Krapai naudingi sveikatai

sufeta-002Šis malonaus kvapo prieskoninis ir vaistinis augalas yra kilęs iš Viduržemio jūros pakrančių. Savaime auga Europoje bei Amerikoje.

Palyginti neseniai mokslininkai nustatė, kad krapai palankiai veikia sveikatą: jų užpilas plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, stiprina širdį ir gerina jos veiklą, atpalaiduoja žarnyno ir tulžies latakų spazmus, skatina tulžies bei šlapimo skyrimąsi, naikina mikrobus ir stiprina visą organizmą.

Krapas yra puiki polivitamininė daržovė, nes šviežiuose labai daug askorbo rūgšties (vitamino C) – net iki 50-240 mg, 1-12 mg karotino, B grupės vitaminų, flavonoidų, mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies ir kt. Krapai yra puikus maisto papildas sergant mažakraujyste, nusilpusiems žmonėms.

Krapų užpilui paruošti reikia vieno valgomojo šaukšto smulkintų krapų sėklų – užplikyti stikline verdančio vandens ir uždengus leisti, kad prisitrauktų. Gerti pašildytą po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną, prieš valgį. Be visa kita, toks krapų užpilas lengvina atsikosėjimą ir aktyvina krūtimi žindančių motinų pieno liaukų sekreciją.

Krapuose yra daug eterinio aliejaus, vitaminų C, B1, B2, P, PP, flavonoidų, kalio, kalcio bei geležies. Šiame augale esančios veikliosios medžiagos žadina apetitą ir gerina virškinamojo trakto organų veiklą. Liaudies medicinoje krapų žolė ir vaisiai vartojami žarnyne vykstantiems puvimo bei rūgimo procesams slopinti, pilvo skausmams malšinti, viduriavimui, skrandžio veiklos sutrikimams bei šlapimo pūslės uždegimui gydyti.

Krapai rekomenduojami

* Esant nemigai ir nervingumui, nakčiai vartojamas šaltu būdu pagamintas krapų sėklų užpilas: šaukštelis smulkintų sėklų užpilamas stikline šalto vandens, laikoma 8 val., išgeriama prieš miegą.

* Mažinti odos niežėjimą geriami krapų sėklų milteliai (sumalama kavamale). Imama ant peilio galo (po 1 gramą) miltelių, išgeriama 20-40 min. prieš valgant 3 kartus per dieną. Taip pat mažinamas ir vidurių pūtimas.

* Nuo vidurių pūtimo vaikams gaminama arbata iš šaukštelio susmulkintų sėklų, užplikintų verdančiu vandeniu. Palaikoma 10 min., nukošiama. Duodama 5-6 kartus per dieną po 1 šaukštelį prieš maitinimą.

* Šlapimui varyti krapai vartojami kartu su petražolėmis. Po pusę šaukštelio susmulkintų petražolių ir krapų sėklų užpilama 250 ml vandens, palaikoma 8 val., perkošiama, išgeriama per parą.

* Krapų sėklų ir lapų antpilo pavilgais gydomos pūliuojančios žaizdos.

* Krapų žolių ir sėklų arbata didina pieno gamybą maitinančioms moterims.

* Nėščiosios nuo krapų gali suviduriuoti, krapai reflektologiškai gali sužadinti gimdos susitraukimus, o tai gresia persileidimu. Krapai mažina raumenyno tonusą, todėl jų geriau nevartoti sergant hipotonija ir nelaikant šlapimo.

Pastaba. Krapų ir iš jų pagamintų vaistinių preparatų nerekomenduotina vartoti esant kraujo apytakos nepakankamumui.

Krapai – ant palangės

Bulves mėgstančių lietuvių virtuvėje šis kvapnus prieskonis nepakeičiamas. Mėgautis krapais galima ir gyvenant miesto daugiabutyje.

Krapus ant palangės auginti nesudėtinga, sėti juos reikia į vazonėlį su puria, drėgnoka žeme. Kad greičiau sudygtų, sėklas galima porą dienų pamirkyti kambario temperatūros vandenyje. Krapai sudygsta per 10-15 dienų, sulapoja maždaug per mėnesį. Skinti patartina, kai augalas jau tvirtas, ir stengtis nenuskinti visų lapų. Kad krapai nepradėtų žydėti, svarbu, kad jiems nepritrūktų drėgmės.