Ledus mėgstantys lietuviai ištikimi klasikiniam skoniui

TBFI-intro-2Kartu su pavasariu pasirodžius pirmiesiems saulės spinduliams vis labiau jaučiasi artėjantis šiltasis metų sezonas. Mintyse jau regime žydinčias pievas, paplūdimius, vėl lauke stovinčius kavinių stalelius.

Svajonėse, o gal jau ir kasdienybėje vis labiau gundo gaivinanti porcija mėgstamų ledų. Visa laimė, kad ši saldi „nuodėmė“ išlieka ne tik vienu populiariausių, bet ir vienu sveikiausių desertų.

Ledai – vienas tinkamesnių desertų

Mitybos atžvilgiu, sąlyginai mažiau kalorijų nei daugelis kitų saldumynų turintys ledai yra vertinami kaip vienas geresnių pasirinkimų desertui.

„Valgomieji ledai – tai sušaldytas saldus gaminys. Leduose, kurių sudėtyje yra pieno produktų, yra gausu maistinių medžiagų.

Vartotojas gali rinktis įvairaus kaloringumo ledus, todėl, valgomi saikingai, valgomieji ledai yra vieni tinkamesnių desertų“, – teigia Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto Biomedicininės diagnostikos ir dietetikos katedros vedėja dr. Erika Kubilienė.

Žinoma, kaip ir kitais desertais, ledais nepatartina piktnaudžiauti, o, žmonėms, netoleruojantiems pieno produktuose esančio angliavandenio (disacharido) laktozės, reikėtų rinktis gaivius vaisinius ledus arba sorbetą.

Valgyti ledus galima tiek šiltuoju, tiek ir šaltuoju metų laiku. Didelis temperatūrų skirtumas gali sudaryti sąlygas kilti peršalimo ligoms, todėl, valgant ledus vasarą, patartina neskubėti, o esant šaltam orui verčiau juos valgyti patalpoje.

Kokius ledus renkasi lietuviai

Kaip parodė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) organizuojama kasmetinio „Populiariausios prekės“ konkurso rezultatai, lietuviams labiausiai patinka tradicinio vanilės skonio ledai, o geriausias – klasikinis, daugeliui vaikystę primenantis plombyras.

Populiariausia 2011 metų preke ledų kategorijoje, remiantis parduotų ledų kiekiais keturiuose didžiuosiuose prekybos tinkluose, šįmet išrinktas ir apdovanotas AB „Premia KPC“ vanilinis plombyras „Klasika“.

„Tradicinio vanilės skonio plombyras „Klasika“ – vieni didžiausią paklausą turinčių mūsų gaminamų ledų. Pernai jų pardavėme daugiau nei 430 tūkst. litrų. Apskaičiavome, kad iš šio kiekio gautume net 4 milijonus desertų! Kitaip tariant, statistinis lietuvis 2011-aisiais suvalgė bent vieną plombyro „Klasika“ ledų desertą“, – sako AB „Premia KPC“ generalinis direktorius Alvydas Malakauskas.

Anot jo, tokios sėkmės paslaptis – gamybos tradicijose. Ledai yra vienas tų produktų, kurie išlieka populiarūs stipriai nekisdami, o klasikinio vanilės skonio paklausa – ypač atspari laiko tėkmei.

Privalumas – dera su įvairiausiais priedaisthumb 1172976 79100910

Su romantika asocijuojamo ir jaukia nostalgija dvelkiančio klasikinio deserto populiarumą, be abejo, lemia ir tai, kad vanilės skonis geriau nei dauguma kitų skonių dera su įvairiausiais priedais.
Išbandykite šiuos du įdomius receptus.

Plombyras su medumi ir kepintomis moliūgo sėklomis

Įkaitusioje sausoje (be aliejaus) keptuvėje trumpai paskrudinkite saują moliūgų sėklų.

Į ledams valgyti skirtą indą įdėkite 2-3 kaušelius plombyro ledų. Apliekite 2 šaukštais skysto natūralaus mėgstamos rūšies medaus. Ant viršaus užberkite kepintų moliūgo sėklų.

Moliūgo sėklas galite pakeisti saulėgrąžomis, graikiniais riešutais.

Plombyras su kardamoniniu šokoladu ir šviežiomis mėtomis

Nedideliame inde ant silpnos ugnies arba mikrobangėje išlydykite apie 150 g juodojo šokolado.

Į masę įberkite žiupsnelį malto kardamono, išmaišykite, dar šiek tiek pakaitinkite, kad pasklistų prieskonio aromatas.

Susmulkinkite keletą šviežių mėtų lapelių.

Į ledams valgyti skirtą indą įdėkite 2-3 kaušelius vanilinio plombyro ledų. Apliekite šokoladu ir apibarstykite mėtomis.
Galima papuošti šviežiomis ar šaldytomis spanguolėmis, avietėmis.

Iki kovo 31 d. galite dalyvauti skaniausio recepto su „Klasika“ plombyru konkurse Facebook profilyje „Klasiški ledai“.
Talpinkite savo skaniausio recepto nuotrauką ir aprašą ir laimėkite visą dėžę populiariausių metų ledų!