Warning: Undefined array key "is_rate_editable" in /home/silutesnau/domains/silutesnaujienos.lt/public_html/lt/wp-content/plugins/wpdiscuz/class.WpdiscuzCore.php on line 1303
Maisto gaminimo ekspertė šilutiškė Ieva patarimus dalija ir Beatos virtuvėje - Šilutės naujienos

Maisto gaminimo ekspertė šilutiškė Ieva patarimus dalija ir Beatos virtuvėje

ieva - 4Nuo vaikystės atsiradęs potraukis domėjimuisi maistu bei šeimos perduotos įvairių patiekalų gaminimo tradicijos šilutiškei Ievai Pikžirnytei (27 m.) padėjo atrasti tikrąjį savo pašaukimą. Šiandien mergina po studijų LCC tarptautiniame universitete (Klaipėdoje), po mokslų Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje bei Rumunijoje, gali didžiuotis turėdama savo kraitėje išskirtinių žinių. Džiugu tai, kad Ieva, savo įgūdžius tobulinusi užsienyje, neieško laimės svetur – ją rado gimtoje šalyje.

Papasakoti apie save, nuo vaikystės puoselėtą pomėgį ir aistrą sveikam maistui bei namie gaminamiems patiekalams, jaunoji kraštietė sutiko ir „Šilutės naujienų“ skaitytojams. Be abejonės, pašnekovės užsidegimas, potraukis maisto gaminimui ir puoselėjamų svajonių pildymas – vienas iš  geriausių pavyzdžių jauniems, savo gyvenimo kelio dar ieškantiems žmonėms.

„Studijavome apie regioninius bei vietinius maisto produktus, gėrimus, kokybės ženklus bei ženklinimą, maisto derinimą, maisto įstatymus bei reglamentus. Teko net patiems gaminti sūrius, dešras, kumpius pagal klasikines receptūras. Keliavome ir ragavome skirtingų šalių bei regionų tipiškus produktus, mokėmės atskirti, kuo ypatingas tikrasis „Camembert de Normandie“ nuo prekybos centruose randamo „Camembert’o“ sūrio“, – sako Ieva, kuri, kaip pati pripažįsta, kol kas vienintelė Baltijos šalyse turi tarptautinių mokslų „Maisto identitetas“ magistro laipsnį.

 

Svarbiausia – nesustoti

„Virtuvėje sukuosi nuo vaikystės, iš pradžių mokiausi iš mamytės ir močiutės, taip pat ir prosenelis perdavė savų autentiškų ieva - 1brangių receptų. Vėliau pati pradėjau eksperimentuoti. Tikriausiai potraukis į tikrą, kokybišką, natūralų maistą atkeliavo iš šeimos“, – sako Ieva, pridurdama, kad dar yra labai daug sričių, į kurias ji norėtų gilintis. Tai – šokoladas, arbata, kava, sidras, alus, džinas, vynas, sūriai, prieskoniai, konditerija… ir keramika ar kvepalai. Anot merginos, svarbiausia nesustoti mokytis visą gyvenimą, nes tai yra didelė laimė.

Po kelerius metus trukusių studijų šilutiškė šiandien sukasi ir savo patirtimi dalijasi su garsiais šalies virtuvės virtuozais. Viena iš jų – Beata Nicholson. Abiejų keliai susitiko po to, kai Ieva socialiniame tinkle „Facebook“ pamatė Beatos skelbimą, jog ši ieško „papildomų rankų“. Užpildžiusi anketą apie save šilutiškė netrukus sulaukė Beatos kvietimo.

Šiandien Ieva save jau drąsiai vadina Beatos dešiniąja ranka, pavaduotoja ir darbuotoja visose garsios kulinarės veiklose, susijusiose su maistu.

„Darbas veja darbą: dirbu televizijos laidų filmavime, žurnalų ar knygų leidime, prikišu rankas ir prie kulinarinio „blogo“, įvairių fotosesijų“, – beria savo intensyvios veiklos sąrašą Ieva. Šilutiškė jau nuo pavasario kartu su Beata įgyvendina ir kulinarinės studijos idėjas: organizuoja renginius, veda pamokas, bendrauja su klientais.

Kulinarija – meilė

Anot pašnekovės, kulinarija ir gaminimas yra viena iš meilės išraiškos formų. Tai – ir pagarba žemei, istorijai, atsiminimams, proseneliams bei seneliams.

„Žinoma, kartais mes gaminame tik tam, kad numalšintume alkio jausmą, tačiau juk dažniausiai patiekalas suteikia komfortą, nukelia į vaikystės prisiminimus, nustebina, pakylėja, pagerina nuotaiką“, – sako Ieva.

Maistą, anot jos, reikia gaminti su noru ir atsipalaidavimu, virtuvėje leidžiant laisvai karaliauti kūrybai: eksperimentuoti su skirtingais prieskoniais, žolelėmis, kruopomis, daržovėmis, tekstūromis. Tai padeda atrasti.

