Lietuvos ūkininkų derlius – moksleivių lėkštėse

kretingos maistas_virtuvejeTinkamai, sveikatą tausojančiai mitybai pastaruoju metu skiriamas vis didesnis dėmesys. Ypač  kalbant apie vaikus. Valstybinės institucijos, mažai tegalėdamos daryti įtaką šeimų valgymo įpročiams, griežtą žvilgsnį yra nukreipusios į šalies mokyklų valgyklas – ypatingas dėmesys skiriamas ne tik tam, kas patiekiama ant stalo mokyklų valgyklose, bet ir iš kokių produktų gaminami patiekalai.

Dešimtis tūkstančių šalies moksleivių maitinančios įmonės VšĮ „Kretingos maistas“ atstovai pabrėžia, jog maistui naudojami produktai ir jų tiekėjai praeina griežtą atranką. Ir kaina čia tikrai ne pagrindinis kriterijus – prioritetas teikiamas kokybei, kuri kasmet kainuoja vis daugiau, nors patiekalų kaina mokyklose išlieka daugiau mažiau stabili.

Vaikams – aukščiausios kokybės produktai

„Visas griežtai atrinktas aukščiausios kokybės žaliavas įsigyjame tik iš patikimų sertifikuotų gamintojų ir tiekėjų. Nuolat kontroliuojame  perkamų žaliavų ir produktų kokybę, jų sudėtį, maistinę energetinę vertę. Tikriname, ar cukraus bei druskos kiekiai atitinka vaikų maitinimui leistinas normas, ar nėra dažiklių, konservantų, saldiklių, skonio stipriklių“, – vardija VšĮ „Kretingos maistas“ Mitybos skyriaus vadovė A.Blyžienė.

Vaikų patiekalų gamybai naudojami tik aukščiausios kokybės žaliavos bei produktai. Patiekalų ruošimui perkama įvairi mėsa, kiauliena, jautiena, vištiena ir kalakutiena ir, be abejo, ne vienos rūšies žuvis. Maltos mėsos neperkama, ją virėjos susimala pačios. Perkama viso grūdo duona, tikras sviestas, o ne riebalų mišinys. Tas pats – ir su sūriu.

„Pirmenybę teikiame tiems maisto produktams, kuriuose yra mažiau cukraus ir druskos, daugiau maistinių skaidulinių medžiagų“, – pabrėžia  A.Blyžienė.

Vaisiai ir daržovės – iš Lietuvos ūkių

VšĮ „Kretingos maistas“ atstovė teigia, kad vaikai kasdien gauna šviežių daržovių bei vaisių.

„Čia mums gelbsti vietiniai ūkininkai. Ypač džiaugiamės rudenį, kai būna gausus derlius, – sako A.Blyžienė. – Vaikams patiekiame ne tik šviežių vaisių ar daržovių. Atšalus orams, šalies ūkininkų produkcija mūsų virėjoms leidžia laisvai improvizuoti gaminant įvairias sriubas, lietuviškus troškinius, šiupinius. Prioritetą teikiame tausojančiu būdu – verdant vandenyje ar garuose, troškinant – gamintiems patiekalams.“

VšĮ „Kretingos maistas“ kasmet vaikų patiekalų gamybai sunaudoja daugiau kaip 1,5 tūkstančio tonų brokolių, špinatų, bulvių, burokėlių, kopūstų, morkų, svogūnų, česnakų, obuolių, kriaušių.

„Perkame didelius kiekius lietuviškų daržovių ir vaisių. Visada ieškome kokybiškų produktų tiekėjų. Deja, tik nedaugelis augintojų tai gali pasiūlyti. Retas kuris iš jų turi išskirtinės kokybės – pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą užaugintų daržovių ir vaisių (NKP) – sertifikatą“, – pabrėžia VšĮ „Kretingos maistas“ Mitybos skyriaus vadovė A.Blyžienė.

