Penkios Velykų stalo taisyklės

easter-breakfast-1181632 960_720Velykos daugeliui – viena iš keleto progų metuose, kai prie gausiai nukrauto stalo susitinkame su artimiausiais giminėmis. Tačiau jei paklaustume, ką apie šią dieną kalba mūsų kepenys ir kiti organai… Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacijos vadovė, gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit pataria ką daryti, kad mūsų organizmui Velykos netaptų super sunkia penkiakove.

Pirma taisyklė: ragaukite

Patyrę alpinistai naujokus pažįsta iš to, kad pastarieji visas jėgas atiduoda lipimui į viršūnę, o nusileisti, kas dažnai dar sunkiau, jų nebelieka. Panašiai daug žmonių elgiasi prie stalo: nors jis nukrautas įvairiais patiekalais, o virtuvėje dar laukia desertas, manome, kad prisivalgyti turime visko – jei silkės, tai daug, jei karštas patiekalas, tai tiek, lyg nebūtume prieš tai suvalgę visos lėkštės šaltų užkandžių, o paskui dar tortas. Ką žmonės pasakys, jei neįveiksime viso mums įdėto gabalo?..

Tad dažnas vaizdas, kai vos įpusėjus šventinius pusryčius ar pietus, paslapčia traukiamos įvairios virškinimą lengvinančios tabletės ir vėl grįžtama į kovą su maistu.

Taip, maisto papildai, vaistai, tokie kaip būtinųjų fosfolipidų turintys preparatai, padeda mūsų kepenims, medikai juos rekomenduoja vartoti net profilaktiškai, jei turite viršsvorio ar suriebėjusias kepenis, nes būtinieji fosfolipidai padeda atsinaujinti kepenų ląstelėms ir reguliuoja sutrikusią lipidų apykaitą. Tačiau tai ne panacėja, kuri už jus suvirškins visa kalną maisto, kurį suvertėte į save.

Ragaukite ir valgykite saikingai, kad pajustumėte tikrąjį patiekalų skonį. Tikrai nebūtina suvalgyti penkių kotletų, kad pajustumėte jų skonį. Net įsidėdami vos po gabaliuką visko, kas ant stalo, jūs suvalgysite daugiau nei įprasta jūsų vakarienė ar pietūs. O kepenys jums padėkos.

Antra taisyklė: kiaušiniai

Sveikam žmogui nieko tokio per dieną suvalgyti 1-2 kiaušinius, Velykų proga galima sau leisti ir 3. Tačiau jei valgysite daugiau, neatlaikęs tokio baltymų kiekio sutriks jūsų virškinimas.

Ypač atsargiems reiktų būti sergantiems inkstų ligomis, nes baltymų įsisavinimas apkrauna inkstus, taip pat tiems, kieno kraujyje daug cholesterolio, sergantiems diabetu, gelta, jei turite nesveiką tulžies pūslę. Ir dažydami kiaušinius įvertinkite, kad suvartoti juos reikia per 3 paras.

Trečia taisyklė: daug nebūtinai nesveika

Tradiciškai Velykų stalas turi būti nukrautas kuo daugiau patiekalų. Tačiau tik nuo mūsų priklauso, kokie jie bus. Juk mėsą galime pakeisti žuvimi. Jos Lietuvos gyventojams derėtų valgyti daugiau, ypač riebios jūrų žuvies, nes tai omega-3 šaltinis, o lietuviams šiandien ypač trūksta mono nesočiųjų riebalų rūgščių ir omega-3 riebalų. Taip pat jų yra alyvuogių, linų sėmenų ir kanapių sėklų aliejuose.

Mėsą reiktų rinktis liesesnę, gaminti be pridėtinių riebalų – troškinti, virti. Kuo mažiau vartoti dešrų, dešrelių. Jei turite problemų su kepenimis, reiktų vengti subproduktų.

Ketvirta taisyklė: stalą nuspalvinkite daržovėmis

Nuspalvinkite vaišių stalą daržovėmis, bus ne tik skanu, bet ir sveika, nes kiekvienos spalvos daržovė turi skirtingų oksidacinių medžiagų, vitaminų, mineralinių medžiagų. Priklausomai nuo amžiaus, fizinio aktyvumo, žmogui per dieną rekomenduojama suvalgyti ne mažiau dviejų saujų daržovių.

Atsargesni galite būti su vaisiais – tai puikus desertas, gera alternatyva pyragaičiams, bet juose yra natūralaus cukraus, tad padauginti nereikia. Per vieną kartą rekomenduojama ne daugiau kaip kumščio dyžio vaisius, tačiau priklausomai nuo amžiaus, fizinio aktyvumo galima suvartoti kelias vaisių porcijas per dieną.

Penkta taisyklė: mažiau cukraus

Suvalgius cukraus smegenyse išsiskiria laimės hormonas dopaminas ir žmogus 20-30 minučių jaučiasi laimingesnis. Kartu organizme išskiriamas insulinas, kuris per 20 minučių cukraus kiekį sumažina taip, kad jo lieka mažiau nei norma. Tada žmogus gali jausti alkį (o tai tiesus kelias į persivalgymą), nuovargį, kitus simptomus.

Cukrus mūsų dienų rykštė, nes pridėtinio cukraus yra visur. Kasdien turėtume suvartoti apie 6 arbatinius šaukštelius cukraus, šiandien Lietuvos gyventojai suvartoja apie 20 šaukštelių. O cukrus tai ne tik antsvoris, bet ir rezistentiškumas insulinui, blogojo cholesterolio ir trigliceridų kiekio padidėjimas. Anksčiau šios bėdos kamavo 50-mečius, dabar jau ir 12 metų vaikus.