Ryškiaspalvis moliūgas pagerins nuotaiką ir sveikatą

pumpsVien pažvelgus į ryškiai oranžinius moliūgus pagerėja nuotaika. Tačiau jų patariama valgyti ne tik tiems, ką slegia niūri rudens nuotaika. Moliūgai teikia energijos, stiprina imunitetą, gerina kraujo apytaką ir virškinimą.

Moliūgai ypač vertinga daržovė vėlų rudenį ir žiemą, kai šviežių daržovių mažai. Tai puikus dietinis ir gydomasis produktas. Jame daug askorbino rūgšties, karotino, o pagal geležies kiekį moliūgai tarp daržovių – čempionai. Juose yra B, C, E, D, PP vitaminų grupės, taip pat reto vitamino T, kuris pagreitina apytakos procesus organizme.

Moliūgų ląsteliena nepluoštinė, gerai išverdama, lengvai pasisavinama. Moliūgų sudėtyje nemažai mikroelementų, skatinančių kraujo gamybą, todėl jų patiekalai rekomenduojami sergantiems mažakraujyste, ateroskleroze. Ši daržovė naudinga susirgus kepenų, inkstų ligomis, reguliuoja virškinimą, padeda išvengti širdies kraujagyslių ligų ir hipertonijos.

Padeda sergant

92 proc. moliūgo sudaro vanduo, vaisiaus minkštimas turi cukraus, įvairių vitaminų, o sėklos – 36-52 proc. riebiojo aliejaus, fitosterinų, dervinių medžiagų, organinių rūgščių.

Kadangi moliūgai turi nedaug organinių rūgščių ir ląstelienos (0,7 proc.), juos patariama valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis, o dideli pektino kiekiai gydo storųjų žarnų uždegimą, padeda iš organizmo pašalinti cholesteriną.

Šviežias moliūgų minkštimas valgomas, kai užkietėję viduriai (iki 0,5 kg per dieną). Kadangi moliūgai nekaloringi, juos siūloma valgyti turint antsvorį.

Medikai pastebėjo, kad Balkanų šalyse, kuriose žmonės valgo daug moliūgo sėklų, vyrams rečiau pasitaiko prostatos hiperplazija.

Liaudies medicinos patarimai

* Jei norite išvengti prostatos ligų, kasdien suvalgykite apie 2-3 valgomuosius šaukštus moliūgo sėklų. Moliūgų sėklų preparatai gali būti skiriami esant I ar II prostatos gerybinės hiperplazijos stadijai.

* Jei sergate prostatitu, išgerkite po 200 ml moliūgų sulčių 3-4 kartus per dieną ir suvalgykite 2-3 šaukštus sėklų.

* Jei kankina irzlumas bei nemiga, gelbėkitės šviežių moliūgų sultimis su medumi.

* Jei tinimo priežastis – širdies ir kraujagyslių ligos, kasdien išgerkite pusę stiklinės moliūgų sulčių.

* Jei esate linkę sirgti inkstų ligomis, šlapimo takų infekcijomis, turite šlapinimosi sutrikimų, į savo valgiaraštį įtraukite moliūgų košę. Ją rekomenduojama valgyti du kartus per dieną.

* Nuo inkstų ir kepenų ligų patariama gerti šviežias minkštimo sultis: po 0,5-1 stiklinę per dieną.

* Jei nusideginote arba apsiplikinote karštu vandeniu, sergate egzema, šviežio vaisiaus minkštimą dėkite ant pažeistų vietų.

* Jei sergate mažakraujyste ir stokojate geležies, 4-5 kartus per dieną suvalgykite 20-150 g virto moliūgo, ir jums nebeprireiks geležies preparatų.

* Jei norite veiksmingos dantų ėduonies profilaktikos, mėgaukitės patiekalais iš moliūgų, nes juose daug fluoro. Fluoro paros norma – 1 mg. Šią dozę galima gauti suvalgius 500 g moliūgo.

* Jei sergate onkologine liga, į valgiaraštį įtraukite patiekalus iš moliūgų. Jų mineralinės medžiagos – varis, geležis ir cinkas skatina fermentų, kovojančių su vėžinėmis ląstelėmis, išsiskyrimą.

Skanus ir vertingas maistas
Moligas
Iš moliūgų gaminama daugybė patiekalų. Iš šios daržovės minkštimo galima ruošti tyrę, kuri tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų.

Moliūgų minkštimą supjaustykite kubeliais ir išvirkite puodą uždengus dangčiu ant silpnos ugnies nedideliame kiekyje vandens, kol jis visai išgaruos. Sutrinkite tyrę, įberkite cukraus ir druskos. Tokia tyrė – garnyrų ir savarankiškų patiekalų pagrindas, jos galima dėti į košę (manų, ryžių, avižų), ji tinka ir prie bulvių. Skoniui pagerinti galima įdėti keptų svogūnų, salierų, petražolių, česnako, pomidorų padažo arba muskato riešutą.

Moliūgus galima virti, kepti, troškinti, gaminti iš jų blynelius. Jie puikiai dera ir prie kitų daržovių – bulvių, pomidorų.

Moliūgų sriuba

0,5 kg moliūgų, 1 l vištienos sultinio, po pusę šaukšto sviesto, miltų ir cukraus, šiek tiek druskos, baltųjų pipirų, cinamono, malto imbiero, 100 g virto kumpio ir 100 g saldžios grietinėlės.

Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite kubeliais ir virkite sultinyje 15 min. Gautą masę sutrinkite ir dar pakaitinkite. Sviestą ištirpinkite, sumaišykite su miltais, sudėkite į sriubą, gerai išmaišykite ir pagardinkite prieskoniais. Kumpį supjaustykite plonomis juostelėmis, sudėkite į sriubą ir įpilkite plaktos grietinėlės.

Moliūgų troškinys

1 kg moliūgų, 2-3 morkos, 2 svogūnai, petražolių arba salierų ryšelis, 1-2 pomidorai (švieži, šaldyti arba pomidorų tyrė), augalinio aliejaus, druskos.

Nulupkite moliūgo žievę, supjaustykite jį gabalėliais, pasūdykite, apkepkite iš abiejų pusių. Svogūnus supjaustykite, pasūdykite, apkepkite. Morkas supjaustykite gabalėliais arba stambiai sutarkuokite, pasūdykite, apkepkite. Į puodą sluoksniuodami sudėkite: moliūgą, svogūnus, morkas, petražoles, stambiai supjaustytus pomidorus (arba pomidorų tyrę). Užpilkite 100 g vandens ir uždengę dangčiu troškinkite ant silpnos ugnies 20-30 minučių. Skanu patiekalą valgyti šaltą.

Trokinys molige 1Troškintas moliūgas su kiauliena ir daržovėmis

1 didelis moliūgas, 300 g kiaulienos, 1 morka, 1 raudonasis saldusis pipiras, 1 ananasas.

Nupjaukite moliūgo viršų ir išvalykite sėklas. Supjaustytą gabalėliais kiaulieną bei morką pakepkite. Viską sudėkite į puodą. Po to įdėkite supjaustytą šiaudeliais saldųjį pipirą, ananasą (šviežią arba konservuotą savo sultyse). Viską sumaišykite, įpilkite truputį vandens ir troškinkite. Po to visas daržoves sudėkite į išskobtą moliūgą, apvyniokite folija ir įdėkite į neįkaitintą orkaitę. Nustatykite neaukštą temperatūrą ir kepkite moliūgą apie valandą. Ant stalo patiekite visą moliūgą.

Marinuoti moliūgai

500 g moliūgų, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė 3 proc. acto, cinamono lazdelė, 4 gvazdikėliai.

Actą, cukrų bei prieskonius pavirkite, sudėkite supjaustytą kubeliais moliūgą ir virkite ant silpnos ugnies, kol moliūgas taps skaidrus.

Sklindžiai su moliūgais ir dešra

120 g moliūgo, 50 g daktariškos dešros, 1 kiaušinis, 20 g miltų, 15 g sviesto, druskos.

Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir smulkiai sutarkuokite. Dešrą smulkiai sukapokite arba sumalkite mėsmale. Kiaušinio trynį išplakite, dėkite moliūgą su dešra, įdėkite miltų ir druskos, išmaišykite. Šaukštu masę dėkite ant keptuvės ir kepkite iš abiejų pusių. Patiekite sklindžius karštus, atskirai patiekite pomidorų padažo.

Moliūgų apkepas

1 kg moliūgų, 150 g sviesto, 4 kiaušiniai, 50 g cukraus, 200 g lakštinių, cinamono, druskos.

Lakštinius išvirkite, nukoškite. Moliūgą smulkiai supjaustykite, pasūdykite ir pakepkite augaliniame aliejuje neuždengę dangčiu, po to sudėkite kartu su lakštiniais. Kiaušinius suplakite su cukrumi, sumaišykite su moliūgu ir lakštiniais, įdėkite cinamono, vėl sumaišykite, sudėkite į formą ir kepkite orkaitėje.

Moliūgų košė

1 nedidelis moliūgas, 1 l pieno, 3 šaukštai cukraus, 2-3 šaukštai riešutų sviesto arba 50 g sviesto, žiupsnelis cinamono, razinų.
Moliūgą nulupkite, supjaustykite ir virkite piene 20-25 minutes, kol suminkštės, įdėkite sviesto, cinamono ir razinų. Galima patiekti ir šaltą, ir karštą.

Moliūgai su ryžiais

1-1,5 kg moliūgų, 0,5 stiklinės ryžių, 1 l pieno, 1 šaukštas sviesto, vanilino, cukraus, druskos pagal skonį.

Ryžius išvirkite. Moliūgą nulupkite, supjaustykite gabalėliais, užpilkite virintu vandeniu ir virkite 10 min. Vandenį nupilkite. Užpilkite verdančiu pienu, suberkite ryžius ir sutrinkite. Į košę įdėkite druskos ir cukraus. Pavirkite dar 15-20 min., baigiant įdėkite sviesto.

Moliūgų džemas

1,5 kg moliūgų, 1 l vandens, 2 apelsinai, 3 citrinos, keletas gvazdikėlių, 1 kg cukraus.

Moliūgus nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Apelsinus bei citrinas gerai nuplaukite ir neluptus supjaustyti plonais griežinėliais. Viską sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite pusvalandį. Suberti cukrų, įmesti gvazdikėlius ir maišyti, kol cukrus ištirps. Pavirkti dar 25-30 min. Karštą džemą išpilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti.

TRUMPA TEKSTINĖ REKLAMA SU NUORODA 60€/MEN.