Palygino skirtingas kavos rūšis: kuri sveikiausia, o kuri – tikra kalorijų bomba

KavaKai lankysitės kavinėje, atkreipkite dėmesį į kavą, kuria mėgaujatės. Skirtingais būdais pagamintoje kavoje skiriasi baltymų, kofeino ir kalorijų kiekis.

Apžvelkime šešių skirtingų kavos rūšių maistinę vertę.

Espresas (espresso)

Stiprus po valgio tiekiamas gėrimas, tradiciškai ruošiamas be pieno. Tokios kavos puodelyje yra apie 80-100 miligramų kofeino, nėra baltymų ir vos penkios kalorijos, rašo „The Daily Mail“.

„Espresas neturi maistinės vertės, tačiau jis puikia tinka tiems, kurie nori atsikratyti nereikalingų kilogramų. Didelė kofeino dozė turėtų suteikti energijos aktyviai popietei“, – sakė mitybos specialistė Catherine Collins iš Londono St George ligoninės.
Naudos sveikatai balai: 3 iš 5.

Kapučinas (cappuccino)

Kapučinas – tai espresas su dideliu kiekiu karštomis putomis paversto nenugriebto arba nugriebto pieno. Tokios kavos sudėtyje yra apie šešis gramus baltymų iš pieno, nedidelis natrio kiekis ir 150 kalorijos, jei kapučinas ruošiamas su nenugriebtu pienu, jei su nugriebtu, tokioje kavoje bus 95 kalorijos.

„Nors kapučinas nėra geriausias pasirinkimas tiems, kurie norėtų numesti svorio, tokiu būdu paruošta kava – tai puikus baltymų ir kalcio šaltinis, padedantis išsaugoti sveikus kaulus“, – sakė mitybos specialistė C.Collins.
Naudos sveikatai balai: 4 iš 5.

Latė (latte)

Latė ruošiama taip pat iš espreso, tačiau į šią kavą pilama kur kas daugiau pieno nei į kapučiną. Tokios kavos puodelyje yra dešimt gramų baltymų iš pieno, penki gramai riebalų, apie 225 kalorijos, jei ruošiama su nenugriebtu pienu, ir 135 kalorijos, jei su nugriebtu.

„Jei geriate daug latės su nenugriebtu pienu, jūsų organizmas gauna daug baltymų. Jei pageidaujate sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį, rinkitės latę su nugriebtu pienu, – tokioje kavoje baltymų ir kalcio kiekis toks pat kaip ir latėje su nenugriebtu pienu.“

Naudos sveikatai balai: 4 iš 5.

Moka (mocha)

Moka – tai espresas pagardintas pieno puta, šokoladiniu sirupu ir plakta grietinėle. Kadangi tokiu būdu paruoštoje kavoje daug riebalų, kalorijų joje taip pat yra daugiau. Jei moka paruošta su nenugriebtu pienu, joje yra 310 kalorijų, jei su nugriebtu – 230 kalorijų.

„Moka kavos puodelis pagal kaloringumą prilygsta šokolado batonėliui. Šioje kavoje riebalų kur kas daugiau nei paruoštoje kitokiais būdais. Į moką dedama grietinėlės, kurioje skirtingai nuo pieno labai mažai baltymų. Nors ši kava tonizuoja, nėra ką net lyginti su espresu ar americano kava“, – teigė C.Collins.

Naudos sveikatai balai: 1 iš 5.

Amerikano (americano)

Tai tas pats espresas, tik praskiestas verdančiu vandeniu ir paskanintas grietinėle. Paprastai tokios kavos puodelyje kofeino kiekis dvigubai viršija kofeino kiekį espreso puodelyje – jo būna 120-160 gramų. Be grietinėlės amerikano beveik visiškai neturi kalorijų, tačiau jei tokią kavą gersite su grietinėle, jūsų organizmas gaus papildomas 90 kalorijų.

„Nuo tokio kofeino kiekio kai kuriems gali pasidaryti negera, todėl jei esate jautrūs kofeinui, būkite atsargūs. Pagardinę šią kavą grietinėle neabejotinai padidinsite jos kaloringumą, gausite šiek tiek baltymų, nes grietinėlėje daugiau nei dvigubai mažiau baltymų nei piene“, – sakė mitybos specialistė C.Collins.

Naudos sveikatai balai: 3 iš 5.

Mačiato (macchiato)

Tai espresas su šlakeliu pieno putų. Paprastai tokiu būdu paruoštos kavos puodelyje yra keturi gramai pieno, 80 gramų kofeino, 90 kalorijų ir trys gramai baltymų.

„Pieno putoje kalorijų šiek tiek mažiau, tačiau dėl didelio kofeino kiekio kai kuriems žmonėms tokiu būdu pagaminta kava gali kelti hiperaktyvumą“, – teigė C.Collins.

Naudos sveikatai balai: 3 iš 5.