Dažnas mūsų, išsiruošęs pailsėti pamario krašte, namo negrįžta tuščiomis rankomis ir lauktuvių parveža kvapnios rūkytos žuvies. Visgi tai ne vienintelis žuvies delikatesas, kuriuo galima pamaloninti gomurį – Šilutėje apsilankiusieji gali paragauti čia pat verdamos tradicinės žuvienės, savo istoriją menančios nuo senų laikų.
Tradicija gimė tikintis sėkmingos žvejybos
Šilutiškiai juokiasi, kad Rusnės saloje visada kvepia žuvimi. Pasak įmonės „Kintai“, užsiimančios žuvininkystės ūkiu, atstovės Agnės Višinskaitės-Milukienės, būtent unikali Šilutės geografinė padėtis čia gyvenusius jau nuo pat senovės įpareigojo virti kvapnią žuvienę. Šio patiekalo gaminimas žvejams iš gyvenviečių, išsidėsčiusių tarp vandens kelių, prilygo ritualui, užtikrinančiam sėkmingą žvejybą. Ir dabar žuvienės virėjai laikosi griežtų tradicijų ir per daug neimprovizuoja. Gera žuvienė turi būti skaidri, ją išvirus turi jaustis žuvies kvapas. Ji skaninama tik druska ir pipirais, naudojama tik savo tvenkiniuose užauginta žuvis. Mėgstantys rūkytą žuvį, Kintuose gali įsigyti ir jos – čia parduodama žuvis yra rūkoma ant alksnio malkų. Taip pat apsilankiusieji Šilutės rajone gali išmėginti edukacinę kelionę po Nemuno deltą – jos metu galima ne tik paragauti žuvienės, bet ir susipažinti su visu jos virimo procesu: nuo žuvies pagavimo iki žuvienės pateikimo bendrakeleiviams.
Ir dabar žuvienės virėjai laikosi griežtų tradicijų ir per daug neimprovizuoja. Gera žuvienė turi būti skaidri, ją išvirus turi jaustis žuvies kvapas. Ji skaninama tik druska ir pipirais, naudojama tik savo tvenkiniuose užauginta žuvis. Mėgstantys rūkytą žuvį, Kintuose gali įsigyti ir jos – čia parduodama žuvis yra rūkoma ant alksnio malkų. Taip pat apsilankiusieji Šilutės rajone gali išmėginti edukacinę kelionę po Nemuno deltą – jos metu galima ne tik paragauti žuvienės, bet ir susipažinti su visu jos virimo procesu: nuo žuvies pagavimo iki žuvienės pateikimo bendrakeleiviams.
Daugiau apie tai skaitykite delfi.lt straipsnyje „Šilutės krašte nustemba ir visko matę turistai“.
Rašyti atsakymą