniuose, piene, žuvyje, šviežiose daržovėse.

Cinkas padeda gyti žaizdoms, atgauti jėgas, kaupti medžiagas imuninei gynybai. Pagrindinis cinko šaltinis – jūros gėrybės, mėsa, riešutai, sūris ir grūdiniai.

Selenas – stabdo senėjimo procesus, leidžia išsaugoti žvalią nuotaiką ir sveiką imunitetą. Šiuo mikroelementu turtingos kepenys, jūros gėrybės, inkstai, neskaidytų grūdų duona, įvairūs grūdai.

Kofermentas Q10 stiprina širdies raumenį, suteikia energijos ir yra puikus antioksidantas.

Citrusiniai bioflavonoidai padeda išlaikyti sveiką imuninę sistemą, kartu gerina vitaminų pasisavinimą.