Sėkmingas mokslo metų startas, padiktuotas investicijų į maisto kokybę ir valgyklų inventorių

kretingos maistas_Vaikai_valgyklojeMokslo metų pradžia – vienas svarbiausių įvykių mokinių ir mokytojų gyvenime. Pilni vasariškų įspūdžių, klegantys ir virpančiomis širdimis vaikai skuba į mokyklas. Ne ką mažiau rugsėjo laukė maisto tiekėjai, užtikrinantys, kad besimokantys vaikai kasdien gautų šiltą, kokybišką ir sveiką maistą. Beje, pastariesiems mokslo metai prasideda kur kas anksčiau, nei tėvai pradeda pirkti naujus sąsiuvinius ar lyginti uniformas.

„Atrodytų, kad mokyklų valgyklos baigia darbą su paskutiniu skambučiu. Tikrai ne. Remontuojame valgyklas, atnaujiname inventorių, peržiūrime tiekėjų sąrašus, kuriame ir deriname naujus valgiaraščiu“, – vardina Rasa Vaškylienė, VšĮ „Kretingos maistas“ Šilutės skyriaus direktorė.

Kokybiški produktai – kokybiški patiekalai

 Moksleivių maitinimas yra griežtai reglamentuojamas Lietuvos Respublikos įstatymų. Pagrindinis moksleivių maitinimo principas – kokybiški ir sveikos mitybos principus atitinkantys patiekalai. Tad ruošiantis naujiems mokslo metams, vienas svarbiausių uždavinių įmonei – užsitikrinti kokybiškų maisto produktų tiekimą.

„Maisto žaliavai skiriame ypatingą dėmesį, – sako skyriaus direktorė. – Pirmenybę visada teikiame Lietuvos gamintojams, aktyviai bendradarbiaujame su šalies ūkininkais. Lietuviška produkcija savo skoninėmis savybėmis, sudėtimi, kokybe ir maistine verte yra priimtinesnės bei vertingesnė mūsų vaikų organizmui. Pagal tiekėjų galimybes, stengiamės rinktis iš ekologiškų maisto produktų.“

Maisto žaliavų ir produktų tiekėjai parenkami pagal nustatytus kriterijus, kurių svarbiausias – maisto žaliavos ir produktų atitikimas Lietuvoje galiojantiems įstatymų reikalavimams ir tinkamumas vaikų maitinimui. Su kuriais tiekėjais bus dirbama, sprendžia įmonėje sudarytai Tiekėjų atrankos komisija.

„Siekiame, kad vaikams patiekalai būtų ruošiami iš kuo šviežesnių produktų, todėl reikalaujame, kad produkcija būtų pristatoma pagal iš anksto nustatytą grafiką. Pavyzdžiui, pieno produktai, mėsa, duonos ir duonos gaminiai pristatomi į mokyklų valgyklas ne rečiau kaip 3 kartus,  o žuvis, daržovės, vaisiai ir kiti produktai – 1-2 kartus per savaitę“, – sako R.Vaškylienė.

Atvežtą produkciją, jų priėmimo iš tiekėjų metu, vietoje tikrina atsakingi darbuotojai.

Rasa Vaškylienė, VšĮ „Kretingos maistas“ Šilutės skyriaus direktorė:

„Esame atviri dialogui, visuomet įsiklausome į ugdymo įstaigų bendruomenės, vaikų ir jų tėvelių nuomonę,  pageidavimus, operatyviai reaguojame. Kviečiu visus, turinčius pageidavimų ar pasiūlymų, skambinti mums nemokamu telefonu – 8 800 51010.“

Ugdomi sveikos mitybos principai

 Griežti reikalavimai taikomi ne tik žaliavai ir maisto produktams. Nemažesnis dėmesys skiriamas moksleivių patiekalų kokybei, maistinei vertei ir gamybos technologijoms.

Prieš pradėdami darbą valgyklose, atsakingi „Kretingos maistas“ vadovai su mokyklų bendruomenėmis derina būsimus valgiaraščius. Jie privalo ne tik sulaukti bendruomenės patvirtinimo ir atitikti griežtus įstatymų reikalavimus, užtikrinančius sveikos mitybos principus, bet ir būti suderinti su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

Gaminamo maisto kokybę ir pateikimo procesą prižiūri ne tik Valstybinė  maisto ir veterinarijos tarnyba, bet ir įmonės vidaus auditoriai.

„Jau kelerius metus iš eilės mokyklų valgyklose patiekiamuose patiekaluose maksimaliai mažinamas cukraus ir druskos kiekis, atsisakyta įvairiausių prieskonių mišinių, kepsniai keičiami garuose virta ar troškinta mėsa ir žuvimi, visiškai atsisakoma saldaus ir riebaus maisto“, – vardina Rasa Vaškylienė, VšĮ „Kretingos maistas“ Šilutės skyriaus direktorė.

Be to, šių metų birželį Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino rekomenduojamas paros maisto energetines normas. Sumažintas kalorijų skaičius, reikalingas vaikų paros energijos poreikiui patenkinti. Skirtingai skaičiuojama ir maisto energinė vertė.

„Nors pagal senas rekomendacijas galime dirbti iki 2018 metų pradžios, mes jau esame parengę ir mokykloms perdavę naujus valgiaraščius, paruoštus pagal naujus reikalavimus. Labai tikimės, kad mokyklų bendruomenės aktyviai įsitrauks į jų svarstymą. Mes esame atviri dialogui tiek su mokyklų administracija, tiek su vaikų tėvais ar globėjais. Juk mūsų visų tikslas, kad vaikai valgytų jiems patinkantį, o tuo pačiu sveiką ir kokybišką maistą“, – sako R.Vaškylienė.

Liucija Jasevičienė, Šilutės rajono Usėnų pagrindinės mokyklos direktorė:

„Mūsų mokyklos valgykloje kasdien valgo daugiau nei du trečdaliai mokinių: 33 procentai gauna nemokamą maitinimą ir apie 40 procentų perka maistą patys. Tai tikrai nemaži skaičiai, iliustruojantys valgyklos darbo kokybę.

Mokykloje pietauja ne tik vaikai, bet ir mokytojai, o ir aš pati dažnai čia valgau. Maistas skanus, įvairus. Visada patiekiama daržovių – kopūstų, morkų, burokėlių, kartais lapinių salotų. Ypač skanūs įvairūs troškiniai. Apie maisto kokybę dažnai pasikalbame su vaikų tėvais, mokytojais – kol kas visi yra patenkinti.“

Remontai mokyklų valgyklose

Patikimi tiekėjai, aukščiausios kokybės maisto produktai, nauji receptai ar su atsakingomis institucijomis ir bendruomene suderinti valgiaraščiai – ne vienintelis „Kretingos maisto“ rūpestis. Ne menkesnis iššūkis – tinkamos sąlygos maisto paruošimui ir maloni aplinka mokyklų valgyklose.

„Kiekvieną vasarą mokyklose, kuriose rūpinamės vaikų maitinimu, atsinaujiname, remontuojame patalpas:
glaistomos, dažomos lubos, sienos, grindys, tvarkomos plytelės, santechnika. Perkami nauji indai, stalo įrankiai, maisto ruošimui skirtas investorius ir įranga ar darbuotojų apranga“, – vardina R.Vaškylienė.