Sausio mėnesį – į mišką grybauti (papildyta, foto)

2012 01 01 dieną surinkti grybai miškelyje šalia Šilutės (Macikai). / Skaitytojos Rasos nuotr.Pirmąją naujų 2012-ųjų metų dieną su šeima išėjusi pasivaikščioti netikėtą radinį užtiko šilutiškė Rasa. Ji „Šilutės naujienoms” atsiuntė nuotrauką, kurioje užfiksuoti vaikai, delnuose laikantys voveraites.

„Būtų dar įdomiau, jei grybus šalia Sniego Senio būtume nufotografavę, mat vakare jau ėmė snigti…” – pasakojo Rasa.

Grybus moteris aptiko miškelyje šalia Šilutės, Macikuose. Rasa sako, kad voveraitės jau buvo pašąlusios, tad jas atidavė sulesti vištoms.

grybaii 2012 01 01

Gamtininkai sako, kad šis gamtos pokštas – šiltos žiemos padarinys.

Klaipėdos universiteto botanikos sodo direktorė Ona Rūta Žadeikienė „Šilutės naujienoms” patvirtino, kad grybai išaugo dėl pavasariškai šilto oro.

Botanikos sode, nors ir uždengtos po eglišakiais, kur ne kur pražydo rožės. O.R.Žadeikienė matė ir saulučių, raktažolių žiedus. Sode pumpurus krauna lazdynų žirginėliai, pražysti ruošiasi magnolijos. Ji pati prieš dvi dienas pastebėjo ant kelmo augančius šungrybius.

Botanikės manymu, voveraitės išlikti galėjo šiltai pasislėpusios samanose. Juo labiau kad ir temperatūra beveik visą laiką laikosi pliusinė. Tiesa, O.R.Žadeikienė stebisi, kaip tokie ištvermingi grybai Šilutės rajone išdygo, mat čia ir pirmasis sniegas džiugino, ir šalnos kandžiojosi.

Pasak botanikos sodo direktorės, antros vegetacijos periodu augalai išnaudoja didžiąją dalį savo gyvybinių medžiagų, energijos, todėl žaliuodami tikruoju metų laiku jie bus silpnesni, mažiau atsparūs kenkėjams.

Tai nebe pirmas kartas, kai augalai sumaišo sezonus Lietuvoje. Pernai spalio pabaigoje Panevėžio rajone pražydo laukinės aguonos, rugsėjį Kėdainiuose, Vilniuje žiedais pasipuošė kaštonas.

Dėkojame „Šilutės naujienų” skaitytojai Rasai už nuotraukas!

Jei jūs turite daugiau gamtos išdaigų nuotraukų, ATSIŲSKITE mums!

PAPILDYTA

GALERIJA: Grybai sausio mėnesį

joomplu:2328

Skaitytojas į redakciją atnešė dar grybų, rastų Ramučių miške. „Visur aplink girdėjau, kad randa grybų, tai ir pats sumaniau paieškoti”, – sakė jis.

grybai sausigrybai sausi 1