Mažakraujystė – pavasario palydovė

Dienos eina ilgyn, saulės vis daugiau, jėgų – mažiau, o nuotaika prastėja. Gali būti, kad šie požymiai liudija mažakraujystę. Vilniaus „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Edita Svikščiūtė pataria, kaip išvengti šios ligos ir kaip sau padėti.

Pavasarį mažakraujystė pacientams nustatoma dažniau nei kitais metų laikais. Liga gali atsirasti tiems, kas mažai buvo gryname ore, nevartojo polivitaminų ir neretai buvo kamuojami peršalimo ligų. Anemija taip pat pasireiškia dėl nesubalansuotos mitybos, ypač – šviežių vaisių, daržovių stokos.

Labiau kamuoja moteris

Pagrindiniai mažakraujystės simptomai yra bendras silpnumas, apetito stoka, miego sutrikimas, prislėgta nuotaika, blyški oda, plaukų slinkimas, dažnas širdies plakimas, mirgėjimas akyse, atminties pablogėjimas.

Vyrams ši liga, anot E. Svikščiūtės, nustatoma gerokai rečiau nei moterims. Joms anemija gali pasireikšti esant gausioms mėnesinėms ir nėštumo metu.

Mažakraujystė gali atsirasti tiems, kurie laikosi griežtų dietų, riboja mėsos produktų. Ją skatina sunkus protinis ar fizinis darbas, rūkymas, gausus kavos vartojimas, lėtinės ligos, kurių metu pasireiškia kraujavimas. Vaikams ir paaugliams mažakraujystė kartais nustatoma augimo periodu.
Pacientams, kuriems norima patvirtinti arba atmesti šios ligos diagnozę, atliekamas bendras kraujo tyrimas, nustatoma feritino, geležies koncentracija, o įtariant vitamino B12 stokos anemiją, tiriama jo koncentracija.

Svarbu subalansuoti mitybą

Mažakraujystės išvengti padės visavertė mityba. Geležies gausu raudonoje mėsoje (jautienoje, veršienoje, kepenyse), žuvyje, triušienoje, kalakutienoje. Šio elemento atsargas galima papildyti ir valgant burokėlius, pupas, pupeles, žaliuosius žirnelius, raudongūžius kopūstus, krienus, petražoles, dilgėles.

Geležies pasisavinimą padidina vitaminas C ir jo turintys produktai: citrusiniai vaisiai, sultys. Todėl rekomenduojama, pavyzdžiui, valgant burokėlių salotas, jas apšlakstyti citrinų sultimis. Geležies pasisavinimą mažina pieno produktai, todėl juos reikėtų valgyti atskirai, o ne su maistu, turinčiu daug geležies.

Norint išvengti mažakraujystės derėtų atsisakyti žalingų įpročių, būti fiziškai aktyviems, būti gryname ore, gydyti lėtines ligas. Naudinga vartoti geležies papildus laikantis tikslių nurodymų.

„Vartoti geležies papildus reikėtų atlikus kraujo tyrimus ir gavus gydytojo rekomendacijas. Ilgą laiką saugu vartoti tik maisto papildus, kurių sudėtyje yra nedidelis geležies kiekis arba augalinės kilmės papildus. Neteisingai vartojant geležies papildų galima perdozuoti, tai sukeltų pykinimą, vidurių užkietėjimą“, – sako E. Svikščiūtė.

Gydytojos teigimu, išvengti mažakraujystės ar atstatyti geležies trūkumą nėra sudėtinga.