Pavasaris pasibeldė į sielas, spintas ir virtuves

zaliavalgiaiPavasaris… Kovas… Tarptautinė moters diena… – tai būtent tas laikas, kuomet kiekviena moteris atidžiau žvilgteli į veidrodį… Ir dažna nepatenkinta nusuka nuo jo nosį.
„Kaip nenusuksi, jei akis bado pavargusi oda, besisluoksniuojantys ir lūžinėjantys nagai, blizgesį praradę slenkantys plaukai…“, – atsakytų ne viena.

Ne paslaptis, kad iš išvaizdos galima spręsti ir apie moters sveikatą. Kokios tuomet pirmosios pagalbos reikia pavasarį ir ką pataria specialistai?
O ko griebiasi mūsų rajono moterys: sintetinių vitaminų ar daržovių dietų? O gal tiesiog laiku atlikta spintos inventorizacija taip kilsteli nuotaiką, kad kitų „smulkmenų“ jau ir nebepastebime?

Būtent apie tai šis, Kovo 8-osios proga specialiai dailiosios lyties atstovėms parengtas straipsnis.

Vitaminų turi žalios, virtos ir šaldytos daržovės

Jaučiatės mieguista, nervinga, suprastėjo atmintis, puola peršalimo ligos? Akivaizdu – jus užklupo hipovitaminozė ir organizmui reikia pagalbos.
Pavasariop išsenka daržovių ir vaisių atsargos, o tos, kurios dar lieka rūsiuose, būna praradusios didesnę dalį organizmui svarbių medžiagų. Tačiau verta nepamiršti, kad įvairių vitaminų esama ne tik sodo gėrybėse, bet ir kituose maisto produktuose.
Labiausiai organizmui reikalingi vitaminai: C, D, A, B1, B2 ir E.

Vitamino C pavasarį reikia labiau nei bet kada, nes jis padeda apsisaugoti nuo tuomet organizmą dažnai atakuojančių virusų ir infekcijų. Jo gausu šviežiuose vaisiuose ir daržovėse, tačiau termiškai apdorojant maistą šis vitaminas suyra. Geriausias natūralaus vitamino C šaltinis žiemą ir pavasarį – šaldytos uogos ir rauginti kopūstai.

Vitamino D nedideliais kiekiais yra galvijų kepenyse, paukščių kepenėlėse, moliuskuose, riebiose žuvyse, ikruose. Tačiau didžiausią dalį šio vitamino organizmas pasigamina pats, veikiamas saulės šviesos.
Vitaminas A randamas daugelyje daržovių, daugiausia jo yra kukurūzuose, burokuose, morkose, moliūguose, dilgėlėse. Šis vitaminas nesuyra daržoves verdant, taigi ir barščiai, ir moliūgų sriuba leidžia efektyviai papildyti jo atsargas.
Vitaminas B1 palaiko nervų sistemos veiklą, teigiamai veikia medžiagų apykaitą. Šio vitamino mažais kiekais pasigamina ir pats organizmas, tačiau jo nepakanka. Todėl svarbu valgyti ir ryžių, avižų, grikių, riešutų, kiaulienos ir jautienos.
Vitaminas B2 didina hemoglobino kiekį kraujyje, jo yra kiaušiniuose, piene, žuvyje, šviežiose daržovėse.

Vitaminas E dar vadinamas jaunystės vitaminu, jo yra česnakuose, ridikuose, kruopose, duonoje.

Tačiau tai dar ne visi vitaminų šaltiniai pavasarį.

Užšaldytose sodo ir daržo gėrybėse išsaugoma 90-95 procentai vitaminų. Svarbiausia – atšildyti produktus prieš pat vartojant. Pageidautina termiškai neapdoroti arba pakaitinti tik minimaliai. Ledo kristalai suardo ląstelių apvalkalą ir jos, patekusios į organizmą, įsisavinamos lengvai ir greitai.

Ant palangės nesunku patiems užsiauginti svogūnų, laiškinių česnakų, krapų, petražolių, bazilikų, mėtų, tai paprastas būdas papildyti organizmą vitaminų bei biologiškai aktyvių medžiagų. Prieskoniniuose žalumynuose knibždėte knibžda vitaminų ir mineralų. Jie papildo organizmą beta karotenu ir vitaminu K.

Švieži vaisiai, daržovės, uogos, kuriuos perkame parduotuvėje, maistine verte neprilygsta sezono metu mūsų kraštuose išaugintiems vaisiams ir daržovėms, tačiau kai savų nėra, jie irgi padės kovoti su pavasariniu išsekimu.
Termiškai apdorotas daržoves ir vaisius organizmas lengviau įsisavina, nes patroškintos daržovės lengviau virškinamos. Šiluma aktyvuoja augalo ląstelieną, todėl į organizmą patekusios daržovės padeda lengviau šalinti toksinus.
Konservuotos daržovės atėjus pavasariui vitaminų jau nebeturi, bet papildo organizmo mikroelementų atsargas.

