Tikrosios Rusnės salos žuvys: visas geriausias rūkyklas rasite vienoje gatvėje

ingos-rukykleles-savininke-577f60b5c2e4fTurbūt ne tik man pagalvojus apie rūkytą žuvį prieš akis iškyla pavadinimas „Rusnės žuvis“. Išvysti jį galima įvairiose Lietuvos vietose esančiuose turgeliuose. Vis dėlto niekas negali būti tikras, kad ten prekiaujama būtent Rusnės salos žvejų pagauta ir čia išrūkyta žuvimi. Tikrą rusnietišką žuvį rasite tik atvykę į Rusnės miestelį.

Čia, vienoje – Skalvių – gatvėje įsikūrusios net kelios žuvų rūkyklos, kuriose bet kuriuo metų laiku rasite rūkytos žuvies. „Kaip nutiko, kad visos rūkyklos yra vienoje vietoje? Gal vieni nuo kitų nusižiūrėjo?“, – klausiu Rusnės salos seniūnės Dalios Drobnienės. Jos šypsena išduoda, kad beveik pataikiau. Kaip ten bebūtų, atsidūrus Skalvių gatvėje bus svarbiausia išsirinkti kiemą, į kurį sukti: visos rūkyklos – šeimų verslai. Tad dūmai iš rūkyklų virsta ir žuvies prekyba vyksta kasdien, beveik visą parą.

Vedami seniūnės sukame į „Ingos rūkyklėlės“ kiemą, kur mus pasitinka šeimininkė Indrė Šatkienė ir jos dukra Živilė. Ši rūkyklėlė veikia jau gerus 25 metus. Į šeimos verslą įtraukta visa šeima. „Tėtis turi žvejybos įmonę, visi kiti užsiėmę rūkyklos reikalais. Daugiausia, aišku, mama, kurią visi ir žino, kaip „Ingą“. Būna, užsaka pirkėjai į kiemą ir klausia: „Ar tu Inga?“ Kai atsakau, kad ne, dukra, jie iš karto prašo pakviesti mamą: nori pirkti iš jos“, – pasakojo turizmo studijas kremtanti, bet kartu ir šeimos versle besisukanti Živilė.

Tiems, kam kaip ir man kilo klausimas, kodėl rūkyklėlė pavadinta Ingos, o ne Indrės vardu, šeimininkė atsako: „Todėl, kad mane visi žino, kaip Ingą! Nors iš tiesų tėvai buvo pavadinę Indra. Bet man nepatiko galūnė -a, todėl darydamasi pasą užsirašiau, kad esu Indrė. Žmonės kažkodėl vadino ne Indra ar Indre, bet Inga. Taip ir liko“. Du sūnus ir dukrą užauginusi moteris – vietinė, tad žuvis jai įprasta nuo gimimo. Lygiai taip pat ir jos vaikams. „Aš dabar žuvies gal mažiau valgau, sūnūs irgi. O dukra su vyru galėtų vien ja maitintis“, – žuvies rūkymo procesą prieš kamerą demonstruodama „Ingos rūkyklėlės“ šeimininkė.

Greta mamos besisukanti ir be žodžių jos paliepimus suprantanti dukra patvirtina ir tuoj pat pasiūlo vieną receptą – starkio su grūdėta varške: „Starkį pirmiausia išvalai (išimi vidurius per pilvą), nuskuti. Tada į žuvies vidų išverti indelį grūdėtos varškės. Paprastos, nesaldžios. Į ją įdeti krapų, pipirų, česnakiukų ir kepi. Galima kepti orkaitėje, galima – ant žarijų. Iškepus išeina žuvis su padažu. Labai skanu“, – pasakojo Indrė. „Mes apskritai vasarą praktiškai visą žuvį kepame ant žarijų kieme. Gyvenimas vyksta lauke“, – apie pridūrė Živilė. Dar vienas šeimos labai mėgstamas žuvies receptas – žuvis prikimšta daržovių ir kepta ant žarijų. Į vidų galima dėti viską, ką turi: papriką, morką, svogūną. Ypač skanus būna taip keptas karšis. Pastarasis jau daug metų yra pati populiariausia rūkyta žuvis tarp šios rūkyklėlės pirkėjų.

Daugiau apie tai skaitykite 15min.lt straipsnyje „Tikrosios Rusnės salos žuvys: visas geriausias rūkyklas rasite vienoje gatvėje“.