Restorano „Prie Peterso tilto“ atidarymas – įvykis, išjudinęs Rusnę

PETERSOKelerius metus buvusi be viešojo maitinimo paslaugų Rusnė šiemet pasikeitė iš esmės – nuo pat vasaros pradžios miestelio centre svečius pasitinka mažutė, jaunimo pamėgta greito maisto užkandinė, kuriai prilipo „Kebabinės“ pavadinimas. O rudenėjant – rugpjūčio 12 dieną – rusniškiams ir salos svečiams duris atvėrė restoranas „Prie Peterso tilto“.

Jau du mėnesiai praėjo nuo atidarymo dienos, O pripažinimas ir lankytojų skaičius per tą laiką čia tik auga.
Apsisprendė kurti savo verslą

Restorano „Prie Peterso tilto“ rusniškiai kantriai laukė ir net neabejojo, kad čia bus sukurta puiki laisvalaikio vieta. Juolab kad PETERSO 1jau pusmetį prieš atidarymą visi žinojo, jog restoraną čia kurti ėmėsi kintiškiai verslininkai Audra ir Vidas Rimkai. Tai ta pati šeima, kuri jau prieš dešimtmetį Kintuose atidarė kavinę „Kuršiai“, kurios populiarumas neblėsta. O Šilutėje bene kiekvienam greito maisto mėgėjui yra žinoma Rimkų įkurta picerija „Star Pizza“.

Audra ir Vidas „Šilutės naujienoms“ pasakojo, kad imtis viešojo maitinimo verslo jie sumanė tik šiek tiek daugiau kaip prieš dešimtmetį. Audra yra mokiusis Kauno politechnikos institute Visuomeninio maitinimo fakultete, o darbo karjerą pradėjo Šilutės visuomeninio maitinimo įstaigose nuo padavėjos pareigų. Karjera sekėsi – vadovai vertino jos sugebėjimus, jai buvo patikėta dirbti rajono restoranų virtuvėse ir netgi organizuoti jų darbą.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, puikiai šeimininkaujanti Audra dirbo nevienoje privačioje viešojo maitinimo įmonėje, ir svetimiems žmonėms yra padėjusi kurti maitinimo paslaugas, organizuoti virtuvės darbą. Tai truko tol, kol jos sutuoktinis Vidas apsisprendė ir pasiūlė Audrai savo gabumus realizuoti dirbant su visa šeima – pradėti kurti savo verslą. Tokiam tikslui jis netgi paliko policijos inspektoriaus darbą, pasinaudodamas teise išeiti į pensiją.

Ir štai jau dešimtmetis visa šeima puoselėja savo verslą: Audra organizuoja virtuvės darbus, sukasi kartu su samdytomis šeimininkėmis, o Vidui su vaikais tenka visi kiti rūpesčiai: patalpų ir įrangos priežiūra, maisto produktų tiekimas.

Aplinka nulėmė stilių

PETERSO 2Atidaryti restoraną Rusnėje, pasak Audros ir Vido, jie buvo raginami jau senokai, ne kartą apie tai buvo užsiminusi ir Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė. Tačiau galutinį apsisprendimą nulėmė geras šeimos bičiulis: jis, sužinojęs apie idėją steigti kavinę ar restoraną Rusnėje, pats pasiūlė privačias buvusio senojo pašto patalpas.

Pasak Audros, apžiūrėjus pasiūlytą pastatą abejonių neliko, ji mano, kad geresnės vietos Rusnėje, ko gero, ir nepavyktų surasti.

Pro restorano „Prie Peterso tilto“ langus atsiveria tiesiog unikali panorama: Peterso tilto liekanos, senojo tilto papėdė, virtusi apžvalgos aikštele, ir senas Rusnės žibintas, Atmatos upės krantai, prieplauka, takas, vedantis link skulptūros Gandžiui ir Kalenbachui. Kitoje buvusio tilto papėdės pusėje yra erdvi Rusnės švenčių ir renginių aikštė.

