Šviežia, nuskusta, skrosta žuvis iš UAB „Kintai“ – tiesiai į šeimininkių rankas

ZUVIS 1Jau savaitė Šilutės „Halėje“ veikia vietos gamintojų – UAB „Kintai“ – žuvininkystės produkcijos skyrius. Čia galima įsigyti šviežios, skustos, skrostos, gabaliukais supjaustytos žuvies, žuvies faršo. Lig šiol mūsų krašte, garsiame žuvininkystės verslais, tokios prekybos nebuvo.

UAB „Kintai“ per metus savo tvenkiniuose užaugina ir Lietuvoje bei kaimyninėse šalyse parduoda apie 300 tonų karpių, eršketų, amūrų, plačiakakčių ir upėtakių. Bendrovės direktorius Rimgaudas Višinskas įsitikinęs, kad prekiaujant šviežia žuvimi, iškart paruošta kepimui ar virimui, jos poreikis išaugs kelis kartus, nes šeimininkėms nebereikės rūpintis ne visada maloniu žuvies apdorojimu, atliekų šalinimu.

Sena svajonė

UAB „Kintai“ savo tvenkiniuose augina žuvį jau daugiau nei 20 metų. Direktorius R.Višinskas „Šilutės naujienoms“ sakė, kad prekiauti šviežia skrosta ir keptuvei ar puodui jau paruošta žuvimi svajota jau seniai. Tačiau tik prieš metus nuspręsta tokių sumanymų nebeatidėlioti.

Taip apsispręsti paskatino ir Žemės ūkio ministerijos finansuotas projektas „UAB „Kintai“ produktyvumo didinimas plečiant veiklą“. Projektui įgyvendinti gauta 90 tūkst. eurų parama buvo tik maždaug penktadalis visų reikalingų investicijų.

Kai šis projektas buvo įgyvendintas, jis pripažintas kaip vienas geriausių Lietuvoje nominacijoje „Sumanus verslas įgyvendinant žuvininkystės regionų vietos plėtros projektą“.

Kad UAB „Kintai“ galėtų savo užaugintas žuvis pardavinėti ne tik gyvas ar atvėsintas, bet ir rūkytas, ir paruoštas kepti bei virti, įmonei teko įsigyti nemažai įrangos ir pasistatyti žuvies dorojimui reikalingas patalpas.

Naujasis cechas įrengtas rekonstravus jau turėtą 90 kv. m ploto statinį. Po rekonstrukcijos jis tapo 500 kv. m ploto.
Žuvies perdirbimo cechui nupirkti šaldytuvai, žuvies skutimo, kaulų smulkinimo įranga, automatizuotos rūkyklos, ledo generatorius ir kiti įrenginiai.

Šviežiau negali būtizuvis prekyba rukyta

R.Višinskas, pristatydamas produkciją, sakė, kad žuvininkystės ūkis „Kintai“ gali apskritus metus tiekti šviežią žuvį. Tai didelis privalumas lyginant su įprastų žvejų verslu, kuris labai priklauso nuo metų sezono.

UAB „Kintai“ laiko gyvas žuvis savo vandens sandėliuose ir todėl gali vartotojui apskritus metus patiekti šviežią, nebuvusią šaldikliuose produkciją. Žuvies filė ar gabaliukais pjaustyta žuvis pirkėjų laukia laikoma ledukuose.

Pasak R.Višinsko, tarp rūkytos UAB „Kintai“ produkcijos neverta ieškoti „dūmo skonio“ gaminių, nes bendrovė gamyboje nenaudoja cheminių preparatų. Žuvis rūkoma natūraliai, deginant buko pjuvenas.

Žengs į Klaipėdą ir Vilnių

Šilutės „Halėje“ UAB „Kintai“ žuvies produktų skyrius – tik pirmasis bendrovės žingsnelis šviežios, skrostos ir nuskustos žuvies produkcijos prekyboje. Ceche dabar dirba tik keturi žmonės, bet įmonės ir cecho pajėgumai tiekti šviežią apdorotą žuvį yra daug didesni.

Artimiausiu metu planuojama šviežios žuvies prekybą pradėti ir Klaipėdoje bei Vilniuje. Pasak R.Višinsko, bus pasiektas geras rezultatas, jeigu bent du trečdaliai iš bendrovėje augintos žuvies – apie 200 tonų – bus realizuota po pirminio apdorojimo. Taip ceche ir prekyboje būtų sukurta 18 darbo vietų.