Šakotis, dzūkų bandos ar žuvienė – kas taps virtuvės karaliumi?

Kuris prgastonominis projektasoduktas turėtų būti tituluojamas Lietuvos virtuvės karaliumi? Atsakymas paaiškės jau lapkričio 19 dieną, kada bus paskelbtas geriausias Lietuvos gastronominis projektas. Iki to laiko gyventojai kviečiami atiduoti ir savo balsą už jų mėgstamiausią lietuviškos virtuvės produktą.

Tai padaryti jie gali apsilankę „Facebook“ paskyroje „Likeable Lithuania“. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukęs projektas taip pat bus apdovanotas šventinės ceremonijos metu.

„Žuvienė, šakotis, vaisių vynas, dzūkų kepamos bandos – tai tik maža dalis tų, kurie šiandien rungiasi dėl geriausio gastronominio projekto vardo. Į konkurso finalą patekę 10 gastronominių projektų atspindi gilias kulinarines tradicijas, kurios reprezentuoja tiek mūsų šalies istoriją, tiek nacionalinį charakterį. Būtent todėl norėtume pakviesti gyventojus išreikšti savo nuomonę ir balsą atiduoti už tuos projektus, kurie, jų manymu, geriausiai atspindi mūsų šalies virtuvę. Nors esame maža šalis, bet tikrai galime nustebinti ir daug ko mačiusius“, – sakė Valstybinio turizmo departamento, vykdančio geriausio gastronominio projekto rinkimus, direktorė Jurgita Kazlauskienė.

Konkurse dalyvauja gastronominiai projektai iš skirtingų Lietuvos regionų. Aukštaitijai atstovaujantys ignaliniečiai kviečia užsukti paragauti tradicinės žuvienės, verdamos laikantis ilgamečių tradicijų.

Anykštėnai prisistato su visoje Lietuvoje garsiu vynu „Voruta“, gaminamu iš vietinių ūkininkų užaugintų žaliavų. Taip pat jie kviečia į kelionę siauruoju geležinkeliu, kur galima plačiau sužinoti apie vyninės istoriją, vaisių vyno gamybos ypatumus ir padegustuoti paties išgirtojo gėrimo.

Pakruojis į svečius kviečia tikro lietuviško alaus mėgėjus. Čia esančiame dvare lietuviško alaus gamybos tradicijos puoselėjamos jau nuo XIX amžiaus.

Projekte dalyvaujantys dzūkai kviečia paragauti skaniausio lietuviško saldumyno – šakočio. Druskininkuose įsikūręs šakočių muziejus, kuriame eksponuojamas ir didžiausias pasaulyje 3,72 m aukščio šakotis.

Užsukę į Punią, susipažinsite su dzūkišku kulinariniu paveldu – bandomis. Vietos bendruomenės įrengtoje Panemunės dzūkų pirkioje vyksta edukacinė programa, kurios temos atspindi dzūkų papročius bei tradicijas.

Suvalkijos lygumose gyvenantys šakiečiai svečius kviečia užsukti į zanavykų krašto „ragaučių“ (degustaciją). Jo metu svečius pasodinusi už tradiciniais indais ir zanavykų valgiais padengto stalo, šeimininkė supažindina su šio krašto tradicijomis. O visai netoli nuo čia – Jurbarke – yra įsikūręs ir „Medaus slėnis“. Čia galima paragauti įvairiausių rūšių medaus, pavyzdžiui, kiaulpienių, aviečių ar lipčiaus.

Pamario kraštas kviečia visus žuvies mėgėjus. Klaipėdiškių organizuojamo kulinarinio kruizo „Žuvies kelias“ metu galima susipažinti su pamario krašto, Mažosios Lietuvos gastronominėmis tradicijomis, paragauti iš trijų rūšių žuvies verdamos žuvienės.

Gilias žuvienės virimo tradicijas yra išlaikę ir šilutiškiai – čia sriubos virimas prilyginamas ritualui, atliekamam laikantis senų tradicijų, organizuojamos kelionės laivu po Nemuno deltą, kurių metų galima išsamiau susipažinti su žuvienės virimo ritualu.

Taip pat konkurse dalyvauja ir agurkų sostine tituluojami Kėdainiai. Šiame mieste vykstančios „Agurkų šventės“ metu lankytojai kviečiami paragauti įprastų, regionui būdingų patiekalų, firminių, taipogi šmaikščių, improvizuotų, neįtikėtinų derinių, kurių komponentas visuomet – agurkėlis.

Geriausio gastronominio projekto rinkimų nugalėtojas bus paskelbtas specialiame apdovanojimų renginyje lapkričio 19 dieną, o vėliau pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais gastronomijos projektais iš visų Europos Sąjungos šalių. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukusiam gastronominiam projektui apdovanojimų reginyje bus įteiktas specialus prizas.

Atiduoti balsą už mūsų kraštiečius galite čia http://on.fb.me/1Nw9EEF