Pastatas ir jo aplinka nulėmė, kad naujojo restorano vidus turėjo būti ne modernaus stiliaus, bet primenantis senesnius laikus.

Pasak Audros ir Vido, kurdami restorano interjerą jie apsiėjo be dizainerių ir apdailininkų. Visa šeima lipdė kiekvieną interjero detalę, taikydami prie įsigytų baldų ar įrangos. Sumanymus įgyvendino pats Vidas su sūnumis Vygantu ir Daivaru.

Valgiaraštis – negausus, bet kokybiškas

Restorano šeimininkai sakė neturintys tikslo nustebinti lankytojus patiekalų ir užkandžių gausa. Jų nuomone, vystant veiklą vietovėje, kur gyvena nedaug žmonių ir vos ne visi vienas kitą pažįsta, yra labai svarbu maisto kokybė ir malonus aptarnavimas. Todėl 4-5 užkandžių, trijų sriubų ir 5-6 karštųjų patiekalų tikrai pakanka.

Visi patiekalai čia ruošiami tik klientui užsisakius, šildomų ar iš anksto paruoštų pusgaminių nėra.

Nors ir gyvename žvejų krašte, pasak Vido, didžiausias jo rūpestis – gauti šviežiai sugautą sterką, ešerį, lydeką, karpį ar kitokią žuvį. Neįtikėtina, bet kavinės „Kuršiai“ ir restorano „Prie Peterso tilto“ virtuvėse apsieinama be žuvies iš šaldiklių – čia naudojama tik šviežiai sugauta, atvėsinta žuvis.

Restorano „Prie Peterso tilto“ virtuvėje sumontuota ypatinga amerikietiška krosnis, kurios vidus išklotas medžio anglimi, o kepamas produktas gauna tolygų karštį visu plotu, todėl greit apskrunda ir išsaugo turimas sultis. Žuvis ir mėsa kepama ant natūralių medžio anglių, nenaudojant jokių riebalų.

Kuriant valgiaraštį, pasak Audros, stengtasi nekartoti kavinės „Kuršiai“ patiekalų, tačiau Kintuose išgarsėjusį sterką, iškeptą tarkuotose bulvėse, teko įtraukti ir į Rusnės restorano valgiaraštį. Šis patiekalas yra unikalus ir ypač mėgiamas, jį sukūrė ir Audros virtuvei padovanojo prūsiškos kilmės kintiškė Erika Rudmokienė.

Restorano Rusnėje valgiaraštis dar keisis. Pasak Audros, jau dabar į jį įtraukti keksiukai, kepami pagal rusniškės Trautės Bakutienės receptą. Tikimasi, kad ir kiti vietos gyventojai pasidalins senojo paveldo patiekalų receptais ir taip bus sukurtas savitas, rusniškiams ir jų svečiams įdomus valgiaraštis.

Pavargusius priglaus, prioritetas – rusniškiams

Restoranas „Prie Peterso tilto“ – ne tik viešojo maitinimo vieta. Antrajame pastato aukšte yra įrengti poilsio kambariai: du – liukso ir du standartiniai numeriai su vonios kambariais.

Audra ir Vidas džiaugiasi, kad rusniškiai taip šiltai juos priėmė, kad nuolat jaučia jų palaikymą, dėmesį. Juk visiems aišku, kaip nelengva pradėti naują veiklą.

Restorano šeimininkai savo ruožtu irgi stengiasi, kad jų įmonė taptų kuo artimesnė rusniškiams: jau dabar restorane dirbti ir kambariuose tvarkytis yra priimta 10 darbuotojų, kurios pamainomis dirba visą savaitę. Priimant į darbą pirmumo teisė buvo suteikta rusniškiams, gal todėl iš dešimties čia priimtų darbuotojų 8 yra salos gyventojai.