Ekologiška produkcija

„Kretingos maistas“ iš mūsų reikalauja aukščiausios kokybės. Pavyzdžiui, bulvės turi būti neakytos, neapvytusios, be puvinio, didelės. Kopūstai negali būti apipjaustyti“, – sako Mažeikių rajone dirbantis ūkininkas Nerijus Švelnys, tiekiantis įmonei savo užaugintas bulves, morkas, svogūnus, kopūstus ir burokėlius.

Ypatingas dėmesys skiriamas ir ekologijai. Modestos Kudžmaitės ūkyje auginamos daržovės tręšiamos biohumusu, kurį ūkininkai patys pasiruošia.

„Auginame tris sūnus, kurie lanko mokyklą, darželį, tad tikrai mums rūpi, kas keliauja ant vaikų stalo. Kasmet atliekame įvairius tyrimus, kurie patvirtina mūsų auginamos produkcijos kokybę“, – sako jie.

Šalies ūkininkai tvirtina, kad šiųmetis derlius išties geras. Ypač gausiai užderėjo bulvės ir morkos. Kiek prasčiau derėjo burokėliai, o kopūstams pakenkė lietinga vasara.

Kainos auga, bet mokyklų valgyklose daugiau mažiau stabilios

Pasak VšĮ „Kretingos maistas“ atstovės A.Blyžienės, nors šiųmetinis derlius – geras, bet, išvedus vidurkį, šiais metais bulvių kaina šoktelėjo 20, o burokėlių – net 40 procentų.

„Šiuo metu daržovių pasiūla yra didelė, bet galime prognozuoti, kad pavasarį, kaip ir pernai, šviežių daržovių Lietuvoje trūks ir jų kaina šoktels, kaip buvo šiais metais. Tačiau visada vaikams stengiamės patiekti šviežių vaisių ir daržovių. Mokame tą kainą, kuri tuo metu yra rinkoje. Pritrūkę lietuviškos produkcijos, esame priversti vaisių ir daržovių tiekėjų ieškoti kitose Europos šalyse“, – teigia A.Blyžienė.

Pasak VšĮ „Kretingos maistas“ Mitybos skyriaus vadovės, pastaruoju metu brangsta ne tik daržovės. Ypač šoktelėjo pieno produktų kaina. Pavyzdžiui, sviesto kaina išaugo 50 proc., sūrio ir grietinėlės – 15 proc., kefyro – 9 proc., pieno – 7 proc., grietinės – 6 proc. Brango ir mėsa, žuvis, kiaušiniai.

„Nors žaliavų ir maisto produktų kainos gerokai šoktelėjo, patiekalų kainos vaikams mokyklose liko daugiau mažiau stabilios, jei ir pakilo, tai nežymiai“, – sako A.Blyžienė.

VšĮ „Kretingos maistas“ atstovės teigimu, skirtumą padeda kompensuoti tai, kad efektyviai planuojamos sąnaudos, dideli vaisių ir daržovių bei kitų produktų kiekiai perkami iš vietinių ūkininkų ir gamintojų, su tiekėjais sudaromos ilgalaikės sutartys.

kreptingos maistas_troskinys_1VšĮ „Kretingos maistas“ rekomenduoja Kalakutienos ir daržovių troškinys su šparaginėmis pupelėmis

Ingredientai.

200 g kalakutienos filė, 1 valg. š. alyvuogių aliejaus, 300 g moliūgo, 200 ml vandens, 2 morkos, 5 saujos šparaginių pupelių, 15 g sviesto, 2 skiltelės česnako, keletas pipirų žirnelių, druskos, 1 valg. š. smulkintų žalumynų.

Gaminimo eiga.

1. Kalakutienos filė supjaustyti juostelėmis, skaninti pipirais, druska, česnaku ir apkepti aliejuje, kol filė gražiai pagels. (Gaminant tausojančiu būdu – patroškinti mažame kiekyje vandens).

2. Sudėti pjaustytas šparagines pupeles, tarkuotas morkas, užpilti vandens ir troškinti apie 15-20 min.

3. Vėliau įdėti sviestą, kubeliais pjaustytą moliūgą ir dar patroškinti  5 min. ant silpnos kaitros, sudėti žalumynus.

Pateikiant papuošti petražolėms ar krapais. Galite apibarstyti smulkintu laiškiniu česnaku.