Jei suvalgote pakankamai vitaminų turinčio maisto, dar nereiškia, kad organizmas daugumą jų įsisavins. Vitaminus iš žarnyno į kraują ir vidaus organus perneša tam tikri baltymai, tad svarbu, kad organizmas nestokotų ir jų. Jų gaunama su kai kuriais augalais, pavyzdžiui, ankštinėmis kultūromis ar mėsa.

Emocijos – svarbu. Ne paslaptis, kad išgyvenant stresą, vitaminai iš organizmo šalinami sparčiau. Todėl svarbu kontroliuoti emocijas, vengti streso ir aplink save susikurti dvasinį ir emocinį komfortą.

Ankstyvosios daržo gėrybės

Kuo drąsiau žengia pavasaris – tuo labiau priartėja laikas, kai ant stalo išvysime pirmųjų pavasario daržovių. Ar daug vitaminų jose rasime?
Lapinės salotos, cikorija, špinatai – daržovės, kuriose išties yra žmogaus organizmui svarbių vitaminų ir mineralų. Kiekviena salotų rūšis išsiskiria savotiškais skonio niuansais, įvairiose jų rūšyse yra skirtingų vitaminų ir mineralų, todėl kuo įvairesnes vartosite – tuo geriau.

Daugelis įsitikinę, kad agurkuose vitaminų beveik nėra. Tai netiesa. Agurkuose yra visa puokštė mineralų ir vitaminų, o ką tik nuskintuose gausu ir biologiškai aktyvių medžiagų, gamtinių biostimuliatorių. Agurkuose taip pat yra gliukozės, fruktozės, organinių rūgščių. Tartrono rūgštis aktyviai veikia riebalų apykaitą, sulaiko angliavandenių virsmą riebalais, taigi padeda norintiems sulieknėti.

Ridikėliuose gausu sieros, kuri gali sudirginti skrandį, bet juose yra ir vitaminų, kalio, kalcio, geležies. Tad ridikėlis – puikus pasirinkimas bėgant nuo hipovitaminozės.
Šviežios morkos – puikus vitamino A šaltinis. Beje, neišmeskite ir lapkočių – šviežių morkų lapkočių galima įdėti į salotas, troškinti, įpjaustyti į maltinukus.

Patikimiausia vitaminų gauti su maistu

Kitaip nei siūlo populiarios multivitaminų ir mineralų kompleksų reklamos, vitaminus ir mineralus rekomenduojama gerti atskirai. Ypač nepatariama vartoti kompleksų, kuriuose įvairūs vitaminai derinami su daugybe mineralų. Tada beveik nelieka vilties, kad ši Mendelejevo lentelė vienoje kapsulėje atneš organizmui kokios nors naudos. Tokiuose kompleksuose esančios medžiagos, patekusios į skrandį, daugeliu atvejų viena kitą neutralizuoja: cinkas kovoja su kalciu, nes juos įsisavina tie patys receptoriai, taigi nugali stipresnysis, geležis trukdo įsisavinti varį, manganas – magnį, molibdenas – varį, šis – cinką ir molibdeną ir t. t.

Anaiptol ne visi mikroelementai puikiai „sutaria“ vienoje tabletėje su vitaminais. Pavyzdžiui, geležis neutralizuoja vitaminą E.

Beje, ir mikroelementų stygius organizme ne visada toks didelis, kaip mėgina gąsdinti reklama. Pavyzdžiui, žmonėms neretai nustatomas geležies, nikelio, chromo, molibdeno, boro, cinko ir net jodo perteklius – o šie mikroelementai įeina į daugumos populiarių vitaminų kompleksų sudėtį.

Kad išvengtumėte hipovitaminozės, patikimiausia taktika – stengtis visų vitaminų ir mikroelementų gauti su maistu. Taip organizme nesikaups jų perteklius, bent jau pavojingomis dozėmis. Antra, įtarus, kad organizmui trūksta kokių nors medžiagų, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju ir pradėti vartoti konkrečius vitaminus ar maisto papildus – atskirai, o ne su kitais komponentais.

Kokių priemonių pavasarį imasi gerai atrodyti norinčios mūsų rajono moterys? Pakalbinome keletą iš jų.

SONATA VERBUCIANSKESonata VERBUČIANSKĖ,
Rusnės Salos etnokultūros ir informacijos centro kultūrinės veiklos vadybininkė:

– Žinoma, spintą inventorizuoju, nes laikausi nuomonės, kad jei kurio rūbo neprisiminei per metus, tai jo jau ir nebeprisiminsi. Vadinasi, jis tau ir nereikalingas.

