Rajono kavinėms ir restoranams jau skiriami… puodeliai

kaviniu vertinimas puodeliai valnaJau ir mūsų rajono kavinėse bei restoranuose galima pamatyti naujovę: ženklą su kavos puodeliais, žymintį viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams įvertinimą.

Tokią tvarką, kuria siekiama apsaugoti vartotojų interesus, ginti jų teises ir skatinti sąžiningo verslo konkurenciją su maistu susijusių paslaugų srityse, dar pernai liepos mėnesį patvirtino Seimas, o įsigaliojo ji lapkričio 1-ąją.

Nuo to laiko už tokį vertinimą atsakingi Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai patikrino 3 mūsų rajono įmones ir skyrė joms vadinamuosius puodelius.

Tikrinimą vykdžiusi valstybinė maisto produktų inspektorė Virginija Kirjanovienė sako, kad bendra mūsų rajono viešojo maitinimo įmonių būklė yra nebloga.

Tikrintojai negali „pripaišyti“

Respublikinės VMVT direktoriaus Jono Miliaus nurodymu buvo patvirtinta ir maitinimo įstaigų vertinimo tvarka. Pagal ją, visapusiškai puikiai dirbančios ir visus higienos reikalavimus išpildančios įmonės įvertinamos 5 kavos puodeliais, tos, kurių higienos būklė gera – 4-iais puodeliais, kurių vidutiniška – trimis, jei būklė patenkinama – tik dviem, o jei nepatenkinama – vos vienu puodeliu.

Šilutės VMVT tikrintojai verslininkų neužgriuvo netikėtai. Spalio pabaigoje čia surengtas pasitarimas, kuriame viešojo maitinimo įmonių vadovai supažindinti su vertinimo tvarka ir reitingavimu, o pats reitingavimas pagal patvirtintą planą pradėtas lapkričio viduryje, tad įmonės suspėjo jam pasirengti.

Tikrintojai vertina patalpų higieninę būklę, ar yra karštas ir šaltas tekantis vanduo, ar darbuotojai dėvi švarius rūbus, ar maisto subjektas vykdo savikontrolę, ar nėra nebetinkamų vartoti (baigėsi terminas) maisto produktų, ar ruošiant maistą nevyksta vadinamoji kryžminė tarša, kai jau paruošti maisto produktai laikomi kartu su žaliais ir termiškai neapdorotais, ir daug kitų sričių.

V.Kirjanovienė sako, kad tikrintojai negali savivaliauti ir „pripaišyti“ nebūtų pažeidimų, mat verslininkams suteikta teisė per dvi savaites jų sprendimą apskųsti. Tuomet vyksta dar vienas vertinimas, tik jį jau atlieka tarnybos viršininkas arba kitų tarnybų inspektoriai.

Per metus – nė vieno vartotojo skundo

Pirmosios buvo patikrintos UAB „Valna“ kavinė – užkandinė Žemaičių Naumiestyje, esanti Dariaus ir Girėno gatvėje, UAB „Liepos žiedas“ kavinė „Viesulas“ Švėkšnoje ir UAB „Auresima“ kaviniu vertinimas puodeliai valna kolektyvas 1kavinė „Rambynas“ Šilutėje.

Pasak V.Kirjanovienės, visų trijų įmonių higienos būklė yra gana nebloga, bet ir pasitempti dar galėtų. Tad sudėjus visus balus, „Valnai“ skirti 4, „Viesului“ ir „Rambynui“ – po 3 puodelius.

Reitingavimo lyderės – kavinės „Valna“ savininkė Valerija Laurinaitienė sakė, jog jos įmonei nebaisūs jokie tikrinimai, net ir netikėti. Verslininkė džiaugiasi, kad jos kolektyvas dirba sąžiningai, savo pareigas visi atlieka taip, kad prikibti nėra prie ko. Maisto gaminimo procesą nuolat kontroliuoja ir pati p.Valerija.

Pasiekimą žymintį ženklą su 4 puodeliais kavinės šeimininkė dar nebuvo pakabinusi matomoje vietoje, bet dabar sakė tai padarysianti. 

Šilutės (VMVT) per šiuos metus planuoja patikrinti visas rajono kavines ir restoranus, visi jie bus reitinguoti.

Verslininkai, pasak inspektorės, domisi reitingavimo sistema, klausia patarimų, o VMVT specialistai stengiasi konsultuoti.
Gera žinia ir ta, kad per visus 2013-uosius metus Šilutės VMVT negavo nė vieno vartotojo skundo dėl nekokybiškų patiekalų ar netenkinančio aptarnavimo, rajone nebūta ir ligų protrūkių.   

„Įmonės tvarkosi, tad tikiuosi, kad 1 ar 2 puodelių niekam nereikės skirti, juo labiau – skirti baudų ar stabdyti veiklos. Manau, kad vasaros turistinį sezoną pasitiksime ir turistus priimsime dar labiau pasitempę“, – sako V.Kirjanovienė.

Reklamuotis galima

„Šilutės naujienos“ pastebėjo, jog kai kurių rajono viešojo maitinimo įmonių valgiaraštyje atsirado įrašai, jog toje maitinimo įstaigoje nenaudojami šaldyti maisto produktai. „Ar tai privaloma, o gal tik gudrus kai kurių verslininkų savireklamos triukas?“, – klausėme V.Kirjanovienės.

Pasak specialistės, įmonės gali deklaruoti, kad jos nenaudoja šaldytų produktų, sriubų ar padažų, iš anksto pagamintų patiekalų, bet tai turi būti tiesa. O jei tikrinimo metu tokių produktų būtų rasta, tai būtų vertinama kaip vartotojų klaidinimas ir jų teisių pažeidimas.