Mėsainių, čeburekų ir kitokių keptų gardumynų užkandinė – Rusnėje

KEBABINE 4Paradoksalu, bet vandens pramogų, žvejų mėgėjų Meka vadinamoje Rusnėje iki šiol gyventojai, jų svečiai ir turistai vertėsi be jokios viešojo maitinimo įstaigos – valgyklos ar kavinukės.

Dažnas Rusnės svečias, sustojęs atokvėpiui, nusivildavo niekur negavęs pietų, kavos puodelio ar užkandžio. Šiame Šilutės rajono – ryškėjančios Europos turizmo žvaigždės, kampelyje, maitinimosi vietos buvo tik suoliukai, pievelė ar pakrūmė…

Tačiau dabar Rusnės viešojo maitinimo problemą ėmėsi taisyti jau šešiolikti metai Rusnėje šaknis įleidusi smulkiųjų verslininkų Daivaro ir Indrės Matukevičių šeima. Jų įkurtos UAB „Rusmeida” investicijomis miestelio centre išaugo nauja užkandinė, kurią puošia gėlynais apželdinta aplinka.

Tiki Rusnės ateitimi

Daivaras ir Indrė sakė, kad svajonė Rusnėje atidaryti kokią nors kavinukę jiems kirbėjo jau seniai. Lig šiol vysčiusi tik mažmeninės prekybos verslą, šeima akivaizdžiai matė, kad Rusnėje verkiant reikia viešojo maitinimo paslaugų. Bet kaip gali investuoti į tokią rizikingą veiklą, kai nesi tikras, kad paslauga prigis, kad užteks pajamų naujoms darbo vietoms išlaikyti ir mokesčiams mokėti. Rusnėje gyventojų tik mažėja, o turistų srautas nėra toks gausus kaip vietiniai norėtų.
KEBABINE
Pasak Daivaro, paskutiniai argumentai, kad jau palankus metas veikti, buvo Rusnės valgyklos uždarymas ir vis dažniau miestelyje pasirodantys greitojo maisto vagonėliai – užkandinės ant ratų. Verslininkas prisipažino, kad jam tokie laikini mobilūs viešojo maitinimo taškai visuomet kėlė abejonių. Jis nenorėjo, jog tokia paslauga įsigalėtų Rusnėje – miestelyje, kurio paslaugų infrastruktūrą jis įsivaizduoja solidesnę. Jo šeima jau pamilo miestelį ir tiki jo aktyvaus turizmo, gal net – kurortinės vietovės perspektyva.

Stacionari greitojo maisto užkandinė, kurią jaunimas dar vadina „kebabine”, verslininkų nuomone, tai paslauga, kurią jie galėjo sukurti savo pajėgomis ir ko Rusnėje labai trūksta.

Užkandinė – be alkoholio

Naujosios greitojo maisto užkandinės savininkė Indrė, kuri rūpinasi virtuvės reikalais, sakė, kad užeigos valgiaraštis nedaug nusileidžia didmiesčių „makdonaldams”. Čia vietoje kepami mėsainiai, karšti sumuštiniai – „burgeriai”, čeburekai, koldūnai, dešrelės, skrudintos bulvytės ir t.t. Yra vaisvandenių, sulčių ir karštų gėrimų – kavos, arbatos.

Virtuvėje dirba jau nemažą patirtį turinti Ona Saudargienė, kuriai vasaros sezono metu talkina dvi studentės.

Užkandinės pastatas iš pažiūros – nedidukas, bet jame vienu metu gali sutilpti užkandžiauti pora dešimčių žmonių, o geru oru dar apie 12 žmonių gali susėsti prie lauko staliukų.

Pasak Indrės, užkandinės gėrimų sąraše nėra ir, tikriausiai, nebus alkoholio. Ir tai tik todėl, kad jauni verslininkai neturi tikslo vaikytis didesnio pelno. Jie nori, kad užkandinę pamėgtų jaunimas ir šeimos su vaikais, prie kurių stalo tikrai netinka svaigieji gėrimai.