Šiemet kartą per dieną pradėjau gerti žaliavalgių kokteilį, kuris man atstoja ir vieną dienos valgymą, nes yra gana sotus. Imu 5-6 įvairių salotų lapus, saujelę špinatų ir du kokius nors vaisius: bananus, kriaušes, tinka ir mangai ar kiviai. Viską suplaku plakikliu ir išgeriu per šiaudelį. Toks „valgymas“ padeda ir figūrą išlaikyti.

Smagiausia, kad ir mano vaikai jau laukia, kad tą kokteilį plaksiu, jie irgi juo tiesiog mėgaujasi.

steponkiene renataRenata STEPONKIENĖ,
Šilutės optikos salono vadovė, gydytoja oftalmologė:

– Manau, kad visus metus reikia gyventi ir maitintis taip, kad pavasaris nekeltų streso. Juo labiau kad žiūrint iš medicininės pusės, jokie dideli svyravimai, tokie kaip „priaugti – numesti“, nėra sveika.

Aš visus metus stengiuosi tinkamai maitintis, jau daug metų sportuoju, gal todėl svoris man nekelia nerimo ir jokių dietų laikytis neprireikia nei vasarą, nei žiemą. Šia prasme aš gal neįdomi pašnekovė. Pavasariui atėjus tik šiek tiek labiau norisi žalių daržovių – greičiausiai pati gamta taip sutvarko.

Kardinalios spintos pertvarkos irgi nedarau, bet šviesesnio, kartais – ir naujesnio rūbo, žinoma, po žiemos norisi. Bet nebūtinai ryškių kaip pavasaris spalvų, tiesiog – šviesesnių.

VALODSKIENE danuteDanutė VALODSKIENĖ,
Šilutės senelių globos namų direktorė:

– Nesu drastiškų dietų ir begalinio lieknėjimo šalininkė jokiais metų laikais, nuo tokių metodų atkalbinėju ir savo darbuotojas. Manau, žmogui reikia įvairių medžiagų, o jų galime gauti tik vartodami įvairų maistą. Reikia žmogui ir tų riebaliukų.
Anksčiau labai mėgau juodą spalvą, bet pastaruoju metu jos kažkodėl atsisakau. Ir šiemet jau nusipirkau keletą ryškių drabužių – pavasarį norisi pasitikti tinkamai ir smagiai. Bet spintai perkratyti nebūtinai laukiu pavasario.

Veidui jokių stebuklingų kaukių nežinau ir jomis nesidomiu, tik tinkamą kremą naudoju tiek vasarą, tiek žiemą. O štai vieną pavasarinį kokteilį, kuris suteikia daug jėgų ir energijos, galiu ir kitoms parekomenduoti.
Išspaudžiu apelsino sultis, pridedu bananą, varškės ir plombyro ledų ir viską išsukusi gaunu tirštą kokteilį. Jis man puikiausiai atstoja mėsą, kurios pastaruoju metu kažkodėl nebenoriu.
Mūsų skaitytojoms siūlome dar keletą vitaminų kokteilių.

Vaisių ir imbiero kokteilis

Reikės: 2 apelsinų, 3 citrinų, 10-15 cm imbiero šaknies, 0,5 stiklinės cukraus, 150 ml vandens, mineralinio vandens.

Iš apelsinų ir citrinų išspauskite sultis – susidarys 500-600 mililitrų. Nulupkite ir plonai supjaustykite imbierą, užpilkite 150 mililitrų vandens, užvirinkite ir pakaitinkite ant silpnos ugnies dar 10-15 minučių.
Vandenį nukoškite, atvėsinkite, įmaišykite cukraus. Tada sumaišykite su citrusinių vaisių sultimis. Atvėsinkite. Atskieskite mineraliniu vandeniu ir ragaukite.

Spanguolių gaiva

Reikės: 400 g šaldytų spanguolių, 200 g cukraus, 2 l vandens, saujos mėtų lapelių.

Šaldytų uogų galima neatšildyti – iš karto užpilkite verdančiu vandeniu, susmulkinkite grūstuvu ir pertrinkite per sietelį, kad atsiskirtų žievelės.
Likusias žieveles užpilkite karštu vandeniu, sudėkite mėtų lapelius, pavirkite 3-5 minutes ant silpnos ugnies. Palikite atvėsti, o tada perkoškite. Į šią gaivą supilkite likusią spanguolių tyrę ir gerai išmaišykite.
Gėrimą galima ragauti ir šaltą, ir pašildytą.

Energijos banga

Reikės: 2 apelsinų, citrinos, 2 bananų, šaukštelio medaus.

Išspauskite apelsinų ir citrinos sultis, bananus nulupkite, supjaustykite, sukrėskite į sultis, viską sudėkite į plaktuvę, įdėkite medaus ir suplakite. Patiekite su citrinos skiltele.

leojar.lt