Maisto produktų etiketėse – informacija apie produktų maistingumą

maisto parduotuveValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad nuo šių metų gruodžio 13 d. visoje Europos Sąjungoje (ES) įsigalioja vieningas reikalavimas – maisto produktų ženklinimo etiketėse turi būti pateikta informacija apie jų maistingumą.

Privalomoje maistingumo deklaracijoje turi būti privalomi duomenys apie produkto energinę vertę, riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekius. Be to, maisto produkto gamintojai šią deklaraciją savanoriškai gali papildyti informacija apie mononesočiųjų ar polinesočiųjų riebalų rūgščių, poliolių, krakmolo, skaidulinių medžiagų kiekius produkte. Vitaminų ar mineralinių medžiagų kiekiai taip pat gali būti nurodomi maistingumo deklaracijoje, tačiau tokia papildoma informacija gali būti teikiama tik tuomet, kai produkte šių medžiagų yra ne mažiau kaip 15 procentų referencinės suvartojimo normos, nustatytos konkrečiam vitaminui ar mineralui.

„Ženklinime nurodyta maistinė vertė – yra vienas svarbiausių ir efektyviausių būdų informuoti vartotojus ir padėti jiems išsirinkti tinkamos sudėties maistą. Kadangi reikalavimai maistingumo informacijai yra suvienodinti visoms ES valstybėms, vartotojams bus lengviau orientuotis, kokią energinę ir maistinę vertę turi jų perkami maisto produktai, kiek cukrų ar druskos yra įvairiuose gaminiuose. Tai nepriklausys nuo to, kur maisto produktas pagamintas, vartotojas turės daugiau informacijos ir galės objektyviau palyginti“, – sako VMVT Maisto skyriaus patarėja Ona Sužiedelytė.

Beje, vartotojams svarbu žinoti, kad ES reikalavimuose yra numatytos išimtys pateikiant privalomą maistingumo deklaraciją. Šie reikalavimai netaikomi nefasuotiems maisto produktams, viešojo maitinimo patiekalams, taip pat kai kuriems fasuotiems maisto produktams (alkoholiniams gėrimams, iš vienos sudedamosios dalies sudarytiems neperdirbtiems maisto produktams, kramtomajai gumai, mielėms, actui, prieskoniams, saldikliams ir t.t.). Pvz., gamintojai, tiekdami šviežią mėsą, maistingumo informaciją gali pateikti savanoriškai, tačiau privalomieji reikalavimai jiems nebus taikomi.