„Anksčiau pažįstamųjų rate buvau žinoma kaip konditerė, nes nė viena namų šventė ar draugų susiėjimas neapsieidavo be mano kepinių. Ir šiandien nevaišinčiau gaminiais iš parduotuvės“, – sako mergina, pripažindama, kad nepraleidžia progos motyvuoti aplinkinius, jog labai svarbu valgyti būtent namuose gamintą, kokybišką bei sveiką maistą, nes tam ji jaučia didelę atsakomybę.

Kadangi Ieva yra vegetarė, tad daugiausia gamina patiekalus iš daržovių bei kruopų.

Maisto derinimas – subtiliausias menas

ieva - 2Dar šių metų lapkritį žinomi gurmanai, virtuvės šefai ir maisto žinovai dalyvavo „Vilniaus duonos“ ir Alyvuogių aliejaus mokyklos pirmą kartą organizuotoje duonos ir ypač tyro alyvuogių aliejaus derinimo popietėje. Geriausiais derinimo įgūdžiais pasižymėjo ir nugalėtoja tapo kulinarės, verslininkės B.Nicholson komanda. Popietės metu garsūs kulinarai buvo suporuoti su žurnalistais, o Ieva gamino visus užkandžius.

„Tai išties buvo kvapni, įdomi edukacinė popietė. „Vilniaus duona“ bei „Itališko skonio gurmanai“ kartu derino skirtingas bei naujas duonos rūšis su geriausiais pasaulyje aliejais. Svarbu tai, kad vienas aliejus paryškina duonos poskonius, kitas – neatskleidžia. Popietėje su komandos nariu turėjome atrasti geriausią duonos bei aliejaus derinį. Vėliau toks derinimas vyko ir su mūsų pačių pagamintomis užkandėlėmis (vištienos kepenėlių paštetu su spanguolėmis ar burokėlių, karamelizuotų svogūnų ir lazdyno riešutų paštetu ir silke, karamelizuotomis kriaušėmis bei kietuoju sūriu)“, – popietės įspūdžiais dalijosi Ieva.

Anot jos, maisto ar produktų derinimas yra labai platus. Be to, kad yra begalės maisto produktų derinimo teorijų, kiekvienas maisto žinovas ar gurmanas išsirenka ar net susigalvoja savas taisykles. Derinant maistą su gėrimais ar aliejumi svarbiausia, kad būtų suderinti skoniai, kad nė vienas iš jų per daug nedominuotų. Reikia, kad būtų tiesiog malonu ir skanu. Pavyzdžiui, derinant vyną su maistu, labai svarbios yra proporcijos, reikia surasti aukso viduriuką: negali būti nei per daug rūgštu, nei per daug kartu ar saldu.

Galbūt grįš į Šilutę

Nors šiuo metu Ieva daugiausia laiko praleidžia Vilniuje ir į gimtąją Šilutę užsuka tik tarp darbų radusi laisvą minutę, tačiau ji neatmeta galimybės galbūt ateityje Pamaryje pradėti savą verslą.

„Gali būti, kad vieną dieną grįšiu gyventi į mieląją Šilutę ir čia ką nors sukursiu. Gal pradėsiu pati gaminti sidrą, gal sūrius, o gal įkursiu šokolado mylėtojų klubą? Kas žino, gal su sese Rūta atidarysime šeimyninę kepyklėlę ar pusryčių kavinę?“ – paklausta, ar su gimtine nesieja ateities, pati sau retorinius klausimus uždavė pašnekovė.

Paprašyta palepinti „Šilutės naujienų“ skaitytojus kokiu nors savu receptu, Ieva, kaip vegetarė, pasiūlė pasigaminti šį skanėstą.

Ievos receptas: „Sveikuoliški rutuliukai“

Reikės: 1 puodelio minkštų datulių (apie 250 ml), 150 g migdolų ar lazdyno riešutų, 2 šaukštų ispaninio šalavijo (chia) sėklų, 2 šaukštų linų sėmenų, 1 šaukšto kokosų aliejaus, 1 šaukšto maca miltelių, 1 šaukšto 99 % kakavos „Beatos virtuvė“ miltelių, žiupsnio druskos.

Anot kulinarės Ievos, skonio atžvilgiu jie niekuo nenusileidžia tikram triufeliui. Dargi papildyti puikiais augaliniais baltymais, kurių kartais suvartojame per mažai.

Iš pradžių į kombainą keliauja riešutai, linų sėmenys, ispaninio šalavijo (chia) sėklos. Malame apie 1 minutę iki rupių miltų konsistencijos. Tada jau sudedame likusius ingredientus. Žinoma, jei datulės su kauliukais, juos išimame.

Belieka padaryti rutuliukus ir komandiruoti juos į šaldytuvą, kad sukietėtų. Nors pirmiausia… atsikandame ir pasimėgaujame jais. Iš nurodyto kiekio išeis 15-20 rutuliukų.