Spalvotuose saldainiuose – pavojus vaikams

Candy-candy-30424649-1920-1200Vaikai yra viena jautriausių mūsų visuomenės grupių, kuri negali pati nuspręsti, kuo ir kaip maitintis, todėl yra labiausiai pažeidžiama. Lietuvoje atliktų mokinių mitybos tyrimų metu nustatyta, kad nemaža dalis mokinių kasdien vartoja saldumynus.

Lietuvos rinkoje parduodama daug įvairių saldumynų iš skirtingų pasaulio šalių, kurių pakuotė yra ryški ir įvairiaspalvė ir tai pritraukia vaikų dėmesį.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI) atliko saldumynų sudėties rizikos vaikų sveikatai vertinimą. Analizės metu paaiškėjo, kad į beveik visų tirtų saldumynų sudėtį buvo pridėta įvairių dažiklių. Daugiau negu pusė saldumynų buvo su gliukozės sirupu.

Saldumynuose – dažikliai, saldikliai

NMVRVI specialistai siekė išsiaiškinti, kokia yra Lietuvoje parduodamų atvežtinių saldumynų sudėtis bei koks yra sudedamųjų dalių poveikis vaikų sveikatai. Vertinimo metu buvo nagrinėjami visi saldumynai, išskyrus šokolado bei konditerijos gaminius.

Nustatyta, kad pagrindinės saldumynų sudedamosios dalys yra cukrus, gliukozės sirupas ir įvairūs maisto priedai. Šios analizės metu paaiškėjo, kad Lietuvos rinkoje esančiuose saldumynuose naudojama apie 40 skirtingų maisto priedų. Į beveik visų saldumynų sudėtį buvo pridėta įvairių dažiklių. Daugiau negu pusė saldumynų buvo su gliukozės sirupu.

Ištyrus iš Kinijos ir kitų Azijos šalių atvežtų saldainių sudėtį, nustatyta, kad visos sudedamosios dalys, tarp jų – ir maisto priedai, nėra draudžiami naudoti saldumynuose. Tirti dažikliai, esantys saldumynuose, neviršijo didžiausio leidžiamo vartoti kiekio.

60,7 % saldumynų sudėtyje buvo dažiklių E110, E104, E122, E129, E102, E124. Net 63 % saldainių sudėtyje buvo dažiklis E129 (alura raudonasis AC), 59 % – E133  (briliantinis mėlynasis FCF), 51 % – E110 (saulėlydžio geltonasis FCF). Pasak NMVRVI Mitybos skyriaus vedėjos pavaduotojos Evelinos Venckevič, vartotojai turėtų žinoti, kad produktai su tais  dažikliais turi būti paženklinti užrašu „Gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį“.

Nustatyta, kad vaikams skirtuose saldumynuose dažniausiai būna po keletą dažiklių, o kartais pasiekia net 9 dažiklių ribą.
Saldumynuose beveik nėra natūralių dažiklių, nes jie nesuteikia tokios patrauklios išvaizdos kaip sintetiniai, o vaikai, rinkdamiesi skanėstus, labai didelį dėmesį skiria jų išvaizdai ir pateikimui.

8 % tirtų saldainių neatitiko reikalavimų

Nuo 2009 m. iki 2012 m. gegužės mėnesio Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo  Institute buvo ištirti 195 saldumynų mėginiai iš Kinijos ir kitų Azijos šalių. Šie mėginiai buvo atrenkami valstybinės maisto produktų kontrolės metu.

Saldainiuose ir kramtomojoje gumoje buvo tiriami genetiškai modifikuoti organizmai (GMO), konservantai, saldikliai, dažikliai bei vitaminas C, aflatoksinai, pesticidai, sunkieji metalai: švinas, kadmis, varis, arsenas.

Iš visų tirtų mėginių 8 % neatitiko reikalavimų: rasta GMO, sunkiųjų metalų, saldiklių, jų kiekiai viršijo leidžiamas ribas.

Vaikams – kuo mažiau saldumynų
kid-eating-candy
Vaikams būtina daugiau valgyti vaisių, daržovių, grūdinių produktų, riboti cukraus ir druskos vartojimą. Kuo dažniau vartojami maisto produktai ir gėrimai, kuriuose yra daug cukraus, kuo ilgiau jie būna burnos ertmėje, tuo didesnė tikimybė, kad atsiras dantų ėduonis.

Maisto produktai, kuriuose yra daug paprastųjų angliavandenių (gliukozės, fruktozės ir kt.) paprastai turi labai mažai kitų vertingų maisto medžiagų, todėl jie yra tik energijos šaltinis. Per didelė energinė vertė skatina nutukimą.

Nutukimas yra širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio, cukrinio diabeto ir kitų ligų rizikos veiksnys. Valgant daug cukraus ir riebalų slopinama imuninė sistema, todėl vaikas lengviau suserga.

Vaikai per parą vidutiniškai turėtų gauti apie 2000 kcal.

Saldumynų energinė vertė 100 g dažniausiai svyruoja nuo 300 kcal iki 400 kcal. Jeigu vaikai per dieną suvalgo apie 200 g saldumynų, tai sudaro nuo 30 % iki 40 % paros maisto davinio energijos.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad iš cukraus būtų gaunama ne daugiau kaip 10 proc. paros maisto davinio energijos.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria:

* Valgykite mažiau saldumynų! Nebūtina visiškai jų atsisakyti, tiesiog vartoti jų mažiau ir tik tam tikromis progomis (savaitgaliais ar per šventes).

* Nerekomenduojama užkandžiams rinktis saldainius ir pyragaičius, kuriuose yra daug cukraus, o bulvių traškučiuose – riebalų ir druskos, tačiau siūloma rinktis naudingesnius maisto produktus: vaisius, riešutus ar sumuštinį su grūdėta duona ir žuvim, liesa mėsa ar mažiau riebiu sūriu.

* Rekomenduojama patiems pasigaminti užkandžių mišinius iš mėgstamų džiovintų vaisių ir riešutų.

* Neužmirškite saldumynais pasidalinti su draugais. Taip mažiau suvartosite cukraus.