Net jei pirmą kartą gyvenime verdate uogienę, ja didžiuositės

Beata uogieneNeseniai garsioji kulinarė Beata Nicholson pasidalijo patarimais, kaip puikią uogienę išsivirti net tam virėjui, kuris pirmą kartą imsis to malonaus darbo.

Pasak Beatos, per pastaruosius metus Europoje uogienių virimo populiarumas šoktelėjo kokius du šimtus procentų. Kodėl? Todėl kad uogienę virti ir smagu, ir gera. Ir dar labai tikra. Nes ir taip gyvename tik kompiuterio ekranuose. Tad norint atgauti pusiausvyrą, reikia padaryti ir ką nors už ekrano. Tuo labiau kad su šiuolaikinėmis priemonėmis uogienių virimas yra vienas juokas.

Jei vis dar manote, jog uogienių virimas yra alinantis trijų dienų darbas – tai kuo greičiau meskite tai iš galvos!

 

Jei susigundysite pirmą kartą prisiliesti prie didžiausio naminio stebuklo – uogienės, tai Beata greitai atsako į kelis pagrindinius pirmokų virėjų klausimus.

Kokių puodų ir įrankių reikia uogienių virėjams?

Tikrai reikia puodo ir ugnies. Virdama uogienes Beata niekur papildomai vandens nepila- jo pakanka tiek, kiek yra vaisiuose ir uogose. Tad uogienėms virti niekada nepamaišys storadugnis puodas, kuriame vaisiai ir uogos neprilips prie dugno, kol iš jų išsiskirs vanduo. Jei tokio neturite, ne bėda, tik verdamą uogienę reiks šiek tiek dažniau pamaišyti.

Geriausia ir paprasčiausia maišyti mediniu šaukštu, nes jis neįkaista, nebraižo puodo, o svarbiausia – nereaguoja su uogomis ir vaisiais, uogienei nesuteikia nemalonaus skonio. Jei turite tik įprastą šaukštą, naudokite jį, tik nelaikykite verdančiame puode.

Svarbu, paragavus uogienės to paties šaukšto nekišti atgal į puodą: šaukštą nuplaukite arba paimkite kitą.

Kiek cukraus dėti?

Jei naudosite įprastą cukrų, 1 kilogramui uogų ar vaisių skirkite 1 kilogramą cukraus. Jei rinksitės specialų cukrų uogienėms, jo reikės perpus mažiau – 1 kilogramui uogų ar vaisių pakaks 1/2 kilogramo cukraus, o jo saldumas neužgoš vaisių ir uogų skonio.

Kiek laiko virti uogienę?Braskes beata

Mūsų močiutės uogienes virdavo kartais ir 2 valandas, kad uogienė sutirštėtų, nerūgtų, nepelytų ir dangteliai nenusproginėtų nuo uogienių stiklainių. Šiais laikais su specialiu cukrumi uogienės išverda per 10-15 minučių, tad uogos ir vaisiai nepervirs, bus išsaugota natūrali jų spalva, aromatas ir, reikia tikėt, daugiau vitaminų.
Šiuolaikinis uogienių virimas atrodo taip.

1. Į puodą supilame vaisius ir uogas.

2. Kai jie pradeda garuoti, supilame cukrų uogienėms, pamaišome.

3. Leidžiame viskam ramiai paburbuliuoti (iki 15 minučių).

4. Išjungiame kaitinimą. Jei susidaro putos, jas nugriebiame, 10 min. palaukiame ir supilame į stiklainius.

Kaip paruošti stiklainius?

Aišku, svarbiausia, kad stiklainiai būtų švarūs, be jokių riebalų. Kai kas mėgsta kaitinti stiklainius orkaitėje, bet pakanka juos išplauti su soda bei kempine ir perlieti karštu vandeniu.

Senus dangtelius verdančiame vandenyje reikėtų pavirti minutę kitą, o naujus tik perlieti karštu vandeniu.

Supylę uogienes palikite juos atvėsti, ir jokiu būdu nepalikite apvertę aukštyn kojom!