Kompaniją „Sukrus“ įkūrusios šilutiškės seserys: „Gyvenimas gali būti saldus ir be įprasto cukraus“

sukrus marija ir drasida copyPraėjusį ketvirtadienį Vilniuje vienerių metų veiklos sukaktį minėjo sveikos mitybos produktus Lietuvos rinkai siūlanti kompanija „Sukrus“, kurią įkūrė dvi Šilutėje gimusios ir užaugusios seserys – Marija Plėvytė ir Drasida Plėvytė – Žemaitė.

Buvusių šilutiškių surengta paskaita apie sveiką moterų ir vaikų mitybą sulaukė itin didelio susidomėjimo ir aktyvaus vilniečių dalyvavimo.

Kalbiname šios kompanijos įkūrėjas Mariją ir Drasidą apie idėją kurti verslą sveikos mitybos rinkoje, lietuvių valgymo įpročius ir rekomendacijas, kaip gyventi sveikiau.

Į verslą pastūmėjo aistra sveikai gyvensenai

„Kompaniją „Sukrus“ įkūrėme praėjusios asmeninių atradimų kelią, siekdamos išgydyti alergiją ir kitas sveikatos problemas“, – pasakoja šilutiškės.

Marija, dar studijuodama Londone, pradėjo itin domėtis visaverte mityba bei jos poveikiu sveikatai ir pati praktiškai patyrė, jog mityba gali padėti gydyti įvairias ligas. „Jau keletą metų beveik nebežinau, kas yra alergija“, – asmeniniu patyrimu dalijasi Marija, šiuo metu nuotoliniu būdu gilinanti žinias Jungtinėse Amerikos Valstijose – Institute for Integrative Nutrition, ruošiančiame pasaulyje pripažįstamus mitybos konsultantus.

Aistrą sveikai gyvensenai ir mitybai Marija perdavė ir seseriai Drasidai, su kuria kartu vėliau ir nutarė įkurti kompaniją „Sukrus“.

Ne tik prekiauja, bet ir šviečia klientus

„Sukrus“ nenorėjo būti dar viena sveiko ekologiško maisto parduotuvė, todėl pasirinko gana siaurą, tačiau visiems labai patinkančią sritį – sveikus saldumynus, kuriuos labai mėgsta ir pačios kompanijos įkūrėjos. Tą sritį atspindi ir kompanijos pavadinimas, kuriame žaismingai pakeista žodžio „cukrus“ pirmoji raidė rodo, jog šioje firmoje neįsigysite saldumynų su įprastu cukrumi.

„Sukrus“ nėra tik sveikais saldumynais ir ingredientais desertų gamybai prekiaujanti kompanija. Mums svarbi ir šviečiamoji veikla, todėl organizuojame išvažiuojamąsias paskaitas, seminarus, kurių metu pasakojame apie visavertės mitybos principus, dalijamės ir praktiškai išbandome įvairius receptus, norėdamos parodyti, jog sveika gyvensena nereikalauja nei daug pastangų, nei laiko, ar pinigų – daug gardžių ir sveikų receptų galima paruošti labai greit ir paprastai“, – teigia M.Plėvytė.

Šilutėje merginos jau rengė paskaitas ir degustacijas diabeto klubui „Margainis“, Šilutės Soroptimos klubui bei Pamario prekybos centre įsikūrusioje sveiko maisto parduotuvėje „Eko Pirk“, kurioje galima rasti ir kai kurių „Sukraus“ produktų.

Cukrus labai žalingas

Sveikų saldumynų kompanijos įkūrėjos pasakoja, jog dauguma žmonių ieško paprastų ir aiškių receptų kaip gyventi sveikiau, numesti svorio ar išgydyti ligas.

