Prekybininkai ne visada atsakingi, tad galvoti turi pirkėjai

turgavietese produktaiKarščiai, ypač – tokie kaip šiemet, neabejotinas rizikos faktorius nusipirkti nekokybiškus, ir dėl to sveikatai kenksmingus maisto produktus. Ir ne tik laikinosios prekybos vietose, bet ir turguose, parduotuvėse ar net viešojo maitinimo įmonėse.

Todėl Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai vasarą buvo ypač suaktyvinę tikrinimus.

Šiemet nuo gegužės vidurio iki rugpjūčio 20 dienos atlikti 57 tokių prekybos vietų patikrinimai, įmonių, kuriose rasta pažeidimų, darbuotojams skirtos baudos, o viena kavinė net buvo laikinai uždaryta.

Rasta ir taršos, ir nešvaros

„Kai orai būna karšti, maisto produktus turime rinktis itin atidžiai – perskaityti ženklinimo etiketes, atkreipti dėmesį, ar nepasibaigęs tinkamumo vartoti terminas, nepirkti nelegaliose vietose – turgaviečių prieigose“, – sako Šilutės VMVT valstybinis inspektorius Mantas Norvilis.

Štai tik per du minėtus mėnesius kartu su kolegomis pažeidimų jis aptiko 7 parduotuvėse ir laikinosios prekybos vietose – turgavietėse. Dažniausi pažeidimai – pasibaigęs tinkamumo vartoti terminas, produkto laikymo sąlygų ir bendri higieniniai pažeidimai – netvarkingos patalpos, nešvari įranga ir t.t.

Kartu su greitojo maisto užkandinėmis rajone turime net 120 įvairių viešojo maitinimo taškų. Per minėtą laikotarpį patikrinti 29 iš jų. Dėl rastų pažeidimų keturių įmonių atsakingiems darbuotojams skirtos nuobaudos, o vienos miesto pakraštyje esančios kavinės veikla dviem savaitėms net buvo sustabdyta.

Šioje kavinėje, pasak M.Norvilio, rastos tiesiog viena ant kitos sukrautos dėžės, kuriose buvo sudėta ir kepta smulkinta paukštiena, ir jau paruošti produktai, ir švieži vaisiai, o dėžučių dugnai tiesiogiai lietė produktus. Tai – grubus higienos pažeidimas, vadinamosios kryžminės taršos pavyzdys.

Be to, kavinėje netinkamai vykdyta savikontrolė, jos šeimininkai negalėjo pateikti kai kurių gaminamų produktų receptūrų ir technologinių aprašymų, o kai kurie darbuotojai dirbo net nesitikrinę sveikatos.

Dirbti kavinei leista tik tada, kai buvo pašalinti visi trūkumai.

Kitų trijų viešojo maitinimo įstaigų atsakingi darbuotojai atsipirko baudomis, kurios skirtos už tai, kad šaldikliuose aptikta neženklintų produktų, todėl tikrintojams buvo neaišku, nei iš kur jie paimti, nei iki kada juos galima vartoti. Rasta nebetinkamų vartoti produktų (baigėsi vartojomo terminai).

Nelegalius prekeivius verčiau aplenkti

M.Norvilis džiaugiasi, kad šiemet rajone kol kas nebuvo nė vieno infekcinių ligų protrūkio, bet primena, kad atsargūs turi būti visi: ir prekybininkai, ir pirkėjai.

„Renkantis produktus reikia atidžiai skaityti ženklinimo etiketes, pravartu ir tiesiog vizualiai įvertinti produktą: pažiūrėti, ar nepakitusi jo spalva, ar nėra nebūdingo kvapo. Be to, neverta pirkti gaminio, kurio ženklinimo etiketė nuplėšta, perklijuota, nes taip gali būti slepiamas tikrasis produkto tinkamumo vartoti terminas“, – įspėja M.Norvilis.

Pasak inspektoriaus, nereikėtų pirkti tų greit gendančių maisto produktų, kurie pardavinėjami ne iš šaldymo įrenginių. Pro visus nelegalius prekeivius, įsitaisiusius už turgaviečių teritorijos, jis pataria verčiau praeiti pro šalį.

Vasarą ypač dažnai buvo tikrintos kaimų turgavietės. Jose taip pat aptinkama ir netinkamai laikomų, ir neženklintų maisto produktų. Beje, pirkėjai į tokius dalykus dažniausiai nekreipia dėmesio, nors VMVT nuolat ragina nepirkti ir burnon nedėti tokių produktų.

Dalis pardavėjų vis dar rizikuoja ir nesitikrina sveikatos.

Parduotuvėse dažniausiai netinkamai yra laikomi pieno ir mėsos produktai, kiti rečiau.

Vasarą VMVT specialistai visada aptinka daugiau pažeidimų nei šaltuoju metų laiku, o viena iš to priežasčių yra ta, kad karštuoju metu kur kas dažniau genda šaldymo įranga. Todėl ir darbo inspektoriams padaugėja.

Pastebėjus panašius pažeidimus ar įsigijus nekokybišką maisto produktą, galima pranešti visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu – 8 800 40403 arba www.vmvt.lt užpildyti anoniminę skundo anketą.