Naujovių sėmėsi vaikų maitinimo organizatoriai

vmvt seminaras klausytojaiIkimokyklinių įstaigų vaikų ir moksleivių maitinimui keliami reikalavimai, tikrinimų metu dažniausiai nustatomi pažeidimai, per maistą plintančios užkrečiamosios ligos – tokios temos nagrinėtos pasitarime, kurį suorganizavo Šilutės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai.

Šios srities naujoves išklausė visų rajono ugdymo įstaigų vadovai, medicinos darbuotojai, maitinimo organizatorių atstovai.

Šilutės VMVT viršininkas Edmundas Ciparis pirmiausia priminė pastarųjų savaičių įvykį, kuomet kol kas dar neišaiškinta infekcija į lovas paguldė 100 vienos Joniškio gimnazijos moksleivių. Tai, anot E.Cipario, įvykis, priverčiantis vaikų maitintojus suklusti ir darbo saugai skirti dar didesnį dėmesį.

Lietuvos metrologijos inspekcijos Klaipėdos apskrities skyriaus viršininkė Liudmila Vaitkuvienė kalbėjo apie šią sritį reglamentuojančių teisės aktų pasikeitimus, priminė, kokius termometrus, svarstykles ir kitas priemones privalo turėti maistą gaminančios įmonės, kas kiek laiko privalu atlikti metrologines jų patikras. Patikros būtinos ir medicininiams prietaisams.

Viešnia priminė ir bendrą šios tarnybos informacijos telefoną (8 5) 2126405, kuriuo irgi galima gauti specialistų konsultacijas rūpimais klausimais.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Šilutės skyriaus vedėja Roma Jovaišaitė priminė pagrindines per maistą ir nešvarias rankas plintančias ligas. Pagrindinės jų – salmoneliozė, dizenterija -pastaruoju metu diagnozuojamos retai. Šioje vietoje medikė juokavo, jog tikriausiai valgome tokį nesveiką maistą, kad jis užmuša visas bakterijas.

Susirinkusieji informuoti ir apie virusus, sukeliančius žarnyno ligas, bei apsaugos priemones.

VMVT maisto produktų inspektorius Mantas Norvilis supažindino, kokios maisto medžiagos ir kokiais kiekiais yra būtinos augančio vaiko organizmui, koks yra vandens, mineralų, vitaminų poreikis. Jo kolegė Virginija Kirjanovienė kalbėjo apie maitinimo organizavimą mokyklose, vaikų globos namuose, tikrinimų metu dažniausiai aptinkamus pažeidimus ir priminė, kaip jų išvengti.