Vieno paprasto būdo, kaip tai padaryti nėra. Reikia keisti gyvenimo būdą, o tai padaryti nesudėtinga, jei pradedama nuo mažų pokyčių ir žingsnelių, pvz. ribojant suvartojamo cukraus ir greitai įsisavinamų angliavandenių kiekį. Cukrus, nors ir gaminamas iš augalų, išties yra labai žalingas mūsų organizmui, nes jis – izoliuota medžiaga, neturinti jokios maistinės vertės, tik tuščias kalorijas. Tik dabar apie cukraus žalą pradedama kalbėti daugiau, nors kai kurie Vakarų mokslininkai jau seniai bandė atkreipti dėmesį į tai. Atlikti tyrimai rodo, jog cukrus sukelia priklausomybę, kaip nikotinas ar kofeinas, todėl jo norisi ir suvartojama vis daugiau.
Jis taip pat turi įtakos cukraus kiekio kraujyje svyravimams, o kai cukraus kiekis organizme kinta, didelį alkio jausmą keičia energijos šuoliai, kuriuos vėliau vėl pakeičia mieguistumas, energijos trūkumas. Tai ne tik kenkia darbingumui, bet ir mažina mėgąvimasi gyvenimu – žmogus nuolat jaučiasi arba alkanas, arba pavargęs ir mieguistas, arba turintis energijos perteklių.
Atlikti tyrimai rodo, jog vaikų, kurie vartoja daug cukraus ir kitų rafinuotų angliavandenių, protinio lavėjimo koficientas (IQ) yra net 25 proc. mažesnis nei tų, kurie vartoja lėtai įsisavinamus angliavandenius, o maistui saldinti – sveikesnes cukraus alternatyvas.
Cukrus yra kaltas ir dėl hiperaktyvaus, agresyvaus vaikų elgesio, dėmesio trūkumo, nuovargio ir mokymosi sutrikimų. Ilgainiui cukraus pervartojimas gali turėti įtakos svorio augimui, o šis vėliau tampa viena iš priežasčių susirgti cukriniu diabetu.
Šios ligos paplitimo mastai yra bauginantys: kasmet Lietuvoje daugėja žmonių, sergančių diabetu.
JAV gyvenantis profesorius R.Lustigas, dirbęs su prezidento Dž. Bušo administracija, siekdamas sumažinti nutukimo problemą JAV, netgi yra pasakęs, jog duodami vaikams saldų šokoladinį batonėlį ar skardinę gazuoto gėrimo elgiamės taip pat, lyg siūlydami cigaretę ar alaus bokalą.
Leidžia mitybos guru P.Holfordo knygas
„Liūdniausia yra matyti vaikų diabeto augimą rodančią kreivę, – sako D.Žemaitė, šiuo metu auginanti pusantrų metų mažylį. – Šalia namų, Vilniuje, yra mokykla, tad matau vaikų valgymo įpročius, kada per pertraukas jie bėga į šalia esančią parduotuvę išleisti tėvų duotų kišenpinigių. Perka ledus, šokoladus, „čipsus“, sausainius, gazuotus ir – dar blogiau – energetinius gėrimus. Todėl ypač svarbu, kad tinkami mitybos įpročiai būtų pradėti formuoti dar vaikystėje, visų pirma šeimoje. Tada užaugę vaikai, galėdami patys nusipirkti maisto, rinktųsi sveikesnį ir vertingesnį.“
Besilaukdama vaikelio Drasida ieškojo informacijos apie nėščiųjų bei vaikų mitybą ir atradusi Didžiosios Britanijos mitybos guru P.Holfordo knygas, kartu su kompanija „Sukrus“ nutarė inicijuoti jų išleidimą lietuvių kalba.
Šį pavasarį knygynus pasiekė dvi šio autoriaus knygos, sulaukusios didelio pripažinimo: „Sveikai subalansuota moters mityba: prieš pastojant, nėštumo metu ir po gimdymo“ bei „Pilnavertė Jūsų vaiko mityba: kaip užtikrinti darnią vaiko fizinę, emocinę ir protinę raidą“.

Jas šilutiškės rekomenduoja paskaityti visiems būsimiems ir esamiems tėveliams.

Maisto produktuose – daug cukraus

Pasakodama apie cukraus žalą, sveikos mitybos konsultantė Marija pastebi, jog dauguma žmonių klysta manydami, jog cukraus vartoja mažai. Kasdien gauname itin didelius jo kiekius kartu su jogurtais, sausais pusryčiais, gaiviaisiais gėrimais, duona, padažais. Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į mažo riebumo produktus, į kuriuos, siekiant pagerinti skonį, dedama itin daug cukraus.

