Konditerijos gaminius gaminkime ir rinkimės atsakingai

1363161 36533239Šventės – tas laikas, kai sulauksime svečių ir svečiuosimės patys, tad, žinia, ir gardumynų ragausime daugiau.

Šilutės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įprastai praūžus šventėms sulaukia daugiausia skundų dėl nekokybiškų maisto produktų.

Todėl artėjant Kalėdoms VMVT specialistai sukvietė Šilutės konditerijos cechų vadovus ir priminė jiems neseną įvykį Kaune, kai torto papuošimu – vieliniais pelytės ūsais – užspringo gimtadienį švenčianti mažametė.

Aptarti svarbiausi maisto saugos reikalavimai, kad šilutiškiams ateinančios šventės nepaliktų nemalonių prisiminimų ir jiems netektų ieškoti medikų pagalbos.

Ant tortų – tik valgomos puošmenos

Vyr. valstybinė inspektorė Virginija Kirjanovienė pasidžiaugė, kad šiemet negauta nė vieno skundo apie nekokybiškus mūsų miesto gamintojų konditerijos gaminius. Tačiau nesenas įvykis Kaune sukrėtė visą Lietuvą.

veterinarijos konferencija kirjanovieneNe paslaptis, kad tortai neretai puošiami nevalgomais dalykėliais: rutuliukais, lėlytėmis ir panašiai. Mažosios kaunietės tėvai gimtadienio tortą jai pirko gerai žinomoje ir kokybiškai dirbančioje įmonėje. Jis buvo puoštas marcipano pelytėmis su vielos ūseliais.

Kada mažoji nutarė paragauti vieną iš vielos pagamintą ūsą, nepastebėjo niekas, suaugusieji susizgribo tik tada, kai vaikui jau prireikė gydytojų pagalbos.

„Jūsų kreminių gaminių paklausa ateinančiomis dienomis bus didelė, tad turite žinoti, kad tortus galima puošti tik valgomais dalykais“, – akcentavo V.Kirjanovienė.

Be abejo, apie saugumą turėtų pagalvoti ir konditerijos gaminius besirenkantys suaugusieji.
Įmonių vadovai domėjosi, ar neperlenkiama lazda su tais papuošimais. Bet V.Kirjanovienė patikino, jog pavyzdžiui jaunavedžiams skirtus tortus ir toliau bus galima puošti kad ir nevalgomomis gulbėmis, nes tai – suaugusiesiems skirtas proginis produktas.

Svarbu – ir higiena, ir mandagumas

Specialistė taip pat paragino įvertinti įmonių gamybos apimtis ir neprisipirkti iš anksto per daug gendančių produktų – sviesto, grietinėlės ir kitų, kurių prireiks gamintojams.

Priminta, kaip svarbu stebėti varškės, kiaušinių ir kitų produktų galiojimo bei jau su jais pagamintos produkcijos realizacijos terminus, kaip svarbu, kad gamintojai griežtai laikytųsi asmens higienos taisyklių.

veterinarijos konferencijaĮmonės privalo turėti ir pakankamai šaldymo įrenginių.

V.Kirjanovienei ir pačiai kartais tenka pastebėti, kad vakarop tortai ir kreminiai gaminiai parduotuvėse būna sukrauti tiesiog ant prekystalių, kambario temperatūroje, o ne šaldytuvuose. Taip neišlaikomas reikalingas temperatūros režimas, produktai greičiau sugenda.

“Tai neatsakingas elgesys, šaldymo įrenginių įmonė turi turėti tiek, kad juose tilptų visi gaminiai”, – sakė ji.

Į gaminių laikymo sąlygas dėmesį atkreipti turėtų ir pirkėjai.

Dar viena pastebėta tendencija – artėjant šventėms kiekvienas gamintojas stengiasi vartotojams pasiūlyti ką nors nauja. Bet tų naujovių paieška dažnai pradedama likus vos kelioms dienoms iki švenčių, o tada jau nebespėjama tinkamai suderinti produktų sudėties. Tai irgi gali būti netinkamos kokybės priežastis.

Įmonių vadovams priminta pasikalbėti su darbuotojais ir apie bendravimo su klientais kultūrą.

Pasak V.Kirjanovienės, skundų VMVT gautų daug mažiau, jei darbuotojai mandagiau bendrautų su klientais, jei pasistengtų iš karto įsiklausyti į jų nuomonę ir prašymus. Visi supranta, kad silkės ar pyragų pardavėjos pačios šių produktų negamina, bet joms privalu išgirsti kliento poreikius ir pakeisti šiuos produktus, jei jie buvo nekokybiški.

TRUMPA TEKSTINĖ REKLAMA SU NUORODA 60€/MEN.