Mėlynės stiprina ne tik akis

BlueberryPoundCake6Turbūt daugelis žino posakį: „Jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai.

Mėlynėse daug ląstelienos, bet mažai cukraus ir kalorijų. Jose yra vandens, angliavandenių – gliukozės ir fruktozės, pektinų, organinių rūgščių, vitaminų, taninų ir antocianų. Antocianai saugo akies lęšiuką, stabdo kataraktos vystymąsi. Teigiamai veikia tinklainės kraujagysles, taip pagerindami tinklainės ir regos nervo mitybą, padeda išvengti tinklainės kraujosruvų.

Minėtieji pigmentai antocianai veikia ir kraujagyslių sienelių paburkimą, slopina trombocitų agregaciją, pasižymi antiskleroziniu, antioksidaciniu poveikiu, saugančiu ląsteles ir membranas nuo žalingo laisvųjų radikalų veikimo.

Mėlynėse yra karotino ir vitamino C, kurie palaiko kraujagyslių elastingumą, B grupės vitaminų, dalyvaujančių nervinių ląstelių metabolizme. Vitamino A mėlynėse yra ypač daug. Jis sėkmingai neutralizuoja laisvuosius radikalus, apsaugo organizmo ląsteles nuo pažeidimo.

Gausu kalio, fosforo, kalcio, ypač daug geležies ir mangano. Jie aktyvina angliavandenių, baltymų ir riebalų apykaitą bei hormonų sintezę, reikalingi augimui, kraujo gamybai, audinių kvėpavimui. Kai trūksta mikroelementų, sutrinka biologiškai veiklių medžiagų – fermentų, hormonų ir vitaminų – susidarymas.

Mėlynėse aptikta biologiškai veiklios medžiagos – niomirtilino, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje ir gali būti vartojamas kaip papildoma priemonė cukriniam diabetui gydyti.

Dėl minėtų mėlynėse esančių komponentų šios uogos labai vertinamos ir gydymui vartojamos jau daugelį metų. Įvairiems sutrikimams gydyti dažniausiai vartojamos šviežios, bet gali tikti ir šaldytos, džiovintos bei apdorotos uogos.

Šviežios mėlynių uogos ar sultys gerina regėjimą, mažina akių nuovargį, gerina tinklainės regeneraciją (atsinaujinimą), didina akiplotį. Be to, sustiprina matymą prietemoje ir sumažina akių nuovargį ilgai būnant dirbtinėje šviesoje ar dirbant kompiuteriu. Mėlynes turėtų pamėgti žmonės, kurių darbas reikalauja ypač gero regėjimo – vairuotojai, lakūnai, operatoriai, laikrodininkai. Mėlynių uogos tinka sergantiesiems trumparegyste, senatvine toliaregyste, tinklainės distrofijomis.

Mėlynių vartojimo rekomendacijos

Vaikų ir suaugusiųjų diarėja (viduriavimas). Mėlynėse esantys taninai slopina uždegimus, krešina (koaguliuoja) gleivinės paviršiuje esančias baltymines medžiagas. Žarnyno paviršiuje susidariusi plėvelė apsaugo ląsteles nuo nuolatinio dirginimo, o kartu mažina žarnyno peristaltiką, uždegimus, skausmus, gerina virškinimą.

Teigiamai veikia žarnyno mikroflorą. Uogų pektinai absorbuoja žarnyne esančias toksines medžiagas, mažina rūgimo ir puvimo procesus, drauge su organinėmis rūgštimis gerina žarnyno floros sudėtį ir veiklą.

Stiprus natūralus antioksidatorius. Sakoma, kad mėlynės atitolina senatvę dėl savo stiprių antioksidacinių savybių, jos lavina atmintį, gerina judesių koordinaciją.

Trintų uogų kompresai palengvina odos ligas. Dedami sergant žvyneline, egzema.

Tinka skalauti. Šviežių uogų sultimis galima skalauti gerklę sergant gerklės, gerklų ir ryklės uždegimais.

 

PARAGAUKITE: virtinukai su mėlynėmis
blueberry-ravioli1
Tešlai reikės 250 g miltų, apie 0,5 stiklinės šilto vandens, 1 kiaušinio, 1 v. šaukšto aliejaus, truputėlio druskos.

Įdarui – mėlynių ir, jei norite, cukraus.

Miltuose padarykite duobutę ir pamažu supilkite šiltą, beveik karštą, bet ne verdantį vandenį. Apminkę tešlą, įmuškite kiaušinį (jis tešlai duoda kietumo, bet jei norite minkštesnės tešlos, galima apsieiti ir be kiaušinio), įberkite druskos, įpilkite aliejaus ir viską gerai suminkykite.

Tešlą plonai iškočiokite, norimo dydžio stikline išspauskite skritulius. Į skritulį dėkite šaukštelį nuplautų ir nusausintų mėlynių. Kruopščiai užspaudykite kraštelius ir padėkite ant pamiltuotos lentutės. Ir taip – kol baigsis tešla arba uogos.
Į virtinuko vidų, ant uogų, galima įberti cukraus. Kas mėgsta rūgščiau, pakanka cukraus užsibarstyti ant išvirtų ir patiektų virtinukų.

Užsuktus virtinukus atsargiai sudėkite į verdantį vandenį ir, pavirę keletą minučių, išgriebkite. Skanaukite su mėgstamais priedais: grietine, grietinėle, šviežiomis trintomis uogomis.