Mikrobangų krosnelės – sveikatos priešas

Mikrobangų krosnelė - vienas populiariausių šiuolaikinės virtuvės įrenginių. / Stock.XCHNG (Dave Kennard) nuotr.Mikrobangų krosnelė – vienas populiariausių šiuolaikinės virtuvės įrenginių. Tyrimai rodo, kad 90 proc. amerikiečių turi jas savo namuose. Nors mokslininkams jau ne kartą pavyko įrodyti, kad maistas šildomas mikrobangų krosnelėje netenka vertingų medžiagų, o per ilgesnį laiką šis prietaisas sukelia įvairius sveikatos sutrikimus.

Visgi eiliniai žmonės ir daugelis restoranų naudojas jas kaip nepakeičiamą prietaisą greitam ir pigiam maisto pašildymui. Juk maistą pašildyti orkaitėje ar garų puode trunka daug ilgiau ir kainuoja brangiau.

Šildant maistą mikrobangėje, vyksta daug daugiau procesų nei tik šildymas. Labai didelis energijos kiekis suskaido baltymų molekules ir sukelia reakciją, kurios nebūna gaminant maistą kitais būdais. Šildymo metu sukuriamos naujos, organizmui neatpažįstamos molekulės, kurios yra toksiškos ir gali būti netgi kancerogeniškos.

Šveicarų eksperimentas šokiravo visuomenę

Šveicarijos Federalinis Technologijos institutas (Swiss Federal Institute of Technology) atliko eksperimentą po kurio tyrimo dalyviams buvo nustatyti biomechaniniai pakitimai. Šis faktas mokslininkams leido patvirtinti, kad mikrobangų krosnelė tikrai žaloja žmonių sveikatą.

Buvo tiriamas savanorių, kurie valgė mikrobangėje paruoštą maistą, kraujas. Rezultatai buvo šokiruojantys:

  1. Tyrimo dalyviams sumažėjo hemoglobino kiekis kraujyje: rezultatas – mažiau deguonies pernešama į ląsteles.
  2. Taip pat savanoriams padidėjo cholesterolis ir baltųjų kraujo ląstelių (leukocitų) kiekis. Padidėjęs leukocitų kiekis rodo, kad organizmas patiria stresą, į organizmą pateko infekcija/toksinas (ar kitas neatpažįstamas svetimkūnis) arba atsirado pažeista ląstelė, kurią reikia sunaikinti.
  3. Limfocitų kiekis sumažėjo, kas yra imuninės sistemos silpnumo požymis.
  4. Negana to, savanorių kraujo serume dar buvo rastas padidėjęs šviesą skleidžiančių bakterijų (light-emitting bacteria) kiekis. Tai paaiškinama tuo, kad elektromagnetinių bangų energija išlieka maiste, kas ir sukelia energijos pokyčius kraujyje ir bakterijų dauginimąsi bei švytėjimą. Šis atradimas parodo, kad net vanduo, šildytas mikrobangų krosnelėje, yra nesaugus vartoti.

Tyrimo išvadoje teigiama, kad mikrobangų krosnelėje paruoštame maiste pakinta molekulinė ir energetinė struktūra. Taip pakitusio maisto patekimas į organizmą yra nepalankus sveikatai.

Šiuos faktus patvirtino palyginamoji studija, kurią atliko Raum ir Zelt (1992 m.).

Padidėja rizika susirgti vėžiu

Daktarė Lita Lee straipsnyje „Health Effects of Microwave Radiation – Microwave Ovens“ rašo, kad šildant ar verdant maistą mikrobangėje, susidaro pavojingos elektromagnetinės bangos dėl kurių susidaro toksinai ir pavojingi kancerogenai. Straipsnyje daktarė cituoja mokslininko Robert O. Becker‘o atliktus tyrimus, po kurių paaiškėjo, kad bėgant laikui nuo tokio maisto išsivysto širdies ligos, pakyla kraujospūdis. Gali atsirasti galvos skausmai, nemiga, dirglumas, pilvo skausmai, plaukų slinkimas, apendicitas ar net vėžys.

Mokslininkės teigimu, mikrobangės daug pavojingesnės nei manoma. Išvadoje teigiama:

  • Mikrobangėje ruošiant mėsą susidaro gerai žinomas kancerogenas – d-Nitrosodienthanolamines.
  • Mikrobangėje verdant/šildant pieną ir grūdinius produktus (pvz., košes) kai kurios aminorūgštys pavirsta į kancerogenus.
  • Mikrobangėje atšildant/šaldytus vaisius, juose esanti gliukozė (cukrus) tampa kancerogeniška.
  • Kancerogeniniai laisvieji radikalai susidaro mikrobangėje verdant/šildant augalinį maistą ir ypač šaknines daržoves (morkas, burokėlius).
  • Labai sumažėja maistinė vertė (prarandami vitaminai ir mineralai).

Pavojus kūdikiams

Turbūt daugelis yra girdėję, kad mamos neturėtų šildyti pieno kūdikiams mikrobangų krosnelėje. Tačiau kyla klausimas – kodėl?

Pirmiausia, šiame prietaise pašildytas pienas praranda maistines savybes, susidaro kancerogenų. Antra, Kalifornijos mokslininkai (Stanford University School of Medicine) atrado, kad kaitinant motinos pieną mikrobanginėje krosnelėje (72 -98 laipsnių) daug greičiau dauginasi bakterijos: E. Coli bakterijų kiekis padidėjo 18 kartų nei nešildytame piene. Taip pat sunyko 96 proc. immunoglobulin-A antikūnių, kurie labai svarbūs kovojant su į vaiko organizmą patekusiais mikrobais. Net ir šildant 20-25 laipsnių temperatūroje E. Coli padidėjo 5 kartus.

Kai šildote pieną mikrobangų krosnelėje, maistas šyla iš vidurio į šonus todėl pati mikrobangų krosnelė išlieka nesušilusi. Procesas yra visiškai priešingas naudojant tradicinius maisto padorojimo būdus, kai šiluma sklinda nuo kraštų į centrą. Tokiu būdu dirbtinai sukūriamos molekulės, kurios tampa kancerogeniškos.

Stebėkite mikrobangų krosnelių galiojimo laiką

Dėl mikrobangų krosnelės nuolat kyla daug ir karštų diskusijų. Kol mokslininkai įrodinėja, kad jos žaloja sveikatą, buitinės technikos gamintojai slopina informaciją ir tyrimus.

Visgi, jei jau turite šį prietaisą namuose ir neketinate liautis jo naudotis, rekomenduojama maisto šildymo metu nuo mikrobangės stovėti maždaug metro atstumu, nebelaikyti prietaiso namuose, pasibaigus jo galiojimo terminui. Todėl turėkite mikrobangės techninį pasą ir geriau nepirkite padėvėtų bei pasenusių krosnelių.

ekologo