Senjorai cepelinais bus vaišinami ir Šilutėje

Pavaisink senjorus_cepelinaisVasario 2-ąją, Pasaulio cepelinų dieną, tinklaraštininkas Riebus katinas kviečia pavaišinti senjorus cepelinais.

Apie savo dalyvavimą akcijoje jau paskelbė Šilutės valgykla „Šyša“, lietuviškų patiekalų kavinė „Astra“ ir „Trukio stotelė“. Kitos valgyklos, restoranai ir kavinės kviečiami registruotis iki sausio 25 dienos.

Riebaus katino organizuojama akcija „Pavaišink senjorus cepelinais“ vyks jau trečius metus iš eilės. Šiemet kalendorinė cepelinų diena – pirmasis vasario sekmadienis – bus minima vasario 2 dieną.

Šiemet, kaip ir pernai, prie akcijos jungiasi valgykla „Šyša“ bei kavinė „Astra“. Norint nudžiuginti kuo didesnį skaičių senjorų, jie bus vaišinami po 1 cepeliną. Kadangi „Šyša“ sekmadieniais nedirba, senjorų lauks pirmadienį, vasario 3 dieną. Šioje valgykloje po vieną cepeliną galės pasivaišinti 50 žmonių. Tuo tarpu „Astra“ pavaišins 40 senjorų, sekmadienį. „Trukio stotelė“ – 20.

Dėmesio, senjorai ar jų artimieji, jeigu norite pasivaišinti, turite užsiregistruoti tos kavinės feisbuko puslapyje. Po akcijos nuotrauka, komentare reikia įrašyti senjoro vardą ir pavardę (tą padaryti gali ir artimieji). Jei iki vasario 2 d. norinčių pasivaišinti cepelinais toje vietoje bus daugiau nei skirta cepelinų, laimingieji bus ištraukiami burtų keliu.

„Laimė nėra gauti, laimė yra duoti. Apsidairyk ir tu – galbūt šalia tavęs yra žmogus, kurio dėka gali pajausti tą džiugesį širdyje, pasidalindamas tuo ką turi. Tad siūlome prie šios gražios akcijos prisijungti visus, ne tik kavines. Vasario 2 d. virkime cepelinus ir vaišinkime jais kaimynystėje gyvenančius senjorus“, – dalintis gerumu kviečia Riebus katinas.

Maitinimo įstaigos, kurios nori prisijungti prie mūsų, tai galite padaryti iki sausio 25 dienos, susisiekę su Riebiu katinu asmenine žinute.

Priminsime, kad pernai prie akcijos „Pavaišink senjorą cepelinais“ Šilutėje prisijungė daugiausiai kavinių Lietuvoje – net 8 iš 22. Cepelinais vaišino kavinės, valgyklos, svečių namai. Tikimės, kad ir šiemet Šilutės maitinimo įstaigų vadovai bus aktyvūs ir pakvies senjorus pasivaišinti cepelinais.
Cepelinų diena minima nuo 2014 metų, Amerikos lietuvio Juozo Vaičiūno iniciatyva. Šią dieną visi raginami kartu su šeima gaminti ir skanauti cepelinus.

Nors cepelinų kilmė kelia nemažai diskusijų, viso pasaulio lietuviams didžkukuliai asocijuojasi su nacionaline lietuvių virtuve.

Cepelinai nuo seno gaminami dvejopi – iš virtų ir iš žalių bulvių tešlos. XVIII a. bulvių patiekalų tyrinėtojas, Antoine Augustinas Permentieras savo 1779 m. knygoje „Duonos gaminimo iš bulvių būdas” pateikia įvairių bulvių vartojimo būdų, tarp kurių aprašoma bulvinės „duonos“ gamyba. Anot jo, bulvių tešlą išrado airiai apie 1740 m., pritaikę bulves vietoje kitų daržovių (ropių, moliūgų), kurios, siekiant sutaupyti grūdų ir sumažinti patiekalo kainą, būdavo maišomos į duoną.

Labiausiai žalių bulvių tešlos gaminiai paplito Šiaurės Vokietijoje.

Cepelinai Lietuvoje atsirado prieš 100 – 150 metų. Manoma, kad Žemaitijoje jie galėjo atsirasti iš vokiškosios Mažosios Lietuvos, o kitose Lietuvos dalyse – per Lietuvos žydus, turėjusius glaudžius ryšius su Šiaurės Vokietijos žydų bendruomenėmis.