Sekmadienį – gražiausia pavasario šventė – Velykos. Neseniai rašėme, kaip šią šventę švęsdavo senieji šio krašto gyventojai. Šiandien kalbiname dabartinius – gydytojus, verslininkus, politikus, bankininkus, kultūros įstaigų atstovus: „Kokie Jūsų Velykų pusryčiai? Su kuo valgote kiaušinius?“.
Nijolė Stanelienė, Senųjų kaimo tradicijų kultūros centro etnografė – vadybininkė:
– Velykinių pusryčių sėdame prie gražiai papuošto stalo. Pagrindinis stalo akcentas – pavasario žaluma, pirmieji žiedeliai ir margučiai. Per pusryčius tradiciškai išbandę margučių stiprumą, kiekvienas bent po vieną jų suvalgome. Žinoma, ne patį gražiausią. Gražesnius pasiliekame dėl svečio.
Šeima Velykų pusryčiams labai mėgsta tradicinį „Tinginio“ pyragą, kurį pasigaminame spalvingą kaip margutį. Pyrago gaminimui naudojame varškę, sviestą, sutrupintus sausainius ir želatininius įvairių spalvų saldainius. Be tokio pyrago mūsų velykiniai pusryčiai neįsivaizduojami.
Vaikai suaugo. Velykų bobutė jau nebesilanko ir ant palangių ar į lizdelius kiaušinukų jau nepalieka. Tačiau kiaušinių ridenimo tradiciją dar išlaikome. Turime gražią medžio tošelę, ji ir tarnauja margučių ridenimui. Kai kada nors mūsų šeimą papildys anūkai, tai visus velykinius papročius ir žaidimus būtinai atgaivinsime.
Margučius su šeima visada marginame iš anksto, nes paskutinę dieną ir taip daug įvairiausių darbų. Pastaruoju metu kiaušinius nusimarginu edukacinių užsiėmimų metu, nes šeima susirenka tik šventei.
Jurgita Žemaitaitienė, Šilutės boulingo klubo „Jazzbowling“ vadovė:
– Prie Velykų stalo susirenka visa šeimyna. Kartais švenčiame mūsų namuose, o kartais einame pas tėvelius. Ant šventinio stalo, žinoma, yra kiaušiniai (dažniausiai būna įdaryti su rūkytu kumpiu, tryniu, majonezu), mielinis pyrgas, silkė. Susėdę prie stalo mušame kiaušinius, vieni kitiems linkime sveikų ir sėkmingų metų. Namuose yra trys maži vaikai, tai jie Velykų rytą puola ne prie stalo, bet į kiemą, kur apibėga visus medelius. Čia būna praėjusi Velykų bobutė ir palikusi savo lauktuvių mažiesiems.
Kiaušinius Velykų rytą muša ir „Jazzbowling“ darbuotojai, nes kažkam juk reikia dirbti ir per pačias Velykas, ir antrą Velykų dieną. Per Velykas klientai jau būna tiek privalgę, kad atėję pramogauti labiau renkasi gaiviuosius gėrimus ir menkus užkandžius. Matyt, nuo mamos stalo būna nuėję labai sotūs.
Virgilijus Pozingis, Šilutės r. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas:
– Velykų dieną turime visi susirinkti – tėvai, sesuo, vaikai. Tokia šeimos tradicija.
Buvimo prie Velykų stalo nevadiname pusryčiais, tiesiog tą dieną būna bendras susiėjimas, kurio metu valgome tradicinius patiekalus. Dauguma patiekalams naudojamų produktų – pačių užauginti arba surinkti iš miško.
Velykų stalo neįsivaizduoju be kiaušinių, balto mielinio pyrago, daržovių, baltos mišrainės, keptos žąsies, baravykų, kurie ištraukti iš kameros ir pakepinti svieste kvepia kaip ką tik iš miško parnešti.
Kiaušinius valgome su aštriais krienais, sviestu.
Taip pat daužome margučius – vieną ir kitą pusę, kol atsiranda nugalėtojas. O paskui dar ridename margučius su vaikais.
Gailė Benkunskienė, medicinos centro „Puriena“ administratorė:
– Velykų pusryčiai mūsų gausiai šeimynai būna labai spalvingi, margi ir pavasariški. Pagrindinis patiekalas – mūsų pačių marginti kiaušiniai. Būtina ir daug daržovių. Naminė kaimynų kepta duona taip pat puošia šventinį stalą.
Išmėginę, kieno kiaušinis stipriausias, juos valgome su naminiu majonezu (pati gaminu) ir daržovėmis.
Aidas Ragelis, SEB banko Šilutės skyriaus vadovas:
– Velykų pusryčiuose dominuoja kiaušiniai – be jų niekaip. Žmona Idalija yra tautodailininkė, tad ji kiaušinius išskutinėja, dažo. Kai visi keturi sūnūs susirenka prie Velykų stalo, margučius daužome, renkame, kieno stipriausias. Margučių daužymo tradicija mūsų šeimoje labai svarbi, ją skiepijame ir vaikams. Susibūrimas prie velykinio stalo – mūsų šeimoje prigijusi tradicija. Tuomet būna labai smagu.
Dar per Velykas visada kepame antį arba vištą. Antį kepu pats, kol visi miega. Kiaušinius valgome ir su majonezu, ir su krienais.
Antanas Kližentis, Kintų seniūnas:
– Velykos – viena gražiausių ir pagrindinių šeimos šventčių. Laukiame visų penkių vaikų ir penkių anūkų. Esame katalikai, tad Velykų rytą, grįžę po šv. Mišių, sėdame prie pusryčių stalo. Tradiciškai valgome kiaušinius. Ant stalo dedame įvairias vaišes (jų įvairovė priklauso nuo šeimininkių), dažnai jos būna suvežtinės, nes šeimos nariai suvažiuoja iš Vilniaus, Jonavos, Klaipėdos. Tradicinis mūsų velykinio stalo saldumynas – šakotis.
Pusryčių metu daužome margučius, išmėginame kiaušinių stiprumą. Papusryčiavę vaikai eina ridenti kiaušinius, pasikeičiama ir lauktuvėmis.
Nesame kuo nors išskirtinė šeima. Kaip ir dauguma kitų, per Velykas pabūname kartu, pabendraujame.
Rašyti atsakymą