Vaikams būtina sumažinti druskos kiekį maiste

salt1Padidėjęs kraujo spaudimas yra ne tik suaugusiųjų sveikatos problema. Šiuo metu visame pasaulyje pastebima arterinio kraujospūdžio didėjimo tendencija ir tarp vaikų.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė naujas druskos suvartojimo mažinimo suaugusiems ir vaikams gaires. Gairėse rekomenduojama vartoti mažiau druskos, siekiant sumažinti per didelio kraujo spaudimo, koronarinių ligų ir insulto išsivystymo tikimybę.

Kokiai vaikų amžiaus grupei taikomos druskos mažinimo rekomendacijos?

Vyresni vaikai dažniausiai vartoja tuos pačius maisto produktus kaip ir suaugusieji, todėl PSO į druskos vartojimo mažinimo rekomendacijas pirmą kartą įtraukė ir vaikus (2-15 metų amžiaus).

Kaip pažymi Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Mitybos skyriaus vyriausioji specialistė Vita Gapšytė, pateiktos rekomendacijos netaikomos kūdikiams iki 24 mėnesių amžiaus, kadangi šios amžiaus grupės vaikams druskos vartojimas turėtų būti smarkiai ribojamas.

Kodėl vaikams būtina sumažinti druskos suvartojimą?

Nors vaikams padidėjusio kraujo spaudimo priežastimi dažniausiai būna įvairios ligos (širdies, inkstų), tačiau vis dažniau vaikams, kaip ir suaugusiems, padidėjęs kraujo spaudimas išsivysto dėl antsvorio, mažo fizinio aktyvumo ir netinkamos mitybos. Per didelis suvartojamos druskos kiekis yra vienas iš netinkamos mitybos komponentų.

Moksliniais tyrimais nustatyta, kad vaikai, kurie vartoja per daug druskos, turi 2-3 kartus didesnę tikimybę sirgti hipertenzija nei vaikai, kurie suvartoja mažiau druskos. Gretutiniai veiksniai, tokie kaip antsvoris arba nutukimas, vaikams, kurie vartoja per daug druskos, padidėjusio kraujo spaudimo atsiradimo riziką padidina daugiau nei tris kartus.

Hipertenzija vaikystėje yra susijusi su per dideliu kraujo spaudimu ir suaugus, o tai reiškia, kad tokie vaikai turi didelę riziką ne tik vaikystėje sirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, bet ir suaugus sirgti hipertenzija ir su ja susijusiomis ligomis (miokardo infarktu, insultu).

Sumažinus druskos (natrio) suvartojimą, sumažėja sistolinis ir diastolinis kraujo spaudimas tiek suaugusiems, tiek ir vaikams.

Koks druskos kiekis vaikams nepavojingas?

Anot V.Gapšytės, mokslininkai rekomenduoja, kad 2-15 metų amžiaus vaikai, taip pat kaip suaugusieji, suvartotų mažiau nei 5 g druskos per dieną, tačiau vaikams šis druskos kiekis turi būti koreguojamas atsižvelgus į vaiko energijos poreikius: jei vaiko suvartojamos energijos kiekis yra toks pat kaip suaugusio žmogaus, tuomet ir druskos, gaunamos su maistu, kiekis turėtų būti toks pat kaip ir suaugusiems skirtose rekomendacijose.

Rekomenduojama sumažinti druskos suvartojima iki 5 g, kadangi moksliniais tyrimais nustatyta, kad toks druskos kiekio sumažinimas efektyviai sumažina kraujo spaudimą.

Tų vaikų (2-15 m.), kurių energijos poreikiai yra mažesni nei suaugusiųjų, suvartojamas druskos kiekis turėtų būti dar mažesnis nei 5 g per dieną.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad vaikystėje formuojami mūsų mitybos įpročiai, todėl siekiant sveikai maitintis, būtina ne tik sumažinti druskos suvartojimą, bet ir kelis kartus per dieną (kartu su pagrindiniais valgymais arba užkandžiais) valgyti daržoves ir vaisius, grūdinius produktus, kadangi šie produktai puikus vitaminų, mineralinių medžiagų bei energijos šaltinis.   Rekomenduojama vengti riebių bei daug paprastųjų angliavandenių (cukrų) turinčių produktų. Taip pat būtina nepamiršti, kad kasdien reikia išgerti 6-8 stiklines vandens, patariama vengti saldžių gazuotų gėrimų.

Mūsų dienomis didelis druskos kiekis yra daugumoje maisto produktų, todėl papildomai sūdyti visai nebūtina. Įprastiniame kasdieniniame mūsų racione, valgant tris kartus per dieną,  vartojant pusfabrikačius ir pirktą gatavą maistą per dieną suvalgome 15-18 g ar net daugiau druskos, o tai yra per daug, kad organizmas be papildomų pastangų pašalintų druskos perteklių iš organizmo per odą ir šlapinantis.

Apskaičiuota, kad tik su produktais, kuriuos kasdien suvartojame (daržovės, vaisiai, pienas), druskos gauname apie 2-5 g. Vadinasi, papildomai sūdyti patiekalų beveik nereikia.

Svarbu atminti, kad druska nėra blogai, jei ji vartojama su saiku. Stengiantis neviršyti rekomenduojamo druskos kiekio, maistą galima pagardinti įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, česnakais, pipirais, jūros kopūstais.