„Pirmas žingsnis – išmokti atidžiai skaityti etiketes. Sudėtyje pirmu numeriu visuomet nurodomas produktas, kurio yra daugiausiai, toliau surašomi kiti sudėtyje esantys produktai. Nustebsite pamatę, jog cukrus dažnai rašomas pirmu – trečiu numeriu. Tai rodo, jog jis – kone pagrindinis ingredientas“, – teigia Drasida.

Ji taip pat siūlo neapsigauti dėl įvairių cukraus pavadinimų bei rūšių: rudasis cukrus yra ne mažiau žalingas nei baltasis, o karamelė, kukurūzų sirupas, fruktozė, sukrozė taip pat yra cukrus, tik kitomis formomis. Labiausiai reikėtų vengti dirbtinių saldiklių, tokių kaip aspartamas, sukralozė, saharinas. Pastarasis Kanadoje netgi uždraustas.

Dirbtinių saldiklių dažnai randama gaiviuosiuose gėrimuose, kramtomojoje gumoje ar kituose produktuose, reklamuojamuose kaip neturinčius cukraus.

Daugiau apie cukraus žalą merginos siūlo paskaityti organizacijos „Sveikas Vaikas“ atliktame tyrime.

Ar gali būti cukrus sveikas?

Kompanijos pavadimas „Sukrus“ reiškia sveiką cukrų. Ar gali būti cukrus sveikas? – klausiame „Sukraus“ įkūrėjų.

Merginos vienbalsiai atsako, jog tikrai taip – yra gardžių, sveikų cukraus alternatyvų. „Gyvenimas gali būti saldus, turintis daug skonių ir tuo pačiu sveikas“, – tikina sveikų saldumynų parduotuvę turinčios merginos.

Visų pirma, daug gardžių desertų galima pagaminti saldinant juos natūraliais ar džiovintais vaisiais: bananais, datulėmis, figomis. Kavą, arbatą, naminius limonadus, košes, kai kuriuos kepinius ar desertus merginos siūlo saldinti Suomijoje ir kitose Skandinavijos šalyse populiariu beržų cukrumi, kuris ne tik turi mažiau kalorijų nei įprastas, neturi įtakos cukraus kiekio svyravimams kraujyje, bet ir sukurdamas šarminę terpę burnoje padeda apsaugoti dantis nuo ėduonies.

„Karamelinio skonio kokoso žiedų nektaras, gaminamas iš šviežiai nuskintų kokoso žiedų neturi visų blogųjų savybių, kurias turi baltasis cukrus, bei išsaugo daug vertingų vitaminų. Taip pat vaisių sirupai, labiausiai tinkantys kepiniams ir gėrimams saldinti, pagaminti tik iš obuolių, vynuogių ir saldžiosios ceratonijos, gali būti puiki alternatyva įprastam cukrui“, – sveikesnio cukraus rūšis vardija Marija.

„Žinoma, visur svarbu saikas“, – antrina Drasida, pati mėgstanti sukiotis virtuvėje ir išbandyti įvairius sveikus receptus.

Dalijasi sveikos mitybos receptais

Sveikesnes cukraus alternatyvas yra pamėgę žmonės, norintys gyventi sveikiau, bandantys sulieknėti, sportuojantys, sergantys diabetu, alergiški medui, bei šeimos, norinčios pasiūlyti sveikesnius desertus savo mažyliams.

„Nuolat dalijamės sveikos gyvensenos patarimais, kurie, tikime, gali būti naudingi tiek jau gyvenantiems pagal sveikos mitybos principus, tiek žengiantiems pirmuosius žingsnius to link“, – teigia Marija ir kviečia apsilankyti kompanijos „Sukrus“ Facebook paskyroje www.facebook.com/sukruslt

Kompanijos „Sukrus“ įkūrėjos žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba, taip pat siūlo atsisakyti baltos duonos gaminių, makaronų, keičiant juos „viso grūdo“ produktais, vartoti daug šviežių daržovių ir vaisių, riešutų, sėklų, kruopų, linų sėmenų ir kitų gerųjų aliejų, gerti daug vandens, ypač vasarą.